Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Kosim vrhovi: uvjeti i pravila

Zašto kositi vrhove krumpira i kako to učiniti prema znanosti

Vjeruje se da su vrhovi na poljima krumpira pokošeni, uglavnom kako bi se stvorili uvjeti za rad kopača krumpira. No, uoči tradicionalnog kopanja krumpira s lopatom, uzgajivači povrća sve više kose grmlje krumpira.

U kojim slučajevima to učiniti:

  1. Kada su vrhovi oštećeni paležom. To je učinjeno kako bi se spasila gomolja, dok je gljiva samo na lišću i stabljikama. U tom slučaju, kosi vrhovi moraju biti uklonjeni s polja što je prije moguće!
  2. Kada gomolji krumpira imaju tanku koru. Ako vrhove kosite barem jedan dan prije žetve, kora će postati deblja i bolje uskladištena.

Važno je da se vrhove kosite na vrijeme - čineći to tri tjedna prije žetve, možete izgubiti značajan dio usjeva, jer ostatak vrhova može rasti.

Preporučeno razdoblje u kojem će se korica pojačati, a gubitak prinosa biti će minimalan - pet do sedam dana prije kopanja. Smatra se da je optimalna visina košenja visoka oko 15 centimetara; ako je potrebno, to će omogućiti hvatanje panja pri kopanju.

Sada nema konsenzusa među uzgajivačima krumpira o potrebi sijevanja trave. U uvjetima vrućeg ljeta, vrhovi se sami osuše, gomolji prestaju rasti i uspijevaju formirati jaku kožu. Međutim, kada je ljeto kišovito - tako je ovo ljeto bilo u većini regija - ima smisla ozbiljno razmišljati o ovoj metodi.

Pogledajte videozapis: LUDNICA - PALIMO VELIKU VATRU / WE ARE SETTING ON A BIG FIRE (Listopad 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar