Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Kako odabrati montažnu pjenu

Često se događa da, pri bližem uvidu, stvari koje su na prvi pogled razumljive i očigledne ispadaju ne tako jednostavne. Morali smo se uvjeriti u ispravnost ove misli kada smo pokušali razumjeti bit i svojstva montažne pjene.

Poliuretanska pjenaili jednokomponentna brtvila od poliuretanske pjene u aerosolnoj ambalaži je građevinski materijal koji je postao raširen u našoj zemlji. Sada i profesionalni graditelji i vrtlari više ne mogu zamisliti instalaciju prozora i vrata, bilo kakve druge popravke povezane s brtvljenjem, bez ove jedinstvene pjene. Rad s njom je stvarno zgodan. Mehanički uređaji ili izvori energije nisu potrebni, pjena prodire u najteže dostupne šupljine i pretvara se u prilično tvrdu plastiku za nekoliko sati.
Poliuretanska pjena (skraćeno MP) prodaju se u cilindrima u kojima se nalazi tekući predpolimer i potisni plin (potisni plin). Kada se sadržaj "van" iz cilindra pod utjecajem vlažnosti zraka i površinske vlage, javlja reakcija polimerizacije (skrućivanje). Na kraju se formira prilično kruta poliuretanska pjena. Ovdje su glavna svojstva pjene, za koje ga graditelji toliko cijene:
- montaža (pričvršćivanje, spajanje pojedinih dijelova konstrukcije),
- zvučno izolirani,
- toplinska izolacija,
- brtvljenje.
Osim toga, pjena ima i druge prednosti.
Prvo, MP, koji se širi, ispunjava sve teško dostupne šupljine i zglobove.
Drugo, to je samousisna, stoga je lako i praktično raditi s njom. Za usporedbu: ranije umjesto pjene za takve radove koristi se cement i vuča. Prvo, cement je razrijeđen s vodom, a zatim je pomiješan s vučom. Ukratko, proces instalacije bio je dug, višestupanjski i često nedjelotvoran. Sada je dovoljno imati jedan cilindar s montažnom pjenom kako bi dobili isti rezultat i još bolje bez posebnih napora.
Treće, MP je univerzalni materijal: danas je poznato više od tisuću varijanti njegove uporabe u građevinarstvu i industriji.
Još jedna nesumnjiva prednost pjene: ona je dizajnirana za rad sa svim tradicionalnim građevinskim materijalima (drvo, kamen, beton, gips, metal, staklo). Jedina iznimka su polietilen, polipropilen, teflon, silikon itd.
Što bi trebala biti pjena?

  1. MP mora dobro prianjati na površinu, a ne iz njega.
  2. Ne treba se više skupljati (stupanj skupljanja - svojstvo pjene da se smanji u veličini nakon potpunog sušenja).
  3. Mora biti elastična.
  4. Ne smije se raspasti nakon skrućivanja (osobito na hladnom).
  5. Težina spremnika treba biti 850 - 920 g (sa sadržajem sredstva za pjenjenje - 750 ml).

Pjena za primjenu
Poliuretanska pjena zauzimala je dio tržišta gdje su prije toga prevladavali tradicionalni materijali - cement, pluta, bitumen, trake od mineralne vune, žbuka itd. MP se pokazao kao univerzalni izolacijski materijal koji ispunjava pukotine, lijepi površine, vodootporan, a ne vodljivi, vatrootporni (ovaj pokazatelj ovisi o klasi zapaljivosti MP). Sve to omogućuje uporabu montažne pjene za brtvljenje i zvučnu izolaciju, vezivne materijale. Dakle, da vidimo u više detalja.
Izolacija (brtvljenje)
- punjenje pukotina u hladnim prostorijama (izolacija);
- punjenje pukotina i pukotina u krovnim materijalima; - punjenje šupljina oko okvira prozora i vrata, kao i drugih konstrukcija;
- Punjenje praznine oko cijevi za grijanje, cijevi za vodu, na spojevima i zavojima.
lijepljenje
Učvršćivanje blokova vrata i prozora (a zatim nije potrebno dodatno zavrtati ili zavijati vijke ili čavle).
Učvršćivanje izolacijskih i izolacijskih materijala na zidovima (ako je potrebno zagrijati prostor, npr. Pjenastim pločama, često se postavlja pitanje: kako se ploče lijepe na zid? Najjednostavnije rješenje je montažna pjena).
Zvučna izolacija
MP omogućuje smanjenje buke koja nastaje tijekom rada cjevovoda, uređaja ili sustava grijanja prostorija. Pjena zatvara mjesta na spoju ekstrakata i regeneratora, razmak između cijevi. A ako nema praznina, onda neće biti zveckanja i buke.
Korištenje pjene u kući

  1. Montaža prozora i vrata.
  2. Punjenje pukotina i praznina tijekom popravaka i gradnje u seoskim kućama i gradskim stanovima.
  3. Opsežna uporaba tijekom popravaka u zatvorenom prostoru (na primjer, pričvršćivanje zidnih panela, itd.).
  4. Pjena se može popraviti utora i rupa u plovilu (brodovi, splavi, itd.)

Kao što možete vidjeti, mogućnosti pjene nisu ograničene. Jedino je dobro znati kako ga ispravno koristiti. Za to Vam savjetujemo da pažljivo pročitate upute za uporabu. Krajnji rezultat ovisi o tome koliko su vaše akcije kompetentne.
Pravila za rad s pjenom

  1. Preporučuje se izvođenje instalacijskih radova u toploj sezoni na temperaturi zraka od +5 do + 30 ° C. U ovom slučaju, proces polimerizacije (zamrzavanje) je bolji. Istina, postoje i posebne zimske pjene, ali su poseban razgovor o njima.
  2. Zapamtite da rad s pjenom mora nositi rukavice!
  3. Potrebno je proučiti nadolazeći predmet rada: najbolje je koristiti pjenu za zaptivanje razmaka od 1 do 8 cm širine.Ako je veličina razmaka veća, prikladnije je uzeti jeftinije materijale (drvo, cigla, plastika, pjena) kako bi se smanjio jaz. Ako je razmak manji od 1 cm, koristite brtvila, kitove itd.
  4. Pripremite jaz vodom. Za to je sasvim prikladan konvencionalni sprej, koji je domaćica navlažila za rublje. Zašto vam je potrebna hidratacija? Činjenica je da na polimerizaciju (skrućivanje) montažne pjene utječe ne samo temperatura okoline, već i vlažnost zraka. Dakle, idealni uvjeti za uporabu MP-a smatraju se temperaturom od + 20 ° C i vlagom od 60 do 80%.
  5. Neophodno je temeljito protresti konzervu s montažnom pjenom, a to treba učiniti najmanje jednu minutu. To je potrebno kako bi se osiguralo da sadržaj spremnika postane homogen - jer se MP sastoji od različitih kemijskih komponenti koje moraju biti dobro izmiješane.
  6. Postupak rada s MP je sljedeći: uklonite poklopac, navijte cijev na adapter i okrenite cilindar naopako. To je u takvom položaju da bi trebao biti u svakom trenutku. Evo zašto: plin koji zamjenjuje montažnu pjenu mnogo je lakši od ostalih komponenti. Stoga, kada je cilindar postavljen "naopako", komponente MP-a su bolje pomiješane.
  7. Sada možete nanositi pjenu. Preporučuje se da se praznine prevare za jednu trećinu njihove dubine, budući da se MP povećava za dva ili tri puta. Ako se pjene vertikalne pukotine, bolje je početi raditi od dna i postupno se povećavati (u ovom slučaju, još uvijek imate tekuću pjenu koja će zadržati nešto).
  8. Nakon toga pjenu treba posuti vodom (opet, jer se pod utjecajem vlage proces pjenjenja i stvrdnjavanja odvija brže).
  9. Nakon otprilike 30 minuta, ako nema dovoljno pjene, dodajte još malo. Ali nemojte pretjerivati: sav višak će se tada morati smanjiti, a to je odbačeni novac. Ako sve iste pjene iziđe više nego što bismo željeli, pažljivo odrežite višak nožem.
  10. Potpuno stvrdnjavanje pjene se mora dogoditi barem nakon 8 sati.
  11. I još jedan važan detalj: montažna pjena se boji izlaganja ultraljubičastim zrakama.Stoga, nakon skrućivanja, površinu MP treba obraditi brtvilom, bojom, žbukom, kitom, cementom, zaštititi kućište itd.

Pogledajte videozapis: EXPERIMENT 277 - SNAGA PUR PENE / POWER POLYURETHANE FOAM (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar