Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Izolacija prirodnim materijalima - okvir od slame kuće TheWick majstora

Bale od slame kao punjenje za drveni okvir - prirodna izolacija za energetski učinkovitu kuću.

Okvir stambene izgradnje postaje sve češći u segmentu izgradnje zemlje, kao i izgradnja energetski učinkovitih struktura. Najčešće samoupravljači koriste kamenu vunu kako bi stvorili termalnu konturu, rjeđe - punjenje ili izolaciju puhanjem. Ako govorimo o prirodnim izolacijskim materijalima, slama je lider i njegove varijacije su lagane ili teške. Jedan od majstora našeg portala upravo je sagradio ladanjsku kuću na tehnici okvira s zagrijavanjem bala slame duž cijele konture. Njegovo iskustvo nije samo zanimljivo, nego i korisno za svakoga tko razmišlja o ovoj tehnologiji.

Povijesni obilazak

Slama je međunarodni materijal; Koliba Adobe, napravljena od gline i briketa od slame i premazana glinenim žbukom s obje strane, klasik je slavenske ruralne stambene izgradnje. Nijemci su koristili Adobe kao čuvar mjesta za kuće s pola šumovitog drva, a Francuzi su početkom devetnaestog stoljeća učili praviti cijele zidne panele sa slamom. Što se tiče izgradnje bala za slamu, pokušali su Amerikanci, točnije stanovnici države Nebraska, koji su razvili mehaničke balire, koji su dobili visoke gustoće prešanih briketa. Na takva dostignuća potaknuta je nepostojanjem drugog građevinskog materijala u stepskoj državi, usredotočenog na uzgoj žitarica.

Skeleti skandinavaca su od pamtivijeka bili izolirani svim dostupnim materijalima, uključujući i slamu, budući da još nisu izumljene niti kamena vuna, niti konstrukcijski paneli. Zagrijavanje bala, umjesto u rasutom stanju, omogućuje veću gustoću, štoviše, glineni gips je puno bolje smješten na prešanu slamu.

Kuća od slame od okvira cvz

Želim podijeliti projekt i iskustvo u izgradnji svoje kuće, možda će netko dobro doći. Temelj: hrpa, na azbestno-cementnim cijevima promjera 200 mm. Drugi kat: potkrovlje, ali glavne prostorije normalne visine, izrezati samo zidove gospodarskih zgrada. Zidovi, pod i krov su izolirani blokovima od slame.Relativno mala masa drvenog okvira s punjenjem slame omogućuje uštedu na konstrukciji monolitnog temelja. No, budući da je planirano nekoliko pregrada od opeke, kako bi se povećao toplinski kapacitet kuće i stvorio sustav grijanja s obrisima postavljenim u tim zidovima, ispod njih se sipa roštilj.

Okvir koji je dizajnirao profesionalac odlikovao se jednostavnošću i lakoćom montaže, a izvođači nisu stvarali probleme, dok je složeni krovni sustav bio samo u zubima četvrte brigade, a prikupljali su ga i više od tri mjeseca. Kao pokrivač, majstor je izabrao škriljevac, ali moderniziran - obojen u modernu čokoladnu boju. Prema cvz, To je najbolji materijal u smislu cijene, praktičnosti i atraktivnosti.

Krovna "pita" izrađuje se na sljedeći način:

  • Slate.
  • Ventzazor.
  • Membrana.
  • Bale od slame.

Slama je kupljena u rolama, a budući da u blizini nije bilo prikladnog postavljanja bala, sami smo napravili - slama se ručno pakira, nakon čega se preše do zadane gustoće i ručno fiksira užetom. Usprkos niskoj produktivnosti i napornosti procesa, baliranje u domaćoj bali ovladalo je planiranim volumenom od oko 2.000 bala, u nedostatku tehnološki naprednije verzije.

Na pitanje sudionika teme, zašto preferiraju bale za svjetlostne samane, odgovara na sljedeći način.

Saman je hladniji, a ovdje imamo mraz preko -30⁰ nije neuobičajeno. Osim toga, potrebno je mnogo vremena da se krov osuši i izolira na taj način, što je vrlo teško. Krov koji sam već napravio, blokovi na krovu će se instalirati iznutra. Iako je sve relativno, ne samo da sam se zbog jeftinosti pretvorila u slamu. Adobe neće moći riješiti ni moj zadatak, jer želim slamom izolirati kuću na svim stranama, a ne samo na zidovima. Moj krov je mansard, tako da ne mogu samo zabilježiti slamu na tavanu. Važno je da se suhe bale mogu izolirati iu mrazu, dok je kod mokrih procesa građevinska sezona ograničena.

Međutim, pri odabiru suhog agregata treba imati na umu da slama nema svojstva otporna na vjetar, pa čak i najmanji pukotina u gipsanom sloju minimizira njegovu izolacijsku sposobnost, bez obzira na debljinu sloja.

Nakon polaganja u zidove, izbačena je slama rezana četkom za pojednostavljenje daljnjeg žbukanja. Da bi se održala ta razina, "svjetionici" napravljeni od debelih pravokutnika od šperploče bili su stavljeni u elemente okvira. Ubuduće će na njih biti pričvršćen sanduk ispod ventilirane fasade. U početku su planirana tri sloja žbuke, ali se ispostavilo da su četiri:

  • Glinena kaša, pažljivo umočena u površinu bale.
  • Otopina gline s pijeskom koja je gušća.
  • Otopina gline i gipsane žbuke (1/10) - koristi se za brtvljenje pukotina, oprana s kosom kišom.
  • Vapnena žbuka - kako bi se spriječilo pucanje.

Pod je izoliran bala slame na vrhu nacrta sloj šperploča (vodootporan, 100 mm), na vrhu bale su prekrivene glinom mort.

Interesantna je implementacija ostakljenja bez okvira - kako bi se smanjili gubici topline, većina prozora je gluha, a dvostruka stakla nisu umetnuta u tvornički aluminijski profil, već u okvire koji se sami izrađuju.

Predsjednik je odobrio tu opciju: kutija debljine 20 mm izrađena od vlažne šperploče izrađena je u kutiju s dubinom do debljine zida, plus 50 mm (napajanje za unutarnje zidne obloge od gipsa). To će biti i okvir i padine u jednoj boci: unutar okvira, traka iste 20 mm šperploče, širine 180 mm, sjedi na vijcima i ljepilu. Prozori s dvostrukim ostakljenjem pričvršćeni su na njega s dvije strane, a perla s vanjske strane prozora s dvostrukim staklom. Nešto poput crteža, ali onda smo mislili napraviti kutiju dubine 200 mm, a onda smo odlučili proširiti cijelu debljinu zida.

Kao završni sloj u sustavu ventilirane fasade, majstor je izabrao ravan škriljevac izrezan na ulomke - tlocrtni "raspored" s preklapajućim listovima u horizontalnim redovima. Usprkos vlaženju ploča pomoću visokotlačnog perača, prašina se nije mogla u potpunosti ukloniti.

Obrtnik preporuča svim sljedbenicima da koriste respirator i odmah opere lajsne, inače nastala pasta čvrsto prianja uz rubove.

Pokrivali su listove posebnom fasadnom bojom u dva sloja, prvi je držan s kistom, drugi - s valjkom od pjenaste gume na dugoj ručici. Kao spojni elementi - crni vijci, tri komada na šipki, sljedeći red pokriva kapice s vijaka na prethodnom. Da bi se spriječilo curenje vode ispod obloge tijekom jake kiše, vodoravna izolacijska membrana bila je ispunjena preko horizontalne letvice.


Kutovi su zaštićeni metalnim pločama u boji krova - bočna širina je 100 mm.


Nakon postavljanja fasade postavljeni su prozori - dva jednostruka staklena prozora s običnim staklom debljine 5 mm, razmaknuta 15 cm i ugrađena na ranije opisani način. Prozori s dvostrukim ostakljenjem montiraju se bez brtvi, samo na brtvilu, u okvirima između njih - rupa koja kompenzira vlagu i tlak.Unutarnje pregrade i preklapanje također su se zagrijavali balama od slame, samo je tisak skupljao drvene i manje dimenzije.

S unutarnje strane, na slamnatim zidovima, prva dva sloja grube žbuke - razmazana tekućom razrijeđenom glinom i debljim slojem gline i gipsane žbuke.U početku je obrtnik htio izravnati sve površine GCR-a, ali su ga iskusni članovi foruma odvratili, zbog suhozida samo uz pregrade, a nosivi zidovi su ipak uklonjeni žbukom. Budući da je punjenje slame povećana opasnost od požara, sve unutarnje ožičenje se polaže u posebnu valovitu negorivu plastiku.

Zbog pogrešnih izračuna u konstrukciji temeljnog stupa, unutarnji zidovi su potisnuli temelj kroz nekoliko centimetara, što je otežalo ugradnju vrata, pa je grubi pod trebalo ukloniti na "nulu". Na drugom katu, gdje su naknadno položeni kvarcvinilni premazi, baza je izrađena s dva sloja šperploče, s preklapajućim šavovima.

Početak zime pokazao je značajan gubitak topline kroz spojeve između podloge i zidova. Nakon što su se svi šavovi ohladili, prividni prolazi su nestali. Međutim, problem odliva topline kroz nezatvorene krajeve bala u podkrovnom prostoru ostao je - problem je riješen ispunjavanjem sloja ecowoola odozgo (20 cm). Unatoč čvrstoj debljini blokova (40 cm) u podu, također je propustio toplinu, što dokazuje toplinska kamera. Podzemlje je dodatno opterećeno slojem EPS-a (40 mm) po obodu, na vrhu šperploče. Također, za budućnost se planira zagrijana slijepa površina i zagrijana baza kako bi se smanjio odljev topline.


Ove zime kuća se povremeno koristila, odnosno grijala se, očito je prekoračenje energetskih resursa. Zašto se to događa i kako se nositi s tim, top-starter će shvatiti kada završi interijer i preseli se na stalno prebivalište. I sljedeće zime testirat će se održani događaji. Međutim, čak i sada postoje pozitivni aspekti koji nadmašuju sve nedostatke.

Ove je godine toplije u kući, jer sam je dodatno zagrijao odozdo (šivali smo listove EPS-a od 40 mm) i odozgo (20 cm eko ​​vuna na tavanu preko slame). Ali reći da je kuća troši malo energije za grijanje - ne mogu još. Postoje mnogi faktori, a koji od njih je još važniji, još uvijek ne razumijem. Doista mogu cijeniti rezultat kad stalno počnem tamo živjeti. Sada o ugodnom: osjeća se - u ovoj kući je vrlo lako disati, nema pretjerane vlažnosti i začepljenosti, iako u kući gotovo nema ventilacije. Moja supruga je vrlo loše spavala u stanu, a onda se ujutro osjećala jako dobro. Općenito, dobro!

Bilo kako bilo, obrtnik je zadovoljan svojom kućom i ne žali zbog odabranog konstrukta, unatoč problemima. A njegovo iskustvo može biti korisno onima koji također razmišljaju o punjenju slame.

Svi detalji konstrukcije s video izvješćima - u temi kostura s izolacijom od slame. Na energetski učinkovitu kuću koja koristi monolitnu tehnologiju - u članku o glina-betonu, još jedan strukturni toplinsko-izolacijski materijal - polistirenski beton. U videu - o pravoj kući na tehnologiji pasivnog stanovanja.

Pogledajte videozapis: Tribina: Daniel Rodik - Gradnja prirodnim materijalima (Travanj 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar