Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Kondenzat u garaži: prevencija i liječenje

Kako se riješiti kondenzacije u garaži i što učiniti kako bi soba ostala suha

Kondenzat na dnu automobila, pod je mokar, strop "plače", željezna vrata su prekrivena kapljicama vode - mnogi vlasnici garaža suočili su se s tim problemima. Zašto se kondenzat formira u garaži, koje su posljedice i kako ga eliminirati? Odgovorite na ova pitanja.

pochekondenzat se pojavljuje u gAraj

U hladnoj sezoni strop (zidovi, vrata) garaže se hladi, a zrak u garaži je mnogo topliji od ovih površina. Kada temperaturna razlika dostigne određenu granicu, vlažnost zraka se počinje kondenzirati.

Princip kondenzacije je svugdje isti - prisutnost površine s temperaturom ispod točke rosišta.

Zrak iz poda garaže i automobil je mokar i topao, strop je hladan - to znači da je kondenzacija neizbježna.

Da biste uklonili višak vlage u garaži, prvo trebate:

 • opremiti kvalitetan ventilacijski sustav;
 • napravite ispravnu atmosferu.

Prema SNiP 21-02-99 "Parking" u toploj garaži bi trebao biti opremljen s dovodnom i ispušnom ventilacijom, te u takvoj prostoriji treba održavati temperaturu zraka ne višu od 5 ° C.

Ventilacija u garaži potrebna je za:

 • intenzivno suši sobu;
 • razrijediti i ukloniti ispušne plinove;
 • osušite auto.
Standard AVOK "Stambene i javne zgrade. Norme izmjene zraka" zahtijeva najmanje 180 kubičnih metara svježeg zraka po satu po putničkom automobilu.

Strani proizvođači ventilacijske opreme (XPELAIR, Velika Britanija) vjeruju da bi u garaži trebalo biti predviđeno 6-10 puta izmjena zraka: za garažu od 60 m3 - od 360 do 600 m3 / h.

Nitko u njihovoj kući ne poštuje ove norme, ali je potrebno provjetravati najmanje 0,5 - 1 volumena na sat, inače će stroj početi hrđati.

U konvencionalnoj garaži ima dovoljno prirodne ventilacije, ova primitivna shema je odabrana od većine vozača - to je cijev s izlazom na najvišoj točki krova s ​​jedne strane i ulaz na tlu garaže s druge strane (30-50 cm od poda).

Ulazni i ispušni otvori trebaju biti postavljeni dijagonalno na suprotnim zidovima garaže.

"Priljev" je obično napravljen od strane vrata, a "napa" - na suprotnoj strani garaže.

Ovdje je shema ventilacije garaže bez podruma.

Ulaz za zrak nalazi se u blizini poda garaže na visini od najmanje 100 mm. Ispuh: rupa je blizu stropa (100 mm niže). Izlazna cijev se diže najmanje 500 mm iznad krova.

Za učinkovit rad ventilacije, razlika u visini između ulaznih i ispušnih kanala mora biti najmanje tri metra.

Stoga se ispušna cijev na krovu garaže pokušava podići što je moguće više za 1-1,5 m.

Za uređenje ventilacije garaže s podrumom koristi se takva shema.

Ispušni plinovi iz podruma nikako ne smiju ni u kom slučaju komunicirati s garažnom sobom, a ulaz u podrum mora biti zatvoren.

Kako bi se poboljšala ventilacija, gradski vlasnici često prave dvije ispušne cijevi i dva ulaza za zrak (ili otvor ispod vrata garaže s mogućnošću zatvaranja).

Ako prirodna ventilacija nije dovoljna, morate razmisliti o instaliranju ventilatora.

Ventilacija se možda neće moći nositi s kondenzatom - možda će biti potrebno zagrijati unutrašnjost garaže kako bi se promijenila točka rosišta. U tu svrhu odaberite materijale otporne na vlagu s niskom toplinskom vodljivošću. Većina garaža u Rusiji izolirana je pjenastom plastikom, iako su njezini suvremeni kolege ekspandirani polistiren ili penoizol deblji i bolje izolirani.

Za izolaciju garaže se ne preporučuje korištenje mineralne vune i drugih vlaknastih materijala koji se smočuju, gube svoja svojstva i neizbježno vode do lokalnih katastrofa u garaži.

Zagrijte strop u garaži mineralne vode, koju nećete savjetovati. Kada se razlika temperature na ploči nakupila kondenzata, i čim je peć poplavljena, sve je počelo teći. Minvat je bio mokar, nije bilo nikakvog smisla.

Prilikom izolacije garaže treba imati na umu da:

 • Pjenilo i njegovi derivati ​​montirani su na sanduk, na njemu su također pričvršćene i završne obloge.
 • Nema smisla instalirati izolaciju u vlažnu i hladnu prostoriju, tako da se prije početka rada garaža zagrijava toplinskim pištoljem ili građevinskim sušilom.
 • Izolacija neće raditi ispravno bez brtvljenja spojeva između materijala. Jedan od razloga za pojavu kondenzata je i slabo zaptivanje šava.
 • U garažama od cigle i garažama rakushnyak, zidovi su izolirani s dvije strane. U metalnoj garaži izvan izolacije ne.

Druga važna mjera za uklanjanje i sprječavanje kondenzata u garaži je beton cijele površine poda prljavštine i jamske osmatračke jame, tako da vlaga iz tla ne ulazi u prostoriju. Ako je iz nekog razloga nemoguće to učiniti upravo sada, trebate pronaći drugi način da se potpuno preklopite sa zemljom.

Najviše proračuna opciju za stavljanje pod garažu, na terenu ruberoid, linoleum, sve što ste pronašli iz ove serije.

Uređenje slijepog prostora (bez njega, kišnica može teći ispod garaže) i uklanjanje mogućih oštećenja temelja pomaže u rješavanju problema kondenzata u garaži.

Izolacija garažnog krova

Kada kapljice padaju sa stropa garaže svaki put kad je grijač uključen su neugodne, vlasnici automobila misle o izolaciji stropa.

Najlakši način za izoliranje stropa garaže je da se na krov stavi debeli sloj od cigle ili ekspandirane gline. Ovi materijali su:

 • savršeno upija vlagu;
 • dobro osušite.

Obično su ovi rasuti materijali na vrhu prekriveni krovnim filcem, koji se stavlja na estrih ili šperploču (RSD). Dosta ovog dizajna 10 godina.

Ako ne želite pokvariti dobar krov od valovitog oplate, postoji mogućnost lijepljenja EPP listova od 55 mm ili druge izolacije iznutra na montažnu pjenu.

Sprječavanje kondenzacije

Jednostavna pravila mogu spriječiti pojavu kondenzata:

 • ne možete odmah staviti automobil u garažu odmah nakon izleta - neka se prvo ohladi;
 • ako je automobil došao pod kišu ili snijeg, prvo morate ukloniti oborine, a zatim ga staviti u garažu;
 • ako se garaža povremeno koristi, bolje je izbjegavati povremeno grijanje.

sažimanje

Kondenzacija u garaži je ozbiljan problem koji uzrokuje koroziju karoserije i garažnu sobu da uspori, ali stabilno uništi. Stoga ga treba odmah ukloniti. Da biste razumjeli kako se riješiti kondenzacije u garaži, prije svega morate saznati razlog za njegov izgled. No, u svakom slučaju, dobra grijanja i ispušne ventilacije su uvijek potrebni u garaži, a ako to ne uspije, potrebno je nastaviti s izolacijom zidova, stropa, vrata i hidroizolacije poda.

Pogledajte videozapis: Kondenzacija vodene pare, kako spriječiti gljivice i plijesan (Prosinac 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar