Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

DIY podne ideje

Kako stvoriti ekskluzivne podove pomoću jednostavnih i pristupačnih materijala.

Veliki izbor podnih obloga omogućuje vam da zadovoljite gotovo svaki zahtjev. Međutim, kada je riječ o ekskluzivnosti, situacija je komplicirana zbog čvrstih troškova materijala. A kada želja nije podržana financijskim mogućnostima, spašavaju se praktično improvizirana sredstva, fantazija i naporan rad. Nakon što smo potrošili minimum na materijale, kao rezultat toga, doista je moguće dobiti izvorne podove koji će postati ukras i predmet ponosa. Da biste to učinili, koristite omotni papir, pozadinu ili tkaninu.

Podna podloga: priprema površine

Ove stare metode su prikladnije za čvrstu, glatku betonsku ili pločastu podlogu (MDF, iverica, iverica, OSB, DSP). Ako su podovi parketi ili daske, potrebno je ili zalijepiti sve fuge, ili ponovno poravnati površinu s pločama. Ako je potrebno, popunjavaju se i sve jame i uklanjaju se brežuljci. Budući da je potrebno raditi s tankim materijalima, nakon završnog lakiranja pojavit će se čak i manje nepravilnosti, stoga pod mora biti idealno čist, a ne pola (preporuča se pranje i usisavanje kako bi se uklonila najmanja nečistoća).

Podni omotni papir

Prisutnost kamena u dekoraciji oduvijek je bila znak prosperiteta, ali postoji ideja kako napraviti efekt kamenog poda uz pomoć ambalažnog papira. Takav pod napravit ćemo s najjednostavnijim setom alata i dodatnih materijala, također ne u kategoriji luksuznih ili teško dostupnih:

  • Papir - u rolama ili pakirnim vrećicama;
  • Glina - PVA je učinkovitija od tapeta;
  • Lak - za unutarnji rad, mat ili sjajni, ovisno o željenom učinku.

Da biste dobili zaista spektakularan pod, papir za lak mora biti pravilno naboran, možete ga čak i ostaviti pod teretom za noć, kako bi se pojavile karakteristične nabore. U procesu lijepljenja, on će završiti, a premaz će ispasti glatka, ali tragovi nabora ostaju i daju teksturu. Zgužvani papir za omatanje je rastrgan na komade, precizno je poderan da bi dobio neravnu stranu. Ako je podloga ploča - ljepilo se razrijedi s vodom 1/3, ako je beton - 1/1. Ljepilo može odjednom prekriti obje strane papira, ili prvo na jednom, a nakon polaganja fragmenta na pod i na njega. Stavite omotni papir s preklapanjima, pažljivo poravnavajući, izbacujući mjehuriće zraka i višak ljepila. Ljepilo se nanosi ručno, četkom, pa čak i špatulom, kojoj je prikladnije. Preklapanja bi trebala biti s marginom, jer će se komadići malo skupiti kada se osuše, a mogu se formirati i ćelavi dijelovi.

Nakon što je cijeli pod prekriven papirom za omatanje, ostavljen je da se potpuno osuši (oko dva dana). Sljedeći korak je lakiranje rezultirajućeg premaza - ako boja odgovara, upotrijebite bezbojni lak za parket, ako ne - boja, također možete hodati mrlju prije lakiranja. No, čak i bez dodatnog bojenja, pod će se pokazati kao neujednačena nijansa, budući da pogrešna strana i prednja strana voskanog omotnog papira daju različitu nijansu kada se obrađuju ljepilom, au procesu polaganja nužno će se izmjenjivati.

Da bi se omotni papir učinio izdržljivim i otpornim na habanje, lak se nanosi u nekoliko pristupa, pri čemu se svaki sloj suši. Ako je potrebno, međuslojevi se melju. Lak treba odabrati povećanu otpornost na trošenje ili koristiti prozirni samonivelirajući pod kao završni sloj.

Podovi za tapete

Jedino ograničenje pri odabiru pozadine je da bi trebale biti samo na papiru, niti će vinil ili netkani raditi za ovu originalnu ideju.Ostatak fantazije nije ograničen, to može biti imitacija prirodnog drva, rezanje iz različitih role ili cjelina, pozadina će dati 3D efekt. Tehnologija se ne razlikuje od prethodne, samo što ne morate gnječiti tapete, a pod i stražnju stranu treba prekriti ljepilom koje nije na obje strane. Sloj ljepila na podu ne samo da će povećati prianjanje, već i pojednostaviti glatko spajanje fragmenata. Ako raslojavanje omotnog papira samo povećava dekorativni učinak, pri lijepljenju poda tapetom, šav bi trebao biti gotovo nevidljiv. Nakon sušenja tapeta, oni su također pažljivo pokriveni u nekoliko pristupa s bezbojnim lakom.

Ako je tapeta monokromatska, imitirajući drveni premaz, prije lakiranja šablonom ili rukom, na njih se može primijeniti ukras - to mogu biti cvjetni uzorci, cvijeće ili lišće raspoređeni nasumce, simetrično ili oblikujući okvir oko oboda. Za crtanje koristite gvaš razrijeđen s PVA, ljepilo neće dopustiti da se uzorak raširi pri nanošenju zaštitnog sloja laka.

Očistite pod od tkanine
Da biste stvorili originalnu podnu tkaninu, najjeftinija i najpovoljnija kategorija je chintz, au modernoj verziji to su svijetle boje i vrlo veliki izbor uzoraka. Ako priprema površine, kao u prethodnim metodama, uključuje formiranje čvrste, glatke i čiste površine, onda je tehnologija lijepljenja čiope nešto drugačija. Prije svega, potrebne dijelove platna se mjeri i odrezati, bez istezanja materijala, oni odabiru dizajn, jer će odstupanje biti vidljivo, kao i na pokrovnoj tapeti. Ljepilo se nanosi na stražnju stranu tkanine valjkom, ostavlja se da se hvata 10-15 minuta, nakon čega se polaže i poravnava valjkom, spužvom ili strugačem. Ne bi trebalo biti bora ili mjehurića. Odmah nakon lijepljenja, svaki fragment se glača kroz pamučnu podlogu.

Tako da laka ne mijenja paletu, osušeni premaz se obrađuje s PVA ljepilom razrijeđenim s vodom 1/4, nanošenjem tankog sloja s valjkom. Međutim, ako su boje tamne, zaštitni tretman nije potreban. Potrebno je lakirati pod potkošulja najmanje pet puta, a po mogućnosti svih šest, uz temeljito sušenje svakog sloja (ovisno o vrsti laka), a završno sušenje će trajati nekoliko dana. Glavni uvjet - bez skica, inače može puknuti. A s obzirom na specifičan miris, ima smisla odabrati moderne lakove na bazi vode. Oni se brže suše i manje se okusuju.

Kao što možete vidjeti, izrada izvornog poda vlastitim rukama je prilično realna. No, bez obzira na odabranu metodu, kat će se povremeno morati obnavljati - lakira se svakih nekoliko godina. Poštujući tehnologiju pripreme baze i lijepljenja, tapete na podu, lakirane, mogu zadržati privlačnost dugo vremena, desetljećima; problemi će se pojaviti, prije, s rasklapanjem, a ne s trošenjem.

Druga vrsta ekskluzivnog poda - samonivelirajući, ne manje zanimljiv i poliran beton ili betonski interijer. U videu na našoj internetskoj stranici profesionalni dizajner i talentirani amater iz Moskve dijeli njegove trikove, možda može biti korisno.

Pogledajte videozapis: InDizajn DIY izrada lampe S5 EP3 (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar