Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Tla. Vrste i sastav

Svaki vrt ne počinje s obilježavanjem cvjetnjaka i kupnjom biljaka ili grmlja, nego s tla. Iz istog temelja da je, nakon što je bio izložen snijegom, neobično miriše u nadolazećem proljeću i privlači ljubitelje koji žude za zimom i žude za njom.

Svaki vrt ne počinje s obilježavanjem cvjetnjaka i kupnjom biljaka ili grmlja, nego s tla. Od samog tla, koje je jedva izloženo snijegu, neuobičajeno miriše na nadolazećem proljeću i, poput magneta, privlači ljubitelje koji žude za željom da se u nju utopi.
Prije svega, zemlja bi trebala biti labava, prozračna. Samo lagano tlo može isporučiti kisik do korijena i ukloniti proizvedeni ugljični dioksid, odnosno osigurati pravilno disanje biljaka. Preporuke za sadnju često spominju mješavine tla koje imaju drugačiji sastav. Oni su kiseli ili blago kiseli i neutralni, lagani ili teški, siromašni ili plodni. Postotak komponenata ovisi o zahtjevima kultivirane biljke. Najčešće korišteni sastojci su pijesak, glina, lisnato i korno tlo, humus. Češće od smreke i bora, treset, piljevina, četinarske stelje dodaju se rjeđe.
humus
Humusne supstance mogu zadržati vlagu i postupno je dati biljkama. Oni su tamne boje, što pridonosi brzom zagrijavanju, stoga često zagađuju humusom. Većina ostalih bogata je humusnim černozem. Međutim, nisu sve kulture uspjele u takvom "idealnom" tlu. Mnoge biljke počinju toviti - povećati zelenu masu na štetu cvjetanja i plodonošenja. Humus se proizvodi kompostiranjem biljnih ostataka, otpadom hrane i treseta. Da bi se dobilo humus, kompostna hrpa mora biti zalijevana u vremenu, izbjegavajući sušenje i kopanje. Najbolje se smatra gnoj humusa razgrađenog gnojem druge ili treće godine. Prekidanje humusa pregrijava tlo i dovodi do "spaljivanja" biljaka.

Humus sadrži sve tvari potrebne biljkama za život. Humusom bogata tla ne zahtijevaju unošenje gnojiva. Humus se dodaje u gotovo sve smjese tla.


glina
Brute gline ugrožene su ugnjetavanjem biljaka, jer je u gustim glinovitim tlima teško osjetljivim korijenima postići hranjenje, kao i truljenje biljaka iz korena zbog ustajale vlage. Tijekom suše glinena tla stvaraju duboke pukotine koje ne samo da rastrgavaju krhke korijene biljaka, već također pridonose još većoj drenaži. Glinena viąa je sposobna nositi samo "otporne limene vojnike" - konjsku kopit, guska luk, bagrem, spireu i chasohu podzornikovaya. Poboljšati glineno tlo godišnjim uvođenjem organskih agensa za proizvodnju kvasca - treseta, pijeska, listova, slame, piljevine itd.

Glina se dodaje laganim pjeskovitim mješavinama kao izvor hranjivih tvari potrebnih biljkama i "ponderirajućim" pjeskovitim tlima.


Crnogorice
Četinarsko leglo se dodaje sjemenu kao sredstvo za razgradnju. Potpuno raspadnuta stelja je lagana, labava, homogena masa. Može se koristiti i polurazgradjena, u obliku homogene mase, ali s mekim tamno smeđim iglicama koje nailaze. Crnogorica je korisna za hortenzije, hmelj.
Češeri četinjača i isjeckane kore nakon pereplevanije nisu loši prašak za pecivo. Oni su također veliki kao mulch za ukrasne grmlje.
Piljevina i strugotine
Drvlje i strugotine, koje trunu, uzimaju dušik iz tla i pridonose njegovoj zakiseljavanju, stoga se prije izrade emitiraju, periodično kopaju i kompostiraju, ponovno doziraju ili lijevaju infuziju fermentiranog bilja. Možete koristiti lakši tretman - samo navlažite piljevinu mineralnim gnojivima, na primjer, ureu. Malčiranje piljevinom voli jagode i jagode, a kupine i maline dobro reagiraju na uvođenje piljevine u sadnju mješavina tla.

Piljevina i strugotine koriste se za popuštanje i usitnjavanje ilovačkih i teških glinenih tala.


Lišće i turfy tlo
Listove možete staviti u kutiju i zalijevati gnojnicom ili infuzijom fermentirane trave. Trulih listova dovoljno brzo (u 2-3 mjeseca) pretvoriti u labav tamne mase, koja se dodaje u smjesu u prilično velike količine, ali ne više od 30%. Drška se priprema iz travnjaka - gornjeg sloja djevičanskog područja. Trava je složena u hrpu "trave do trave" i za vrijeme pregrijavanja poprskana je tekućom kašom, a slojevi trava se također mogu zamijeniti naslagama. Da biste dodali na tlo mješavina treset zemljišta će biti spreman za godinu dana.

Leaf zemljište je pripremljen od zdravog lišća, koje su nagomilane u hrpu, a lopata u proljeće i jesen


Kompetentan pristup uobičajenom kopanju - nije posljednja stvar u vrtu znanosti. Jesensko kopanje počinje nakon žetve ili nakon prvog mraza, kada godišnje biljke gube svoje vrijedne osobine. Prilikom kopanja tla u jesen, kvrge zemlje nisu slomljene, ostavljajući ih što je moguće veće, tako da snijeg, zadržavajući se na neravninama, zasićuje tlo vlagom, a izvorske vode ne ispiru hranjive tvari iz obradivih površina. Proljetno kopanje slijedi druge ciljeve: uzorkovanje korova i otpuštanje tla, tako da se grudvice razbijaju što je više moguće. Početak se određuje na sljedeći način: s dubine od 7-8 cm, uzimaju šaku zemlje, stisnu je u ruke, ispruže ruku ravno i odlepe. Ako se pala gruda raspada na nekoliko dijelova, to znači da se zemlja dovoljno zagrijala i osušila za preradu. Neprobavljena kvržica govori o povećanoj vlažnosti tla i njegovoj nedostupnosti. Svežanj raštrkan poput pijeska označava suho tlo i kasno kopanje.
pijesak
Previše pijeska je jednako štetno kao i njegov nedostatak - hranjive tvari se lako ispiru iz pjeskovitih tala, neplodne su i prebrzo suše. Prednosti uključuju lakoću obrade, brzo sušenje i rano zagrijavanje u proljeće. Sljedbenici uživaju u pijesku - raznovrsno kamenje, mačje stopalo, pješčano smilje, mlado, kamenjar. Lijepi leptiri često hrle prema mokrom pijesku.

Za ispravljanje nedostataka u pjeskovitom tlu u proljeće i jesen primjenjuju se organska gnojiva. Mineralna gnojiva se često razmazuju svojim minimalnim dozama. Za mješavine tla koristi se dobro opran krupni pijesak. Pijesak čini tlo laganom, prozračnom i izvrsnim drenažnim materijalom.


treset
Treset je nisko ležao - dobro razgrađen, crn, blago kiseli; prijelazni (kiseli) i konjski - sfagnum, svijetlosmeđi i vrlo kiseli. Prije upotrebe treseta kompostiramo s vapnom ili pepelom. Prije kompostiranja treset se tijekom ljeta ventilira s dva, tri puta. Ventilirani treset može se koristiti za malčiranje, osobito na teškim i hladnim tlima. Dobro razgrađeni treset mrlja vam rukama i ostavlja tamno smeđu oznaku na papiru. Treset sadrži mnogo dušika, ali malo fosfora i kalija.
Treset karakterizira visok kapacitet vode i niska vodopropusnost, zbog čega biljke trunu u čistom tresetu.Niska toplinska vodljivost treseta pridonosi njezinu korištenju kao sklonište za zimu korijenskog sustava biljaka s malim otporom, ali treba imati na umu da u proljeće ove biljke neće rasti duže.

Da biste utvrdili kiselost tla, samo pogledajte pod-noge. Korovi - pokazatelji kiselosti rastu na svakom koraku. Ivan-da-Marya, bokvica, preslica, veronikudruvnaya i dlinnolistaya, kiseli krastavac i vrt-stan - mytopole naseliti na kiselim tlima. Sateliti slabo kiselih i neutralnih mjesta - mirisna kamilica, majka i maćeha, djetelina i djetelina puzanja, kao i teško uklanjanje, ukrasno ukrasno korovsko polje. Deoksidirajte tlo dodavanjem drvenog pepela. Za krečenje na 1 kvadrat. Napravite 3-4 čaše pepela.

Pogledajte videozapis: Video lekcija - Vrste tla i njihova svojstva (Lanaco & SNU CenOT RS) (Veljača 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar