Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Vrtne jagode: poljoprivredna tehnologija

Ovaj članak je dio tečaja TheWick Academy.

Predavanje kandidata poljoprivrednih znanosti, viši istraživač istraživačkog instituta im.Lisavenko Anna Vladimirovna Kolesnikova.

Gdje posaditi jagode

Najbolje je uzgajati jagode naizmjenično s povrćem. U isto vrijeme, biljke s bolestima i štetočinama koje su zajedničke s jagodama ne mogu se uključiti u plodoredu.

Nemoguće je, primjerice, uzgajati jagode nakon krumpira ili velebilje, kupusa, krastavaca - one imaju virusne bolesti koje se zatim prenose na jagode.

Jagode ne bi trebalo saditi tamo gdje rastu floksi i gladioli - nakon uboda stabljika može ostati u tlu, jedan od glavnih štetnika jagoda.

Dobri preteči jagoda: neven, nevena, zob, salate, špinat, kopar, rotkvica, rotkvica, luk, mrkva, peršin. Češnjak nije dobar prethodnik.

Ako se u tlu nalaze nematode, ne možete saditi jagode nakon mahunarki.

Sadnja jagoda

U većini regija, sadnja ranog proljeća je najbolji izbor za jagode.

Bolje je saditi jagode od kraja travnja do sredine svibnja. U to vrijeme još uvijek nema topline, a dovoljno je vlage u tlu - biljke se dobro i brzo ukorijenjuju, a zimi uspijevaju izgraditi dobar korijenski i nadzemni dio.

Ako niste imali priliku posaditi jagode u proljeće, a to ste ga zasadili početkom lipnja, sigurno će se ukorijeniti, ali biljke će biti slabe, bolne i mogu loše spavati zimski san.

Jesen jagode su zasađene od 1. kolovoza do 20. kolovoza, kasnije je nemoguće, inače jagode neće imati vremena da se smiri i pripremiti za zimu. Ne treba zaboraviti da je proljetna sadnja još bolja.

Uzorak slijetanja

Najčešće je napravljeno jednoredno slijetanje. Udaljenost između redova - od 80 do 100 centimetara, između grmlja u nizu - 15-20 centimetara. Sorte s visokim grmljem i dobrim lišćem zasađene su rjeđe.

Popravak sorti također biljka rjeđe: udaljenost između grmlja u redovima treba biti 25-40 centimetara. Prilikom sadnje provjerite je li vrat korijena smješten u prizemlju, a korijeni su strogo vertikalni. Sadnju sadite tako da se tlo dobro uklapa u korijenje.

Mnoge biljke jagode rastu na krevetima, ali u našim uvjetima to nije posve točno. Gornji sloj tla u krevetima brzo isušuje i oštećuje korijenski sustav. Bolje je koristiti ravna područja..

Prije sadnje korijena sadnica, poželjno je umočiti u kašu. To može biti samo voda do tla, ili mu se dodaju biohumus i stimulansi rasta, na primjer, Appin ili Cirkon. Nakon sadnje, uliti jagode hladnom vodom.

Ako ste kupili sadnice jagoda, ali ćete biti u zemlji samo tri ili četiri dana, zamotajte grmlje vlažnom krpom, stavite ga u plastičnu vrećicu i, bez vezanja, stavite u hladnjak. Nakon sadnje takve sadnice moraju biti dobro pokrivene netkanim materijalima i kako ih zalijevati.

Jagode preferiraju plodno tlo.

Ako imate veliki broj kišnih glista na mjestu, to znači da mjesto ima dobru plodnost. Crvi doprinose aeraciji tla, ne dopuštaju joj da se kondenzira, prolaze zemlju kroz sebe i obogaćuju je enzimom. Ali, naravno, da biste imali više crva, morate dodati još organske tvari.

Njega jagoda

Briga za jagode sastoji se od plijevljenja i navodnjavanja. Ako su jagode posađene u jesen, onda u proljeće trebate ići oko plantaže, pregledati i popraviti biljke, posuti korijenje, koje bi nakon zimovanja moglo biti na površini tla.

U proljeće, nakon što se tlo osuši, stari listovi se uklanjaju, ali se ne preporuča žuriti s ovom tehnikom - pričekajte da prođu sva proljetna razdoblja hlađenja.

Prva proljetna prerada jagoda je popuštanje zemljine kore na dubinu od 6-8 centimetara. Oko grmlja kora rasklimana do dubine od 2 centimetra, kako se ne bi oštetio korijenski sustav.

Weeding se vrši kao rast korova.

Bobice se beru u 1-2 dana.

Ckashivanie

Jagode su pokošene samo u dva slučaja: ako su biljke jako pogođene bolestima, i ako imate staru plantažu, i morate je ažurirati. U ovom slučaju, košnja se provodi od 20. srpnja do 5. kolovoza (u Sibiru - samo na tim datumima, u središnjim regijama - do kraja kolovoza).

Obratite pažnju - listovi su pokošeni, ali srca su ostala.

U ovom trenutku jagode trebaju dobro zalijevanje i gnojenje. Kasnija košnja može dovesti do slabijeg rasta biljaka, a ako ranije kosite, to će biti loše i za jagode.

Proljetno sklonište

Za jagode počeo donositi plod nekoliko dana ranije, koristite sklonište netkani materijal. U tu svrhu, u proljeće, odmah nakon sadnje ili nakon što je snijeg sišao iz plantaže jagode, jagode su prekrivene netkanim materijalom i posute zemljom.

Gustoća skloništa netkani materijal - 17-45 g / m². metar. Gustoća je 60 g / m². metar na jagodama uopće se ne primjenjuje, inače će jednostavno od vas izgorjeti. Ako sklonište čak 45 g / sq. metar, a zatim prije skloništa je poželjno da se mokri i pokušati nekako zagađivati, jer spaljivanje je također moguće. Ako je zaklon tanak, praktički nema opeklina.

Sklonište se također proizvodi i na remontantnim sortama, počevši od kolovoza, tako da se sljedeće bobice mogu držati na mjestu do jeseni. U remontantnim sortama krajem rujna skloništa se uklanjaju kako bi se biljke pripremile za zimu. Preostale bobice, zelene i crvene, uklanjaju se.

Zimsko sklonište

Do zime, jagode su skrivene u kasnu jesen, kada je temperatura zraka već stabilna na -6-8 stupnjeva, a tlo zamrznuto za 6-8 centimetara. Ali ako veliki, mršavi metar, sloj snijega padne na plantažu jagode, jagode se mogu lagano podignuti.

Stoga, preporučujem pola plantaže da zatvori pokrovni materijal, a pola - neke druge materijale. Imati jamstvo da će neki dio plantaže ostati. Možete prekriti grmlje s humusom - to će biti zaštita od mraza.

Potrebno je ukloniti zimska skloništa u rano proljeće ili na početku cvatnje. Tijekom cvatnje sklonište se mora ukloniti radi oprašivanja cvijeća.

Uzgoj brkova

Jagode se savršeno reproduciraju sa svojim brkovima: hodajte oko svoje parcele tijekom žetve, odaberite najproduktivnije grmlje, očistite od štetočina i bolesti, označite ih klinovima - tek tada morate uzeti sadnice.

Bogat rast sadnica počinje u kolovozu. Do 10. kolovoza možete brisati brkove iz biljke maternice i saditi čašice na posteljama za berbu po shemi 7x7 uz vrlo dobro navodnjavanje. Danima nakon 10, nakon što se sadnice ukorijene, možete joj dati dobar preljev stimulansima rasta i tekućim gnojivima. Epin i Biomaster se dobro prikazuju. U proljeće sadnice se sade na stalno mjesto.

Širenje sjemena

Remontantne jagode su posebno dobro razmnožene sjemenkama.

U vrijeme žetve, prikupiti velike bobice, pažljivo ukloniti površinu bobica s sjemenkama, ali samo s vrlo tankim slojem. Nanesite ovaj sloj na papir. Sjeme bi trebalo osušiti. Ako sloj nije tanak, sjeme će biti oštećeno sivom plijesni.

Sušeno sjeme čuva se u hladnjaku izravno na papiru. Prije Nove godine, sjemenke se ulijevaju u najlonsku vrećicu, navlaže, stavljaju u lonac za cvijeće ispunjen mokrom piljevinom ili mokrom mahovinom. Vrh lonca je pokriven plastičnom vrećicom, ali nije vezan. Lonac se stavlja u hladnjak dva mjeseca.Tijekom ta dva mjeseca potrebno je povremeno provjeravati je li mahovina ili piljevina navlažena, ali nikako vlažna, inače će sjeme trunuti.

Krajem veljače - početkom ožujka, pripremljeno zemljište se ulijeva u kutije, dobro zbijene, tako da je površina vrlo ravna. Filterski papir stavlja se na površinu, sjemenke se polažu na papir (pažljivo! Ponekad u 2 mjeseca u hladnjaku mogu izniknuti.) Na vrh, kroz sito, pospite sjeme slojem pijeska debljine 2-3 milimetra. Snijeg se slijeva odozgo.

Ni u kojem slučaju ne pomičite snijeg preko površine pijeska, sjemenke se ne mogu micati!

Stavite kutije zajedno sa snijegom na prozore i zatvorite ih folijom. Kada se snijeg otopi, sloj pijeska će biti mokar. Pričekajte da se pojavljuju klice i uklonite film.

Klice jagode toliko su mekane da ih ni u kojem slučaju ne mogu zalijevati da ne oštete. Poprskajte ih iz prskalice svaki drugi dan, a ponekad i svaki dan, jer se površinski sloj tla brzo suši, pogotovo kada je kutija na sunčanoj strani.

Kada se pojave ti listovi, biljke se mogu razbiti, iako se ništa neće dogoditi ako sjede u kutiji prije sadnje u vrtu. Budući da će se sadnja odvijati na otvorenom terenu, a biljke će živjeti u zatvorenim prostorima, obavezno ih pokrijte.

Podjela grma
Podjela grma karakteristična je za popravak grmova jagoda, koji samo u prvoj godini čine brkove. U budućnosti, njihovi brkovi praktički ne postoje.

Uzmi oštar nož i podijeli grm na rogove. Svaki rog treba sadržavati i lišće i korijenje. Posudite prah s pepelom tako da delenki ne budu oštećeni bolestima, posadite i vodite brigu na uobičajeni način

Glavni neprijatelji jagoda su puževi, mravi, nematode od stabljike i jagoda, a cvrčak cvrčaka - na TheWicku naći ćete mnogo korisnih informacija o tome kako se nositi s štetočinama, kao i bolestima. Pročitajte naš članak o tome kako uzgajati jagode kod kuće, i gledati naš video o tome kako odabrati sorte i brinuti se za jagode u vrtu.

informacije

Anna Vladimirovna Kolesnikova - voditeljica centra za odabir NIIP-a; Lisavenko. Kandidat poljoprivrednih znanosti, teza na temu "Poboljšanje glavnih elemenata tehnologije uzgoja sadnog materijala i plodnih jagoda u šumsko-stepskoj oblasti Altaja." Bavi se selekcijom i razvrstavanjem jagoda u vrtu s velikim plodovima, uključujući i one koji se opiru. Objavio je 25 znanstvenih radova.

informacije

Institut za hortikulturu Sibira. MA Lisavenko koordinira hortikulturna istraživanja u Sibiru. Osnovna djelatnost NIIP-a je stvaranje visokoprinosnih sorti voćnih, bobičastih i ukrasnih kultura zimnica, razvoj tehnologija za njihovu reprodukciju i uzgoj. Uzgajivači Instituta stvorili su više od 300 sorti voća i bobičastog voća.

Pogledajte videozapis: Pravilno gajenje jagode u zimskim mesecima (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar