Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Neboder od drva - mit ili stvarnost?

Neboderi izgrađeni od stakla i betona poznati su nam više od desetak godina. No, je li moguće izgraditi drveni neboder? Odgovor na ovo pitanje, pročitajte naš materijal.

Vjerujemo da većina korisnika thewick.info, kada su u pitanju neboderi, zamišljaju veliku zgradu izgrađenu od betona, čelika i stakla. No, ispada da postoji još jedan materijal pogodan za izgradnju takvih zgrada, i - ovo je drvo!

Izgradnja drvenih kuća koje naši forumski korisnici raspravljaju ovdje .

Suprotno uvriježenom mišljenju, Chicago, a ne grad New York, smatra se rodnim mjestom nebodera, gdje je najviša zgrada u Americi Sears Tower.

I stoga, je li čudno što je prvi svjetski drveni neboder odlučio sagraditi na obali istoimene rijeke?

A ako su moderni neboderi izgrađeni od betona i čelika, onda ćemo zahvaljujući projektu "Velikog stabla" uskoro moći vidjeti visokogradnju u potpunosti izgrađenu od drveta.

Ovaj projekt, predan javnosti 2013. godine, kaskada je zgrada koje se glatko pretvaraju u visoki toranj u kojem se nalaze uredski, školski i prodajni prostor. Sam neboder je veliko sveučilišno središte.


Kao što je zamislio arhitekt Michael Charters, krovovi kompleksa bit će prekriveni zelenilom, što će im omogućiti da se koriste kao područja za šetnju, kao i smanjiti troškove klimatizacije i hlađenja zraka.

Iz ovoga grane na našem forumu naučit ćete kako pristupiti instalaciji ventilacije.

Čini se da u izgradnji visokih zgrada drvo ne može konkurirati betonu i čeliku.

No zahvaljujući najnovijoj tehnologiji i računalnom modeliranju svih čvorova, građevinski projekt izrađen u cijelosti od drva može doseći visinu od 30 katova, a kombiniranjem materijala kao što su čelik i drvo, visina se može povećati još više.

Također, autor ovog projekta navodi da će zbog potpuno drvene konstrukcije višenamjenski kompleks imati manje štetan utjecaj na okoliš te će poslužiti kao dobar primjer za poticanje izgradnje kuća od ekološki prihvatljivih materijala.

Slične vijesti došle su iz Stockholma. Berg / C.F. Moller Architects razvio je projekt drvene neboder od 34 kata. Švedski arhitekti kažu da prije nego što počne s izgradnjom drvenog nebodera, sav materijal će proći poseban tretman s kemijskim sastavom, koji će drvenim konstrukcijama dati otpornost na vatru i čvrstoću jednaku betonu i čeliku. I oni objašnjavaju svoj izbor u korist drva činjenicom da je to građevinski materijal tradicionalan za skandinavske zemlje, da je ekološki najprihvatljiviji i pruža maksimalnu udobnost za ljude.

Kako štititi drvene zgrade od trulog čitanja ovo članak.

Autori projekta, kao i njihovi inozemni kolege, vjeruju da je drvo jeftinija alternativa tradicionalnim materijalima koji se koriste u izgradnji zgrada. Zahvaljujući toj tehnologiji bit će moguće smanjiti količinu emisija onečišćujućih tvari u zrak, jer proizvodnja betona i čelika zahtijeva ogromne troškove energije.

Prema planu, samo će temelj i središnji dio zgrade s inženjerskim komunikacijama i dizalima biti izrađeni od monolitnog armiranog betona. Svi ostali dijelovi nebodera bit će izrađeni od drva u tvornici, što će omogućiti montažu zgrade prema principu dizajnera.

Tema temeljnih ploča opisana je u ovo ogranak našeg foruma.

Na prva tri kata zgrade bit će trgovine, kafići i vrtić. Ostatak će biti dodijeljen stambenim apartmanima, tako da svaki stan od 20. kata ima zelenu terasu i ostakljenu lođu. Solarni paneli planiraju se instalirati na krov gornjih stanova. Prema dizajnerima - to će osigurati drveni neboder s električnom energijom.

Rezimirajući, možemo reći da zahvaljujući najnovijim tehnologijama i nestandardnom pristupu, stablo se koristi u područjima koja su mu potpuno strana.

Možete saznati sve o izgradnji drvenih kuća ovo ogranak našeg foruma. U tijeku je rasprava o tome kako osigurati autonomnu životnu potporu seoske kuće. ovdje, I gledajući ovo je video, vidjet ćete kako ukrasiti drvenu kuću u stilu „Seljački”.

Pogledajte videozapis: Dvogodišnjak preživio dekapitaciju (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar