Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Ventilirane fasade

Prije ili kasnije kuća počinje propadati. Prva fasada postaje stara: kako kažu graditelji, ona počinje <плакать> - ima vlažnih mjesta, a zatim pukotina.

Zašto dolazi do uništenja?
Prvi neprijatelj kuće je voda, Iz škole znamo da se voda apsorbira u sve porozne. Uključujući pijesak i cement. A zimi hladna voda prodire u zidne pukotine i šavove, zamrzava, povećava volumen i proširuje pukotine iz godine u godinu. U proljeće se led topi, na zidovima se taloži vlaga, pretvara se u plijesan, a na zidu rastu gljivice i druga mikroflora ... Ništa manje nego voda, vjetrovi smetaju fasadi. Razlika u našem vremenu upotpunjuje sliku - tada +30, zatim -25 ° S: a fasada je doslovno vruća i drhteća:
Još jedna nevolja: toplinsko opterećenje na zidovima ljeti. Istina, smatra se maksimalno opterećenje ako temperatura redovito raste do + 35-40 ° C. Zidovi se zagrijavaju, pod utjecajem tzv. Toplinskih šokova, kamen se ruši i postaje sve tanji.
Ukratko, na pročelju ima mnogo bolesti, i ako je tako, treba ih izliječiti: i još bolje, treba ih spriječiti.
Kako čuvati kod kuće?
Postoji nekoliko načina za zaštitu fasade. Na primjer, možete koristiti tradicionalni gips. To će pomoći, ali ne dugo - oko godinu dana. Voda će se postupno izrađivati, vjetar će se dodavati - i žbuka će se postupno srušiti. Osim toga, prljavština, prašina i ispušni plinovi automobila doslovno se jedu u žbuku, a pranje fasade nije lako i skupo:
Fasadu možete obložiti pločicama - keramički ili mramorni, postavljajući ga, na primjer, na suho ljepilo. Ali pločica, ne manje žbuka, boji se vjetra i temperaturnih promjena. Stand maksimalno pet do deset godina, a zatim - pukotine, brisanje boja: Osim toga, kao što kažu stručnjaci, ako je kuća iznad 20 metara, opasno je staviti obloge na ljepilo - možete li zamisliti ako padne i padne na glavu prolaznika?
U principu, možete ostaviti samo cigla fasada. Brick, naravno, tradicionalno je popularan, ali fasada od cigle ipak izgleda prilično dosadna s vremenom. Osim toga, opeka također pati od ekstrema temperature.
Što još? Profilni! No, drvene obloge uskoro će početi potamniti, ispucati, a nakon 5-7 godina ozbiljnog popravka ne može se izbjeći. Da ne spominjem činjenicu da se stablo boji vatre.
Međutim, postoji još jedan sasvim moderan materijal koji se ne boji požara. Također se naziva vinilna klapna.
To su trake duge 2 do 6 metara, širine od 10 do 30 cm i debljine od 1 do 10 mm. Siding ne ljušti, ne nabubri, ne cijepa se i ne ljušti se. Ne boji se vlage i gljivica. Otporan na nepovoljne vremenske uvjete, nije zapaljiv. Služi dugo vremena, proizvođači obećavaju da će lako izdržati nekoliko desetljeća (iako se o tome može govoriti samo teoretski). Ali ne svatko, kao što znate, voli (PVC), a izbor boja je mali. Ali najvažnije je da nije posve jasno je li kuća pod sporednim kolosijekom.
Postoji li način da se spasi fasada?
Ispada da postoji. Već nekoliko godina uspješno se primjenjuje u Europi. Usput, naši graditelji također poštovati ovu mogućnost završetka fasade. Postoji pravi način da se životni vijek zidova i obloga produži za oko 50 godina! Ili možda čak i više.
Jeste li zaintrigirani? Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je univerzalna tehnologija, o kojoj će se raspravljati, imenovana u građevinskim krugovima. I na engleskom se naziva ova tehnologija. Postoji još jedno ime - lažni zidovi.
No, u potpunosti je bit ove praktične tehnologije moguće dešifrirati kao VENTILIRANA FASADA, Činjenica je da se drugi zid na poseban način spaja sa zidom kuće, a između tih zidova postoji prostor. Naime, fasada je stvarno prozračena na prirodan način.
Odmah rezervirajte da ventilirana fasada nije prikladna za svaki dom. Ventilirane fasade uglavnom se koriste za gradnju urbanih, češće poslovnih zgrada. Ali ako želite, možete koristiti ovaj dizajn za seosku kuću. A zašto ne?
Ali prije nego što uđemo u nepoznato, shvatimo načelo uređenja standardne fasade u njegovom, da tako kažemo, tradicionalnom razumijevanju.
Od tog vremena pročelje nije bilo ništa drugo do nosivi vanjski zid kuće, izravnan, ožbukan i najčešće ukrašen nekim arhitektonskim dodacima - štukaturama, reljefima i slično.
U suvremenom svijetu fasada se sve više shvaća kao fasadne strukture. Standardni izgled fasade izgleda ovako: vanjski zid je cementni (ili suhi ljepilo) - materijal za oblaganje, najčešće keramičke pločice ili prirodni kamen (mramor, granit).
Dakle, dizajn ventilirane fasade u mnogim je aspektima bitno različit od uobičajenog pročelja.
Prošećite dijelovima
Koje su prednosti ventilirane fasade? Prozračena fasada (lažni zid) je struktura koja se sastoji od pločice za vanjske obloge, metalne noseće konstrukcije koja drži pločicu, sloja izolacije koji ide ravno duž zida i ventiliranog prostora.
Suočavanje - prednja haljina pročelja. Najčešće se radi od porculana, keramičkih pločica, prirodnog kamena, aluminija. Izbor obloge određuje, u pravilu, postojeću modu za stilove, boje, uzorke.
Metalna noseća struktura - podsjeća na skele. Istina, oni nisu montirani van, već unutar strukture, iza obloge. Drži oblogu i osigurava zračni razmak između zida i obloge.
izolacija - mineralna vuna ili polistiren - sivo-smeđa supstanca, suha, mekana na dodir, ali gusta. Ispunjava 1/3 volumena između zida i obloge. Sada postoji novi specijalni materijal - venbat, izrađen po posebnoj tehnologiji od mineralne vune. Venerbat sloj debljine 8-10 cm pričvršćen je na zid pomoću posebnih hvataljki. Općenito, izolacijska svojstva izolacije određuju se sustavom međunarodnih standarda, ovisno o vrsti građevine i klimatskim karakteristikama.
Ventilirani prostor ili zračni raspor zauzima 1/4 volumena između zida i obloge (ostalo je izolacija). Stvara učinak ispuha: zrak slobodno prodire kroz otvor i zid.
Kako radi ventilacija?
Tako smo otkrili da je sustav za zaštitu ventilirane fasade od vanjskih utjecaja u dva koraka.
U prvoj fazi vanjska obloga štiti fasadu od oborina i mehaničkih učinaka. Obavlja ne samo dekorativnu funkciju: ventilacija na stražnjoj strani obloge uklanja kišnicu, snijeg i druge oborine, voda teče slobodno. To znači da se ne stvara kondenzacija vlage, što dovodi do pojave mokre pare.
Druga faza je vađenje (ekstrakcija) vlage nakupljene u građevinskom masivu i unutar zgrade, opet u ventiliranom prostoru. Gubitak topline u sloju izolacije je minimalan, jer je izrađen od vodonepropusnog materijala (ne prigušuje).
Evo efekta parne brane: bez kondenzacije - bez pare, bez pare - bez vlage, bez vlage - bez gljivica i srodnih fasadnih bolesti, koje smo već spomenuli. Zato se tehnologija ventiliranih fasada bez ironije smatra najhigijenskijom u Europi. Figurativno govoreći, kuća je obložena. Kao podstava, naravno, djeluje kao grijač. Štoviše, ova fasada nije strašna vatra - ona je izrađena od nezapaljivih ili sporih materijala.
Pitam se što graditelji kažu o prednostima i manama ventilirane fasade?
Obratio sam se Sinanu Demireru, iskusnom građevinskom inženjeru. On radi u tvrtki (Turska) i sudjelovao u izgradnji luksuznih stanova u Rusiji i Europi i tako poznatim objektima kao što je kompleks zgrada i struktura radioaktivnog otpada u Moskvi.Ovo je njegovo stajalište.
Prednosti ventfasade:
Prirodna ventilacija stvara ugodnu mikroklimu unutar kuće bez korištenja dodatnih sustava (npr. Klima uređaja).
Suha izolacija ne sakuplja kondenzat vlage i ne gubi svojstva uštede topline. To znači manje troškova grijanja. Osim toga, to omogućuje da se smanji debljina zidova ležaja, kako bi se olakšalo temelj ...
Svaka vlaga se uklanja u posebnoj drenaži i ne taloži se na zidovima.
Sustav ventiliranih fasada nastaje samo od vatrootpornih ili sporih materijala, što je dodatna zaštita od požara.
Ventfasad savršeno upija zvukove. Prednja ploča materijala s poboljšanom apsorpcijom zvuka plus sloj izolacije stvara dvostruki učinak apsorpcije zvuka.
Osim toga, vanjski zid ležaja ne zahtijeva posebnu pripremu za ugradnju ventiliranih fasadnih struktura na njega i nema potrebe za žbukanjem fasade.
Nakon što sam se suočio s prednostima, upitao sam Sinana o nedostacima ventiliranih objekata.
Nedostaci ventfasada:
Visoka cijena Standardna fasada, naravno, jeftinija. S druge strane, ventilirana fasada ne zahtijeva godišnju obnovu i čišćenje, jer ne akumulira prljavštinu i ne gubi boju ili snagu i zapravo se isplati za 5-6 godina.
Sve prednosti ventilirane fasade zajamčene su samo ako radove izvode visoko profesionalni graditelji i instalateri.
Vidljive uštede i nevidljive prednosti
Prije svega, na kojoj podlozi? Da bi se osigurao zračni raspor i istodobno sigurno učvrstio oblog, dizajneri su došli do posebnog profila za montažu. Ograda je izrađena od aluminija ili nehrđajućeg čelika. Čelični profil lako drži ploče od prirodnog kamena, a aluminij se obično koristi za pričvršćivanje lakših keramičkih pločica.
Sustav obloge, kada montažne tračnice prelaze ploču iznad i ispod, naziva se vidljivim. Sustav s skrivenim zasunima je nevidljiv.
Plus, vidljivi sustav - u svojoj učinkovitosti. To košta 2-2,5 puta jeftinije. Vidljivi sustav preporučuje se za male i srednje pločice. (Pločice, u pravilu, zahtijevaju dosta, a ako koristite nevidljivi sustav zatvarača, to će biti vrlo skupo.)
Minus vidljivog sustava - u slučaju loma fragmenta okrenutog retka morat će se ukloniti cijeli niz.
Nevidljivi sustav zatvarača obično se koristi za formate od 45 x 90 cm i više. Kako napraviti zatvarače nevidljivim? U ploči su izbušene četiri rupe, a sidra (držači koji izgledaju kao vijci) umetnuti su iznutra. Unutar pločice sidro se otvara kao latice cvijeća. A latice, potpuno nevidljive izvana, čine strukturu stabilnom i nepokretnom.
Prednosti nevidljivog sustava su njegova estetika. Osim toga, to je na dodatnu zaštitnu mrežu od izdržljivog tankog čelika, koji graditelji nazivaju. Upotreba fasade čini je trajno jakom, tako da je svaki pokušaj da se odlomi komad obloge kuće apsolutno nemoguć. I nevjerojatna stvar: izvana, ova mreža izgleda sasvim bezopasno. Nešto poput mreže protiv komaraca, premazano ljepilom, ali držanje pločica je iznimno uporna. Zašto - profesionalna tajna tehnologa.
Jedini nedostatak nevidljivog sustava - visoka cijena.
Ali obično kupci kombiniraju: koristi se na razini 1.-2. Kata, a iznad - vidljivim sustavom obloge.
Autor: material.ru

Pogledajte videozapis: Uporaba izolacije URSA za izolaciju ventilirane fasade (Veljača 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar