Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Bio-beton za živu fasadu

Zaposlenici istraživačkog laboratorija Politehničkog sveučilišta Katalonije uspjeli su tako pouzdano, ali nažalost, dati takav "neživ" materijal, poput betona, funkcijama plodnog tla.

Unapređenje poznatih, dokazanih i dokazanih građevinskih materijala zadatak je da dizajneri i izumitelji diljem svijeta imaju svoje glave za danas. Zaposlenici istraživačkog laboratorija Politehničkog sveučilišta u Kataloniji uspjeli su postići nemoguće. Oni su obdarili tako pouzdan, ali, nažalost, takav "neživi" materijal, poput betona, s funkcijama plodnog tla. Razvijen beton u sveučilišnom laboratoriju podržava i potiče rast različitih bioloških organizama na svojoj površini.

Naravno, svi smo vidjeli opcije za uspješna krajobrazna rješenja - vertikalne vrtove i ograđene ogradama i fasadama od bršljana. Ali biološki beton je različit po tome što je sam po sebi sastavni dio "živog zida". Vanjski biološki sloj ovog materijala, koji doprinosi rastu trave, cvijeća, mahovina i lišajeva na njemu, isti je beton, ali izrađen na posebno odabranoj cementnoj bazi. Njegove osobine (na primjer, kiselost i određeni skup minerala u sastavu) stvaraju potrebne uvjete za razvoj flore.

Različite biljke preferiraju različite razine kiselosti tla. Recimo da su mahovine kao kad su niske. Koristeći opcije "živog" cementa s različitim razinama kiselosti, možete pretvoriti fasadu svoje kuće obloženu "živim betonom" u pravu "cvjetnu gredicu", tvrde autori izuma.

Strukturno, "živi beton" sastoji se od tri sloja. Prvi je vodootporna membrana koja štiti zid od prodora vlage. Biološki sloj se nanosi preko membrane. Mikropore apsorbiraju kišnicu i vlagu iz zraka. Između njih - porozni premaz koji drži potrebnu količinu vlage, dovoljno za rast i razvoj biljaka.

Prednosti "živog betona" su očite. Biljke apsorbiraju ugljični dioksid iz zraka i oslobađaju kisik - živjet ćete u "kući s plućima". Biološki sloj također djeluje kao izolacija i pomaže regulirati temperaturu unutar zgrade. U vrućini u takvoj kući bit će ugodna hladnoća, u hladnim “živim zidovima” u unutrašnjosti će ostati toplo.

Materijal je patentiran, ali je još uvijek u razvoju. Istraživači eksperimentiraju s vrstama cementa koje se mogu koristiti za uzgoj različitih vrsta biljaka. Uskoro će nova ekološka tehnologija za projektiranje fasada, koja se može koristiti i za nove zgrade i za popravke, donijeti ugodnu raznolikost u naše živote, obećavaju autori "živog betona".

Kako koristiti moderne ukrasne beton za ukrašavanje vašeg doma i zemljište, pročitajte ovdje . ovdje Postoje informacije o tome kako koristiti nove tehnologije obrade betona za ukrašavanje fasade. O pravilnom izboru betona za temelj i fasadu - u ovom videozapisu .

Pogledajte videozapis: Fim de Jogo, O Modelo para a Escravidão Global (2007) (Legendado PT-BR) (Veljača 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar