Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Kuća "zimska montaža"

Dva lika ruske narodne priče s početkom hladnog vremena izgradili su svoje domove. Pokušali smo najbolje što smo mogli. Kunu, jutu, kenaf? Može se samo nagađati

Lisa je, iz nepoznatih razloga, sagradila kuću od leda (nije uzela u obzir klimatske značajke područja). Naravno, snježni iglo se rastopio s dolaskom proljeća, a kuća, tkana iz biljnih vlakana, nekako je preživjela do ljeta. Ali koliko je trajno bilo sirotište u kuriji i kako je zimska gradnja općenito ispunjena? Ova priča je tiha, ali pokušat ćemo shvatiti: je li moguće graditi zimi, i što je najvažnije, je li to potrebno?
Značajke "izgradnje snijega"
Vjeruje se da zimska gradnja ima nekoliko prednosti tijekom ljeta. Prvo, temelj opterećen težinom kuće bit će manje osjetljiv na utjecaj tla u proljeće. Zbog toga će se time izbjeći izobličenja u građevinskoj strukturi. Drugo, (odnosi se, međutim, samo na drvene konstrukcije) u procesu rada u hladnom zamrzavanju vlage iz dnevnika nastaje, što daje ujednačenije skupljanje kod kuće. Stoga nije potrebno čekati još godinu i pol do konačnog skupljanja građevine - do sredine idućeg ljeta u kući se mogu završiti završni radovi.
Veliki plus zimske gradnje je da na drvetu smreke i bora na temperaturama ispod nule nema plavetnila zbog gljivične infekcije. Zimi paraziti i gljive ne žive - malo vlage i prehlade. Ljetna šuma je sočnija, vlažnija i maksimalno osjetljiva, pa se preporuča da se ljetne građevine odmah tretiraju antisepticima. Treće, tijekom zimske gradnje, samo je mjesto manje podložno nepoželjnim promjenama, budući da građevinska oprema na hladnoći ne razbija zemlju.
Brojni stručnjaci vjeruju da je moguće graditi zimi, jer su se u naše vrijeme pojavili i dokazali da su posebni aditivi uspješni, što nam omogućuje da radimo betonske i zidane radove na niskim temperaturama. Metoda zimske gradnje odavno je tehnološki testirana. Kuće izgrađene zimi, niske i visoke, stajale su već desetljećima.
Međutim, gradnja zimi je dulja i skuplja, jer:

  • Kratki dani, radnici se smrzavaju i brže se umaraju. Budući da je ljudima teško ostati na hladnom duže vrijeme, radni dan se smanjuje za nekoliko sati. Osim toga, za odmor i zagrijavanje potrebni su česti prekidi.
  • Priprema morta s dodatkom antifrizu zahtijeva strogu kontrolu nad omjerom njihovih oznaka, inače će kvaliteta zidanja biti nepredvidiva.
  • Ako je temperatura zraka preniska (ispod 25 ° C), rad sa šumom znatno komplicira rad na elementima za rezanje - stablo samo pukne.
  • Zimi je teže pregledati tlo. Komplicirano i, sukladno tome, će se povećati u cijeni, proces polaganja temelja.

"Ponašanje" materijala na hladnoći
Drvo i opeka
Budući da izgradnja drvene kuće ne podrazumijeva uporabu spojki za spajanje, a mahovina ili vuča se ponašaju na isti način i na visokim i na niskim temperaturama, ovdje nema obilježja zimske gradnje. Druga stvar - cigla ili kamen.
"Slabost" u izgradnji kuće tih materijala u zimi - povezivanje smjesu. Međutim, zahvaljujući posebnim aditivima, moderne betonske mješavine pružaju potrebnu snagu pri radu na niskim temperaturama. Možete kontrolirati svojstva betona uz pomoć posebnih kemijskih dodataka.Njihova uporaba vam omogućuje da značajno (do 20%) za spremanje cementa - najvažniji i prilično skupe komponente betonske smjese. Budući da je uravnotežen višekomponentni kompleks, ovaj proizvod omogućuje izvođenje zidanih radova čak i na temperaturi okoline od 0 do -15 ° C.
Osim toga, moderni materijali omogućuju nam ubrzavanje tempa zimske gradnje, na primjer,
haydite-cementni blokovi - izrađeni su od pjenaste i pečene gline i cementa, ili celularnog betona - praktički univerzalni materijal koji se dobiva kao rezultat bubrenja cementne paste s posebnim aditivima za formiranje pora. Nije zapaljiv i sprječava širenje vatre, ima dobre karakteristike toplinske izolacije. Porozna struktura daje laganu težinu staničnom betonu.
Ako rokovi to dopuštaju i nema potrebe za “donošenjem petogodišnjeg plana za četiri godine”, izgradnja za zimski period može se jednostavno obustaviti.
Kako kupiti materijale
Sve građevinske materijale treba skladištiti tako da se ne podvrgnu vlaženju, truljenju i uništavanju. Drvo i trupci se polažu u hrpu na jastučiće, što omogućuje korištenje dobivenih razmaka kako bi se ubrzalo njihovo sušenje. Istovremeno odozgo moraju biti pokriveni nekim vodonepropusnim materijalom.
Krovni materijal, krovni pokrivač, pločice, škriljevci i drugi krovni materijali preporučuju se skladištiti u zatvorenom prostoru - komunalne prostorije i šupe, čavli, stakleni i metalni dijelovi dobro prezimljavaju na istom mjestu na suhom mjestu.
Važno je upamtiti da se valjani krovni materijali (krovni pokrivač, krovni ostatak) uvijek trebaju čuvati u uspravnom položaju, a boje i laneno ulje treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi koja im ne dopušta da se osuše.
Cement i vapno treba skladištiti na podu u suhim prostorijama na visini od oko pola metra od tla. Ovdje je neprihvatljivo kao izravni udar kapljica vode i značajno povećanje razine vlage. Bolje je ako cement, gips, alabaster uopće ne ostane "za zimu".
Opeka (bilo koja) se skladišti u šipovima, štiteći gornje slojeve od prodora snijega i vlage. Pijesak, šljunak i drobljeni kamen pohranjuju se u gomile, zaštićene od onečišćenja filmom ili ceradom, zatvorene oplatom, čime se ti materijali ne šire i gube svoju ukupnu masu.
U svim slučajevima obratite pozornost na razdoblje i uvjete skladištenja materijala navedenih na njihovim oznakama i priloženim uputama.
izgradnja
Ako se radovi završe podizanjem samo podrumskog temelja, onda se iznutra podrum zagrije sa šljakom ili pijeskom (ali ne i od gline). Brava od gline treba biti izvana.
Vrh kapice izravnan je cementnim mortom i prekriven slojem krovnog filca s preklapanjem, pritisnut s "ugnjetavanjem". Ovaj sloj, naravno, nije buduća hidroizolacija. Ovo je samo element očuvanja.
Podzemlje kuće u izgradnji do proljeća treba ostati suho i čisto. Da biste to učinili, tlo u njemu je izravnano, zbijeno, ispunjeno slojem pijeska ili drobljenog kamena (najmanje 12 cm debljine) i ispunjeno vapnom ili cementnim mortom.
Ako ove sezone ste uspjeli izgraditi samo zidove, onda samo napustiti ovo i prije zime se ne isplati. Potrebno je izgraditi krov. U tom slučaju, sve pukotine, otvori prozora i vrata moraju biti začepljeni, što će zaštititi potkrovlje i kuću od ulaska u unutarnje prostore izgradnje jakog vjetra, snijega, vode, kao i neželjenih posjetitelja.
Za popunjavanje potkrovlja se ne probudite, utori moraju biti pokriveni glinom. Ako postoji namjera da se koriste piljevina kao grijač, onda ih treba miješati s vapnencem i glinom, a zatim prekriti slojem troske u sloju od 3-4 cm.
Bez obzira na stupanj spremnosti cijele zgrade, već je potrebno urediti "slijepo područje" za zimu. Izrađena je od uljne gline sa slojem od 15-20 cm ili betona minimalne širine 1 metar. Njegova svrha je preusmjeravanje vode s krova (i otapanja) iz kuće.
STRUČNJAK ZA MIŠLJENJE
Pripremna faza - pregled mjesta i polaganje temelja - još je mudrija i lakša u toplijoj sezoni, barem u jesen. No, što se tiče izgradnje zidova, krovova, dekorativnih radova - već nema posebne razlike, koju možete graditi zimi, samo će proces, iz objektivnih razloga, ići nešto sporije nego ljeti. Uobičajene podloge, položene zimi, moraju stajati dugo vremena, a u proljeće se još mogu taložiti. Kao rezultat toga, zidovi mogu puknuti.
Međutim, asortiman graditelja sada ima novu tehnologiju - “plutajuću podlogu”, koja omogućuje znatno pojednostavljenje prve faze izgradnje. Neki smatraju da je ova podloga skupa: kada se postavi, troši se mnogo betona i armature. No, u stvari, on ima mnogo prednosti, a na kraju njegova uporaba smanjuje troškove izgradnje troškova.
Plutajući temelj, koji je monolitna ploča, može se polagati na svako tlo - čak iu močvarnim područjima. Stoga ispitivanje tla nije potrebno. Obavezna podloga za monolitnu ploču je pijesak. Graditelji uklanjaju tlo, ispunjavaju jastuk od pijeska, čine hidroizolaciju, pletu armiranu mrežu, izrađuju oplatu i sipaju betonsku ploču visine 40 cm, koja lako može izdržati četverokatnu kuću. U ovom projektu nema podruma - to znači da je uklonjen problem s poplavama, ušima, gljivama, hidroizolacijom i ventilacijom, kao i korozijom tradicionalnih temelja.
Sa ušteđenim novcem možete zasebno izgraditi štalu, garažu ili kupatilo ili - teretanu - sve što se obično nalazi u podrumu. Zašto se ova zaklada zove plutajući? Budući da se u slučaju promjene sezonske temperature ili kretanja tla ova monolitna ploča može nagnuti. Ako se smrzla s jedne strane, ustat će. Kako bi se spriječilo pucanje kuće, između prvog i drugog kata u podu uliva se pojačani pojas. Nije skupa, ali vrlo učinkovita. 25 cm od betonskog pojasa daje dodatnu snagu kući i dopušta joj da "hoda" i kreće se po neravnom terenu. Betonska ploča koja leži na površini, naravno, zamrzava. Stoga je preporučljivo napraviti tople podove u kući.

Pogledajte videozapis: Učiteljice - Luda kuća (Listopad 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar