Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Perpetuum mobile: kosilica za travu

Dobra vijest za one koji vole dobro njegovan travnjak i ne vole trošiti mnogo truda.

Ova vijest zadovoljit će i ekologe koji zagovaraju korištenje alternativnih izvora energije i ljetne stanovnike. Uostalom, oni znaju: kosilice su često teške, žica dobiva na putu, gorivo ponestane vremena ... Ali u travnju tvrtka EcoMow Technologies, koju su osnovali zaposlenici Sveučilišta George Mason, obećava da će riješiti sve te probleme koristeći svoj novi izum: robotsku kosilicu koja se doslovno hrani travom.

Da, da, neka vrsta robota usisivač, samo na ljetnikovcu, pa čak i ne zahtijeva ponovno punjenje - koristi travu koju kosi kao gorivo. U tome joj pomaže i sakupljač bilja: poseban uređaj koji pretvara rezanu travu u suhe granule. Ovaj uređaj je poput mlinca za meso, stvara samo mnogo više pritiska i temperature. Dobivena biomasa je gorivo za generator struje (uređaj se pokreće konvencionalnim električnim motorom). Količina prešane trave premašuje utrošenu količinu pa vlasnici biljojeda mogu prenijeti i „troškove proizvodnje“ na pogone za preradu. Sav rad sustava za pretvorbu trave-goriva je automatiziran i kompjuterski kontroliran.

No, "mlinac za meso" nije jedina inovacija. Umjesto uobičajenih rotirajućih noževa, kosilica ima trimer (gotovo kao šišačica za kosu).

Takva jedinica ima mnogo prednosti u pogledu svojih radnih sposobnosti: presijeca bilo kakvu travnatu vegetaciju, a ponekad i pomoću dizajnerskih sposobnosti - kosilica može izgraditi gotovo bilo koji uzorak, samo trebate programirati. Postoje standardne sheme, ali ako želite, vlasnik sam može "nacrtati" uzorak za njegov travnjak. Za orijentaciju uređaj koristi Google Karte.

Još nije poznato koliko će koštati čudotvorna kosilica, ali su njezini programeri uvjereni da će izum biti u velikoj potražnji u svim nišama tržišta, a posebno će mu se svidjeti komercijalne organizacije. Međutim, ušteda energije je pitanje koje je relevantno ne samo za njih.

Pogledajte videozapis: Vojo Ushevski od Macedonia Perpetuum mobile 2-6 (Prosinac 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar