Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Odabir vrste krova

Na odabir nagiba krova utječe klima. Ako ima mnogo oborina, onda se padina izvodi na 45 ° i više, tako da se padaline ne nakupljaju na krovu.

IZBOR TIPA POKRIVANJA KROVA
Ako je zgrada podignuta u vjetrovitim područjima, bolje je da ne napravite kosi krov, jer vjetar ima jak pritisak na padinama. U takvim slučajevima preporučuje se izrada ravnih krovova.
Prilikom odabira vrste krovnog materijala, potrebno je uzeti u obzir da se krovna ploča, crijep ili drveni krov vrši na kosinama s nagibom od najmanje 22 °, tako da voda ne propušta između ploča. Bitumenski i bitumen-polimerni materijali koriste se na ravnim krovovima, čiji nagib ne prelazi 30-40 °, jer će se ljeti bitumenski krov topiti pod suncem i klizati.
Tablica 2. Tablica nagiba s obzirom na vrstu krovnog materijala (za zonu umjerene klime)

Napomena. Tablica prikazuje približne vrijednosti najmanjih nagiba krova.
Metalni krovovi (metalni, čelični limovi) položeni su s nagibom krova od najmanje 9-15 °.
Kut nagiba krova za zonu umjerene klime može se odrediti iz tablice 2. t
Izbor materijala za krov ovisi o nagibu krova. Krov mora biti vodootporan, otporan na vremenske utjecaje, lagan, vatrootporan, jednostavan za korištenje, jeftin, ujednačen izgled, oblik, veličina, dizajn boja. Najčešće se koristi za krovište od škriljevca.
Škriljevac se postavlja na sanduk koji se preklapa s horizontalnim redovima, koji mora biti najmanje 120 mm iu svim slučajevima na drvetu.
Škriljevac je pričvršćen na tri ili četiri mjesta na šinu letvice pocinčanim vijcima duljine 50-70 mm ili čavlima 120-130 mm. Rupe za njih izbušene su u gornjem dijelu ekstremnog savijanja ploče. Dvije susjedne ploče (ploče) vodoravnog reda preklapaju se s jednim valom, dopuštenim i poluvalnim.
Prvi red ploča na prevjesu se dodatno pričvršćuje pocinčanim nosačima, a za veću otpornost na vjetar, ispod glave vijka za brtvljenje postavlja se gumena podloška promjera 20 mm i debljine 4 mm, koja je pritisnuta tankom podloškom od pocinčanog lima. Prije vijanja podmazuje se mjesto spoja između glave vijka i metalne podloške. Škriljevac se također fiksira posebnim čavlima.
Greben je prekriven posebnim oblikovanim dijelovima od azbestnog cementa (poklopac) koji su pričvršćeni na ugrađenu grebenastu šipku na metalnom nosaču protiv vjetra. Nosač je pričvršćen vijcima na rupe izbušene 1 mm manje od promjera vijka. Konzola je zakrivljena ravna čelična ploča širine 20 mm i debljine 4 mm.
Prilikom odabira oblika krova treba uzeti u obzir mnoge čimbenike koji utječu na njegovu izvedbu. Prema tome, prema zahtjevima požara, visina potkrovlja mora biti najmanje 1,6 m. Uz nagib krova od 45 ° i više snijega na njemu se praktički ne akumulira. Visina krova zahtijeva razmatranje opterećenja vjetrom i treba ojačati nosive konstrukcije.
Krovovi od valovitog azbestnih ploča običnog profila često se koriste pri uređenju potkrovlja. Položen je na drveni sanduk od 4x6 cm kroz 50-60 cm ili od dasaka debljine 3 cm, a ove letve visi na 8 do 10 cm linije vijenca, a limovi su pričvršćeni na sanduk s 10 cm noktima, utkani u vrh valovitog lima. Da bi se spriječilo da voda teče ispod glave čavala, ispod glave se stavlja brtvena podloška (može biti izrađena od valjanih materijala, gume).
Kako bi se osigurala gustoća prianjanja susjednih listova međusobno dijagonalno izrezali uglove koji se spajaju. Greben je prekriven posebnim grebenskim elementima s valovitim visećim rubom, okrenutim u različitim smjerovima. Za postavljanje dimnjaka koristite i posebne oblikovane elemente.Zbog sigurnosnih razloga požara, lim ne smije doseći dimnjak za 15-20 cm.
Krovopokrivački radovi trebaju biti izvedeni od strane stručnjaka, jer ako nestručnjak postavi metalni krov na kontinuirani sanduk, što je za njega jednostavnije, takva instalacija će smanjiti trajnost krovnog materijala, smanjiti izolaciju, iako će za kupca biti jeftinija. Kontura letve stvara zračni razmak između toplinske izolacije i krova, zbog čega zbog temperaturne razlike dolazi do potiska i stalnog kretanja zraka (ventilacija) od strehe prema grebenu.
Još jedna pogreška u konstrukciji krova, koji se lako vidi na krovovima, je udubljenje čvrsto s plastičnom klupkom, bez otvora za provjetravanje. Ako je krov ventiliran, ljeti se ispušta vrući zrak, a zimi se spriječava kondenzacija vlage, što postupno dovodi do propadanja korozije drva i metala! Ni jedan krov ne može dugo funkcionirati ako se ne riješi problem ventilacije krovnog prostora.

Detalj spoja krova valovitog asbofanera s dimnjakom: 1 - valovita ploča; 2 - vijak s podloškom za pričvršćivanje spojenih listova; 3-klorid; 4 - grebenski element; 5, 6 i 7 - posebni oblikovani elementi
Krovni materijali
Za uređaj krovište koristiti drvene pločice, šindre, krovni čips i dran.
Krovne ploče su klinaste ploče duljine 400 do 600 mm s gradacijom 50 mm i širinom od najmanje 70 mm. Kosina pločica uz vlakna, visina debelog kraja - 13 mm, tanka - 3 mm.
Pločice su izrađene od jasena, cedra, jele, smreke, bora. Postoje tri vrste krovnih crijepova, podijeljenih po kvaliteti drva i njegovoj preradi. Za prvi stupanj pločica, lomljenje, slabljenje, plava, poroznost, čvorovi, pukotine nisu dopuštene. Za pločice trećeg razreda, dlake duljine do 50 mm nisu dopuštene, plava je u obliku pojedinačnih točaka, čvorovi su u malim količinama. Korištene pločice sa sadržajem vlage ne više od 25%. Pločice su pred-antiseptičke i obložene materijalima za zaštitu od požara. Pakiran s tankim krajevima unutar 5 m2 u pakiranju. Skladištiti, označiti pakete u zatvorenim skladištima na oblogama.
Gont je klinasta ploča s utorom duž debelog ruba. Zakosite ga preko vlakana. Duljina šindre je od 500 do 700 mm s gradacijom od 100 mm, širina je od 70 do 120 mm s gradacijom od 10 mm. Debljina na debelom rubu - 15 mm, a tanka - 3 mm. Žlijeb na debelom rubu ima trapezoidni oblik s dubinom od 12 mm, širina duž ruba - 5 mm, na dnu -. 3-3,5 mm. Izrađena je od bora, smreke, jele, cedra, Aspena. Na uzdužnim rubovima šindre nedostaci drva su neprihvatljivi. Osim toga, ne bi trebalo biti ništavila, pukotina, pukotina, vlažnost drva bi trebala biti do 25%. Šindre se često proizvode s tretiranim antiseptičkim i usporivačima plamena. Pakirano u pakiranju od 100 kom. jedna sorta, veličina i pasmina. Na stog se postavljaju šipke ili ploče niskog stupnja kako bi se zaštitili rubovi od oštećenja. Paketi su označeni.
Krovni dran - tankoslojne ploče od drva, izrezane iz churaka duž vlakana na jednom stroju. Dužina drani - od 400 do 1000 mm, širina - 90-130 mm, debljina - od 3 do 5 mm.
Napravite ga od mekih listopadnih i crnogoričnih pasmina drveća. Prisutnost trulih čvorova, kroz pukotine i klijanje nije dopušteno u tlu. Pakirani krovni paketi u veličinama i vrstama drva.
Krovni čipovi (čipovi) proizvode se izradom na posebnom stroju kratkim komadima drva (kratkih) crnogoričnog i mekog tvrdog drva. Veličine čipova: dužina - 400, 450 i 500 mm, širina - od 70 do 120 mm, debljina - 3 mm. Čipovi su prilično veliki zahtjevi. Sadržaj vlage krovnih strugotina i čipsa počinje do 40%. Dran i čips se obično čuvaju pod baldahinom, zaštićeni od padalina i izravnog sunčevog svjetla.
Za meke krovove koristiti krovni krov krovište, krovne stakloplastike i staklenih vlakana.
Krovni materijal - karton, impregniran s jedne ili obje strane uljnim bitumenom. Punila se često dodaju slojevima premaza. Krovni materijal se oslobađa grubim ili sitnozrnatim dresingom. Neke marke krovnog materijala; (RMP) se koristi kao materijal za oblaganje, drugi - za gornji i donji sloj krova. Ruberoid dolazi u rolama od 10 do 30 m.
Krovni - krovni karton, impregniran degtep proizvodima, proizveden s velikim i mekanim pjeskovitim preljevom Krovni pokrivači s malim doradama izvode se iz jednog katrana i koriste se za privremene krovove zgrada, za hidroizolaciju temelja i drugih kamenih i drvenih dijelova zgrada. Položite na vrući katran. Širina platna - od 650 do 1050 mm, površina role krovnog materijala s malim dresingom - 15 m2.
Krovni stakloplastike i stakloplastike su obične tkanine i filc od staklenih vlakana, potpuno ispunjen bitumenom, bitumen-vezivo, vezivo bez staklenih vlakana na površini i prekriveno kontinuiranim oblogom. Ovi materijali su namijenjeni za uređaj višeslojnih ravnih krovova, za hidroizolaciju, za izolaciju temelja. Možete ih položiti na tople i hladne bitumenske kitove. Primljena za gradnju u rolama od 10 m2.
Moderni krovni materijali
Metalne pločice - moderan premaz sa širokim rasponom primjena. Visoka strukturna čvrstoća, krutost, trajnost premaza prema vanjskim utjecajima, mala težina i lakoća ugradnje omogućuju vam da pokrijete gotovo svaki krov metalnim pločicama.
Za razliku od gline, metalne pločice proizvode ploče. Osnova za većinu njezinih vrsta je čelični profilirani lim. Svaki proizvođač koristi vlastiti recept za proizvodnju, ali cink (s obje strane) i polimerni zaštitni premazi (akril, poliester, plastisol, itd.) Su obvezni za sve. Metalna pločica je vrlo izdržljiva i mekana (plahta je najmanje 6 puta lakša od glinene pločice istog područja), tako da se može montirati na lagani sanduk, ploče se lako izbuše i izrežu. Krov šindre može poslužiti najmanje 50 godina.
Ploče su izrađene od hladno valjanog pocinčanog čelika debljine 0,5 mm i polimera obloženog polimerom, što daje dodatnu zaštitu od korozije. Ploče su zaštićene cinkovom prevlakom i zatim obložene slojem koji štiti cink od oksidacije, pasiviziran i premazan, nakon čega se polimerni premaz debljine 25 mikrona nanosi na prednjoj strani lista na visokoj temperaturi. Potrebno je zaštititi materijal od atmosferskih utjecaja. Nakon toga, kako bi se povećala krutost limova, dobivaju se željeni profil.
Krovni limovi razlikuju se ne samo u obliku profila (trapezoidni, sinusoidni, zaobljeni), već i po koracima, uzorcima, dubinama.
Uređaj zabija ispod krova
Ovisno o tome koji će materijal biti krov, na rogovima se pravi sanduk.
Dakle, kada se pokriva krov s čeličnim limom, sanduk se izrađuje od šipki različitih veličina koje se koriste na prevjesima i običnom sanduku. Za uobičajene obreshetke koristite šipke 50x200 mm, prikucavajući ih kroz 250 mm duž osi. Šipke na prevjesu zauzimaju veličinu 50x60 mm i pribijene jedna uz drugu. Zatim im se za odvod vode učvrste žljebovi, zabijaju ih pod kutom i savijaju po vlaknima.
Za ispravno označavanje šipki letvice, kako ne biste stalno označavali mjesto za pričvršćivanje, koristite predložak od šperploče ili ploče s potrebnim oznakama.
Sanduk za ploče od azbestnog cementa izrađuje se nakon 500 mm.Kutija za moderne metalne pločice izrađena je od dasaka od 32x100 mm, koje su pričvršćene na sljedeći način: prva - kroz 300 mm, a sljedeća s korakom od 350 mm.
Montaža ovih krovnih ploča započinje s kraja zabatnog krova ili s najviše točke nagiba s obje strane krovnog krova. Instalacija se može početi s lijeve i desne strane zgrade. Početak instalacije s lijevog kraja, sljedeća ploča postavljena ispod posljednjeg vala prethodne ploče. Ova tehnika olakšava oblikovanje. Donji rub ploče postavljen je s izbočinom od strehe 40 mm. Preporučljivo je da prva 3-4 tanjura na grebenu zgrabite samo jednim vijkom, pažljivo ga poravnajte uz rub i tek nakon toga temeljito pričvrstite po cijeloj dužini. Potrebno je ugraditi prvu ploču i pričvrstiti je jednim vijkom na sljemenu, a drugu postaviti tako da se njihovi donji rubovi poravnaju duž jednog pravca. Zatim je potrebno pričvrstiti preklapanje s jednim vijkom ispod prvog poprečnog preklopa na vrhu vrha profila.

Krov od škriljevca (azbest-cement): 1 - krovna greda; 2 - sanduk
Profilne ploče pričvršćuju se samo vijcima, a za 1 m2 ploče potrebno je do 8 samoreznih vijaka, uzimajući u obzir da se uz rub ploče pričvršćuju preko jednog poprečnog preklopa.
Unutarnji zglob oblika V-oblika izrađen je od glatke ploče. Prvo se postavlja čvrsti pod s vodonepropusnim slojem i visinom kao što je letvica, a zatim se na njoj ugrađuje glatka ploča.
U drvenom krovu drvo prvog stupnja koristi se za dimove, a stropne noge i regali su izrađeni od drveta prvog ili drugog razreda, a potpornji su iz 2. i 3. razreda. Prilikom izračunavanja drva različitih sorti potrebno je uzeti 1/4 volumena drva drugog razreda? i 3/4 volumena 1. i 3. razreda za gospodarstvo.
Najčešće, dio grede bilo koje konstrukcije traje 50x50 mm, optimalna veličina plašta za mnoge krovne površine je šipka 50x50 ili 60x60 mm. Prosječna udaljenost između nosača je oko 1 m, a ako je nagib krova veći od 45 °, tada se udaljenost može povećati na 1,2-1,4 m; ako se kuća nalazi u snježnim područjima, onda se udaljenost može smanjiti na 0,6-0,8 m. Korak između šipki ovisi o tome treba li letvica biti čvrsta ili oskudna. Točniji korak između rogova može se odrediti iz tablice. 3, uzimajući u obzir poprečni presjek rogova i razmak između nosača.
Tablica 3. Udaljenosti između greda potporne konstrukcije (m)

Na rešetke su pričvršćene rešetke za sanduke, u armiranobetonskim rogovima postoje rupe za čavle ili ispuste promjera do 6 mm, koji drže i čvrsto drže šipke letvice ili šiljaka na kojima je probušen sanduk. Rešetke sanduka uvijek su čvrsto postavljene.
Posebna pozornost posvećena je drvenim nosivim konstrukcijama krova, budući da drvo koje nije pripremljeno za rad (neotkriveno) može biti oštećeno insektima i trunuti kada se kvaša kad je krov slabo ventiliran.
Najčešće osjetljiv na truljenje mauerlata, krajeva nogavica i dimova, stoga, kada se postavlja na zid poput kamena, mauerlat se hidroizolira (pokriva mjesto kontakta) s bitumenom ili omata katranom, ruberoidom i zrači.
Za normalnu ventilaciju krova potrebno je osigurati 1 sat dvostrukog prolaska zraka duž krovnog pokrivača.
Temperatura u nestambenom potkrovlju ne smije prelaziti temperaturu okolnog zraka za više od 5-6 ° C. Da bi zrak slobodno prolazio između krovnog materijala i sloja toplinske izolacije, ostao je razmak od 2-5 cm.
Ako nagib padina nije veći od 15 °, onda bi poprečni presjek ventilacijskog otvora trebao biti 25 mm, a ako je veći od 15 °, onda bi poprečni presjek svake rupe poredane na oba pregiba ispusta trebao biti 10 mm.
Početak cirkulacije zraka na krovu su rupe i otvori streha, a kraj putanje ventilacije je greben s ventilacijskim otvorima.
Krovovi pločica
Za uređaj krovište koristiti šindre različitih vrsta. Prije polaganja pločica, nadstrešnica, nadstrešnica, oluka i drugih dijelova krova pokriveni su krovom od lima ili pocinčanog čelika. Podnice se izvode u redovima od nadstrešnice do grebena, provjeravajući ispravnost polaganja s kvadratom. Horizontalni spojevi između redova pločica na tavanski strani obloženi su vapnenom žbukom s dodatkom vuče.
Crijep je vezan žicom, navojem jednog kraja žice u rupu u uhu pločice i uvijajući je, a drugi kraj pričvršćuje za nokat zaboden u pukotinu. Ravna pločica ojačana bravama.
Na tržištu građevinskog materijala postoji nekoliko vrsta pločica: ravne, užljebljene, nizozemske (valovite), presavijene (Marseilles) i druge.
Krov valovitih pločica izvodi se kada nagib nije manji od 35 °. Za polaganje prema smjeru prevladavajućeg jakog vjetra čine ga lijevo i desno. Krajnji razmaci između dvije pločice trebaju biti na suprotnoj strani vjetra.
Odvojeni vodoravni redovi u smjeru nagiba preklapaju se za 100 mm, na strani - za 40-50 mm.
U skladu s veličinom pločice, sanduk je pričvršćen na noge splavarice, na koju je pričvršćen šiljak pločice, koji se nalazi na donjoj strani.
Letvice imaju visinu od 40 mm i širinu od 60 mm. Izrađeni su od punog drva od mekog drva s preliminarnim tretmanom usporivača plamena, nakon čega su vezani za grede ili daske.
Krov pločica u Marseillesu. Nagib krova na krovu Marseillea trebao bi biti najmanje 26 °. Možete nanijeti oblogu na kojoj je pločica položena bez pucanja. Grede su okovane samo ispod prva tri horizontalna reda od prevjesa. Preklopi se preklapaju u smjeru 35-40 mm, au smjeru nagiba 60-70 mm razmaci između pločica paralelnih s nagibom mogu se pomicati ili biti u jednom redu. Slot (Marseilles) pločice mogu se polagati samo na sanduk, na koji je pričvršćen sa šiljcima na donjoj strani. Ima rupe kroz koje prolazi žica. Uz veliki nagib krovnih pločica može se vezati za kockice.
Na krovu crijepa greben i krajevi prekriveni su polukružnim ili trokutastim pokrovima, preklopljeni presavijenom i prekrivenom vapnenom žbukom.
Crijep krovovi su od gline mortise pločica i cement-pijesak mortise pločica u jednom sloju, a od gline ravna traka pločica - u dva sloja na uobičajeni ili ljuskajući način.
Ravne trake krovne u dvoslojnom krovu s uobičajenim načinom se nalazi u prva dva reda u dva sloja, au sljedećim redovima - u jednom sloju s odgovarajućim uvlačenjem. Pretposljednji i posljednji redovi pločica na grebenu ponovno se polažu u dva sloja. Pločice u nizu položene su uzduž razmaka od 1,5-2,0 mm. Spojevi pločica u svakom retku su raspršeni, koristeći pola pločica za to.
Kada scaly metoda pločica postavljen dvostruki redovi s preklapanjem svakog sloja na pola širine pločica.
Prilikom polaganja šindre su zakačene na oplatne šipke s šiljcima, osim što je svaka druga ili treća pločica pričvršćena na sanduk s žicom, navučena kroz rupe u pločici promjera 1,5 mm ili sa stezaljkama. Na prevjesima, rubovima i sljemenu krova, kao i na padinama s nagibom većim od 45 °, fiksiraju se sve pločice.
Stan pločice, počevši od drugog reda, treba položiti na teško rješenje s dodatkom vuče, filca i drugih vlaknastih materijala, koji se primjenjuju na šav i na površinu spoja donjih pločica. Isto rješenje se koristi za premazivanje horizontalnih i vertikalnih spojeva između pločica utora s poda u potkrovlju.
Žljebovi na krovovima od keramičkih pločica izrađeni su od pocinčanog krovnog lima ili posebnog ravnog crijepa, postavljajući ga jednostavnim postupkom oblaganja u dvije kolone, u drugom slučaju šavovi pločica trebaju biti smješteni paralelno s olukom, čija širina je najmanje dvostruko veća od širine pločice.
Za ujednačeno opterećenje na zidovima zgrade polaganje pločica na sanduk treba obaviti istovremeno na obje padine krova. Na spoju popločanog krova s ​​vertikalnim površinama dijelova zgrade, umjesto pregače ili ogrlice od čeličnog lima, možete napraviti krov pod vidrom ne manjim od 65 mm, a otvor zatvoriti cementno-pješčanim mortom.
Ovratnici oko cijevi izrađeni su od tvrdog cementno-pješčanog morta razreda koji nije niži od 200. Visina ovratnika treba biti 150 mm, a na strani vijenca 100 mm. Osim toga, sa strane klizaljke potrebno je napraviti podizanje na dva zgloba.
Tehnologija ugradnje ventilacijskih pločica je kako slijedi:
1) odrediti položaj pločica s proizvodima za provjetravanje (ventilacija se nalazi u drugom redu od grebena);
2) ukloniti krovni pokrivač s područja krova oko predviđenog mjesta;
3) u vodonepropusnom sloju napravite rupu nožem (napravite rez u uglovima rupe, a zatim izrežite iz ugla u kut i savijte trokut koji je vodootporan tako da se formira četverokutna rupa);
4) paralelno s jednom od strana, nekoliko milimetara od rupe, potrebno je napraviti inciziju za ugradnju posebnog sigurnosnog dijela za zaštitu od pada oborina u otvor;
5) staviti sigurnosnu pločicu na sigurnosnu ploču;
6) zakucati pločice na tračnice;
7) položite ostatak poklopca oko ventilacijske pločice.
ODLAZAK IZ KROVA
Ako krov ne ide izvan ravnine, zidovi, za odvod vode s krova treba biti instaliran oluka. Ovisno o vrsti zgrade, materijalu od kojeg je podignut, preporučljivo je napraviti kosine krovne kosine bez uzdužnih kosina, što pojednostavljuje izradu radova i povećava njihovu točnost. Prednja strana oluka treba imati manju visinu kako bi se voda ispraznila izvana u slučaju začepljenja drenažnog usta.
Žljebovi od lijevanog željeza, plastike ili armiranobetonskih elemenata imaju visoku čvrstoću, apsolutno su vodootporni i imaju nisku toplinsku provodljivost, za razliku od metalnih oluka i čeličnih vanjskih cijevi koje se brzo smrzavaju zbog korozije i deformacije vode tijekom zamrzavanja. Njihova visoka toplinska vodljivost dovodi do stvaranja leda unutar cijevi. Nasuprot tome, odvodne cijevi od plastike imaju nisku toplinsku provodljivost i ne kidaju se kada se zamrzne voda. Koeficijent toplinske provodljivosti plastike je 2-5 puta manji od krovnog čelika, pa je zaostajanje plastičnih cijevi s ledom manje vjerojatno. Odušci uređaja prikazani na Sl.

Žbuka od armiranog betona i oluka: 1 - streha; 2 - vodonepropusna obloga oluka; 3 - profil u obliku bočne strane; 4 - meki krov; 5 - odvodna cijev

Plastični oluk: 1 - oluk; 2 - kuke; 3 - plastični ispust; 4 - profil strehe u obliku bočne strane; 5 - hidroizolacija krovnog tepiha
Često u jednokatnim i dvoetažnim drvenim kućama donji krajevi rogova strše izvana, tvoreći krovni prevjes s uklanjanjem 40-50 cm (ali ne više od 70 cm). Prilikom podizanja kamenih zidova za pričvršćivanje škarastih nogu zatvaraju zidnu gredu - mauerlat. Nalazi se iznad potkrovlja, a na njega su pričvršćeni metalni žlijeb i lijevak s odvodnom cijevi.
PROFIL sustavi odvodnje dokazali su se dobro poljskim sustavima odvodnje od PVC profila PROFIL 130 i PROFIL 90.Ovi sustavi, kada se koriste, preusmjeravaju kišnicu s krovova površine 110 m2, kada zgrada ima jedan završni ispust, a sa krova površine 70 m2.

Čvor krovne kamene kuće s drvenim rogovima: 1 -
metalni žlijeb; 2 - drvene rešetke; 3 - drveni sanduk; 4 - krov od valovitog asbofanera; 5 - lijevak; 6 - odvodna cijev; 7 - uvijanje; 8 - ploča za napajanje

Instalacija ovih sustava je sljedeća:
1) postavite držače na nagib krova na udaljenosti od 50 cm jedan od drugog (sl. A) i osigurajte da je nagib otvora oko 3-5 mm na 1 m površine struje;
2) odrežite žlijeb željene duljine i učvrstite ga u plastične ili metalne držače (sl. B). Prije ugradnje odrežite obrubljene krajeve brusnim papirom;
3) stavite spojnicu oluka na gumenu brtvu, na koju se preporučuje nanošenje kliznog sredstva (Sl. C). Postavite žlijeb na pola puta između brtve i sredine spojnog elementa (Sl. D);
4) kako biste nametnuli odvod na žlijeb. Otvori za odvodnju su tri vrste: lijevo, desno i prolazno. Lijevo i desno nalaze se na krajevima zgrade, a prolaz u sredini;
5) nametnite dno oluka. Dna prekrivaju otvorene krajeve oluka. Razmak između dna i držača ne bi trebao biti veći od 20 cm (slika E);
6) ako u kući ima udubljenja ili izbočina, morate umetnuti kutne elemente oluka W (unutarnji) ili Z (vanjski) i spojiti ih s elementom za spajanje (u sustavu PROFIL 90, kutni elementi imaju gumene obloge, tako da ih možete spojiti izravno na otvor);
7) Ugradnja odvodnih cijevi mora početi od montiranog odvodnog otvora. Na velikim razmacima između otvora za odvod i zida zgrade potrebno je upotrijebiti koljeno i razdjelnu cijev oluka za povezivanje odvodnog otvora s odvodnom cijevi. Za vrijeme spajanja cijevi s odvodom potrebno je koristiti spojni element i držač odvodne cijevi. Standardna duljina cijevi je 2, 3 i 4 m;
držači odvodne cijevi moraju biti postavljeni na udaljenosti od 2 m jedan od drugoga;
9) ako je potrebno, odvodna cijev može se upotpuniti koljenom (sa slobodnim ispustom kišnice) ili u odvodnoj cijevi (sl. F). Prije sakupljača potrebno je ugraditi revizije (čišćenje) koje sakupljaju lišće i druge krhotine krova;
10) prilikom postavljanja plastičnih držača oluka potrebno je koristiti vijak s ravnom glavom. Ako su odvodne cijevi postavljene u područjima s jakim snijegom (planinska područja), tada koristite samo čelične elemente držača žlijebova, odvodnih cijevi i ploča protiv snijega. Ugradnja sustava odvodnje mora se provoditi na temperaturi ne nižoj od +5 ° C.

Ugradnja odvodnih cijevi: a - postavljanje držača; b - odrezati žlijeb duljine koju treba hodati; c - spojiti žlijeb na gumenu brtvu; d - položiti žlijeb između brtve i sredine spojnog elementa; d - položiti dno oluka;
Uređaj za toplinsku izolaciju krovova
Potkrovlje nužno zagrijavanje padine kako bi se spriječilo curenje topline iz sobe. Kod gradnje kuće, izolacijski materijal može biti položen na vrh letvice ili između stropnih nogu s tavana. Prva metoda je pouzdanija, u drugom slučaju kuća se brže zagrijava i zadržava toplinu duže. Ako je kuća sagrađena prije potkrovlja nije osigurana, onda je ojačana iznutra sa brtvom toplinske izolacije, koja je pričvršćena na strop.
Minimalna debljina materijala za toplinsku izolaciju je 2,5 cm, a za temeljitu izolaciju bolje je upotrijebiti materijal debljine 10 cm, a prije polaganja toplinske izolacije važno je postaviti rampu na paru. Parna brana osigurava razmak između krovnog pokrivača i izolacijskog sloja. Kao parna brana može poslužiti kao polietilenska folija ili folija.Neki izolacijski materijali imaju sloj folijske barijere. Ako ne stavite materijal za barijeru od pare i to ne učinite kada se krovni otvori, zbog razlike u temperaturi zraka unutar potkrovlja i vanjskog zraka nastat će kondenzacija, koja će ispasti iz izolacijskog sloja u obliku rosa i uništiti krovnu konstrukciju.
Izolacija na potkrovlju nije preporučljiva za izvođenje topline iz glavne prostorije do potkrovlja.
Kao parna brana klizaljki, možete koristiti polietilensku foliju debljine najmanje 0,2 mm, položenu preklopljenu s naknadnim brtvljenjem spojeva ljepljivom trakom bez lomljenja; Film.
Postoje mnogi načini pričvršćivanja toplinski izolirajućih ploča: pomoću čavala ili vijaka, ljepila ili mastika itd.
Tehnologija polaganja termoizolacijskog materijala na padinama zaključuje kako slijedi:
1) pripremiti toplinski izolacijske ploče 1 cm širine više od udaljenosti između rogova, debljine 2-5 cm manje od debljine gredica. To je potrebno za jače spajanje ploča i međusobnu dovoljnu cirkulaciju zraka;
2) položiti ploče preko krova na greben u ravnini s prednjim rubovima gredica. Podrezivanje ploča tijekom montaže služi za izolaciju sljemena.
Kao toplinski izolacijske ploče mogu se upotrijebiti vatrootporne ploče od polistirena debljine 2,5 cm.
Prošireni polistiren je prilično rasprostranjena izolacija, a ne samo za toplinsku izolaciju krovova, a ne samo za zidove i podove. Za izolaciju raznih struktura kuće koriste ploče različitih veličina i debljina. Glavna svojstva ploča od stiropora:
- čistoća i sigurnost okoliša;
- vodootporna zbog glatke površine sa zatvorenom staničnom strukturom;
- vatrootporni i samougasivi (prigušenje polistirenske pjene dolazi nekoliko sekundi nakon uklanjanja vanjskog izvora vatre);
- Maksimalna temperatura uporabe je 75-80 "C;
- otpornost na truljenje i zarazu parazitima.
Izgled ploča i njihove veličine su različite.
Postoje dva načina polaganja pjenaste ploče:
- ploče se postavljaju izravno na sanduk preko hidroizolacijskog filma;
- ploče se slažu pod nogama i na vrhu (na letvi).
Prva metoda pogodna je za zagrijavanje ravnih krovova. U ovom slučaju toplinski izolacijske ploče imaju visoku otpornost na vodu i tlačnu čvrstoću. Odozgo su prekriveni slojevima šljunčanih ili pločastih pločica za postojeće i "zelene" krovove. Druga metoda se koristi za izgradnju tipičnog kosog krova. Ploče od polistirena pričvršćuju se vrućim i hladnim kitovima, noktima ili ih se slobodno slažu.

Pogledajte videozapis: Kako da izaberete i montirate krovni nosač za automobil

(Siječanj 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar