Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Geykhera (heuchera)

Rod geykher obuhvaća više od 40 vrsta, a fascinacija mnogih hibridizatora ovom biljkom je razlog za pojavu svih novih kultivara. Niska visina i brzi uzgoj učinili su savršenim pokrovom


Povijest geykheryja slična je priči o Pepeljugi, koja je odjednom postala prekrasna princeza. Jednom davno u vrtu se nalazila Heuchera sanguinea - prekrasan jastuk od lišća s malim nježnim crvenim zvonastim cvjetovima na visokim (do 40 cm) peduncles. Geykhera, kao i njezini bliski rođaci - tiarell, geyherella, tolmia - spadaju u obitelj kamenoklesaraca. Domovinska - Sjeverna Amerika. Vrlo skromna biljka. Tada je došlo sjeme sorte Heuchera villosa f. purpurea 'Palace Purple'. Sadnice nisu ponavljale svojstva roditelja, nego se razlikovale od njih po obliku i boji kestenjastog i kestenjasto-čokoladnog lišća.
Može li itko zamisliti da će za nekoliko godina biti geyhers za svaki ukus? Uz jantar, limun žuto, srebrno, šareno, smeđe lišće i bijelo, zeleno, crveno, ružičasto cvijeće. Listovi su toliko raznoliki i lijepi da ove biljke ne moraju cvjetati. No, cvijeće u novim sortama postalo je veće, pokazujući se u panikuliranim cvatovima na brojnim pedunculama. Fantazija uzgajivača vidjela je ogroman potencijal ove biljke i predstavila vrtlari novu stavku za divljenje kolekcionarskim predmetima. Sorte navedene u članku hibridnog su podrijetla.
Hibridi se dijele na ukrasno lisnato i dekorativno cvjetanje. U pravilu, cvjetnice imaju zeleno ili zeleno-bijelo lišće. Iako postoje iznimke, na primjer, sorta 'Swirling Fantasy' ima bordo lišće i tamno ružičaste cvjetove. Sorte s ukrasnim lišćem zaslužuju posebnu pozornost, jer su atraktivne tijekom cijele sezone, stvarajući u boji mjesto u vrtu. Valja napomenuti da se na sortama koje imaju različit sastav mogu razlikovati iste sorte. Mnoge sorte mijenjaju boju lišća tijekom sezone.
Jedan od prvih hibridizatora koji je svoju pozornost usmjerio na geyher bio je Victor Lemoine i njegov sin Emile. Dobili su hibrid H. × brizoides (Lemoine, 1897) (H. sanguinea × H. americana var. Hispida f. Purpurea). Naknadni križevi doveli su do stvaranja nekoliko novih sorti. Sjevernoameričke šumske biljke i planinski stanovnici Cordillera preselili su se u vrtove američkih i europskih ukrasnih vrtlara i vlasnika farmaceutskih vrtova (geykher sadrži adstrigentne i antiseptičke tvari koje su izvor tanina, a neke od njegovih vrsta korištene su u tradicionalnoj medicini kao lijek za proljev).
Rod geykher obuhvaća više od 40 vrsta, a fascinacija mnogih hibridizatora ovom biljkom je razlog za pojavu svih novih kultivara. Niska visina i brza reprodukcija učinili su Geicher idealnim pokrovom za tlo, vrijednim prvenstveno zbog svojih nevjerojatnih šarolikih listova. Geicher je zimzelena višegodišnja biljka koja tvori rozetu lišća. Lamina je zaobljena s bazom u obliku srca, venacija je različita.
Korijenski sustav, kao i svi članovi ove obitelji, leži u gornjim slojevima tla, vlaknast, relativno slab. Dakle, tlo treba biti labav, vlage-konzumirajući, kao korijenje ne može izvući vodu iz dubokih slojeva tla. Ne stvara dugu stajaću vodu. Kiselost je slabo alkalna ili neutralna. Rastu preferiraju na suncu ili u djelomičnoj sjeni. U punoj hladovini mogu rasti samo neke sorte zelenog lišća, dok praktički ne cvjetaju, a uzorak nestaje na plahti.
Divlji geykhery podijeljeni su u dvije skupine vrsta: istočni i zapadni. Istočne vrste rastu u vlažnim i suhim šumama, na pješčanim liticama, u planinskim područjima. Vrste zapadne skupine su stanovnici planinskih i stjenovitih područja.Podrijetlo geyher i određuje uvjete njihova uzgoja. U sjenovitom krajoliku vrta s bogatim tlom, bolje je uzgajati geyher iz šumskih područja. Pogledi na planine su manji i rastu u kamenjarima i potpornim zidovima. Hibridi mogu promijeniti svoje preferencije, ali u svakom slučaju, ključ uspjeha u uzgoju biljke leži u znanju o njegovom porijeklu.
Geyhery rastu lijepo u djelomičnoj sjeni i plitkoj hladovini, au sjevernim područjima izdržavaju sunce, ali s prekomjernom svjetlošću njihova lišća postaju troma. U više južnih područja geykhery rastu u punoj sjeni. Otpor biljke na mraz je do četvrte zone. Kada sadite na teškim tlima, morate dodati pijesak, kompost, napraviti malu količinu složenog mineralnog gnojiva, pepeo. Organsku tvar treba isključiti jer je biljka stjenovita i prilagođena relativno siromašnim tlima.
Vijeće stručnjaka: Prije sadnje biljke iz stranog vrtića, obavezno isperite korijenski sustav s podloge u kojoj je putovao.
Prilikom iskrcavanja delenke s otvorenim korijenskim sustavom, korijene je potrebno izrezati za 1/3 i potopiti 2-3 sata u vodu s dodatkom preparata "Epin" ili "Cirkon".
Na najmanju vjerojatnost barem privremene stagnacije vode u području odabrano za sadnju, drenaža nije potrebna. Promatrajući ove jednostavne preporuke, stvorit ćete rajske uvjete za svog omiljenog geyhera, a kao odgovor na to će zadovoljiti oko gracioznošću, ljepotom i nepretencioznošću.
Duboka odvodnja je preduvjet za uzgoj geyher-a. Zastojna hidratacija uzrokuje truljenje korijenskog sustava. Grubi pijesak može se koristiti za odvodnju tla. Optimalna kiselost tla je pH = 5-6. Stoga se na podlogu može dodati piljevina od borovine. S godinama, rizomi biljaka počinju viriti iznad tla, tako da geyhery treba malčirati ili dijeliti, saditi ih na željenu dubinu. Briga za geyhery jednostavno: u proljeće prije cvatnje, a ljeti nakon što je složeno mineralno gnojivo. Tijekom ljetne vegetacije vrlo dobro reagira na hranjenje pepelom. U sortama s visokim peteljka bolje ih vezati, a nakon cvatnje - odmah izrezati. Tijekom sunčanih dana preporučuje se zalijevanje nakon zalaska sunca, zbog osjetljivosti geyher-a na opekline.
Vijeće stručnjaka: Nakon oštre zime 2005.-2006., Biljke su izašle pod snijegom oslabljene, a gnojivo bi trebalo primijeniti vrlo pažljivo u proljeće. Bolje je ne stimulirati njihov rast, već ojačati imunološki sustav liječenjem "Epinom" ili "cirkonom".
Proljetno sunce za zimzelene je stresno, jer korijeni još nisu odmrzli, a lišće već isparava vlagu. Da bi se to izbjeglo, potrebno je urediti sjenčanje s bilo kojim materijalom za pokrivanje disanja.
Godišnje jesensko usitnjavanje ili presađivanje biljaka na željenu dubinu je najveći problem u brizi za geyher. Vrlo su nepretenciozni i izbirljivi, idealna biljka za velike javne vrtove i male amaterske vrtove. Geykhery - savršen izbor za sjenovita i sunčana mjesta, oni rastu u mixborders, kao dobar biljka pratilac. Kompaktan oblik i nedostatak stolona čine ih idealnim pratiocem (osim Heuchera micrantha var. Macropetala).
U tom svojstvu, mogu se saditi čak i sa biljkama koje zahtijevaju alkalno tlo. Mogu podnijeti pH do 8,5, iako preferiraju blago kiselo ili blizu neutralnog tla (pH 5,8-6,3).
Geykhery su dobro u kombinaciji s ukrasnim žitaricama, domaćinima, daylilies. Prikladno za velike kamenjara, kamene vrtove, granice homogenih ili izmjeničnih postrojenja.
Uzgoj geyher u kontejner će pružiti priliku za dekoriranje zimski vrt s njima, kako bi lijepa skupina za mobilni vrt.U dugim i hladnim zimskim mjesecima, geicher 'Amber Waves' i 'Marmalade' lišće će dodati svjetlost kompoziciji. Uzgoj geyhera u spremniku zahtijeva isušeno tlo i polagano gnojivo, na primjer, s formulom 16: 5: 9, s mikroelementima i željezom. Biljke dobro reagiraju na gnojenje tekućim gnojivima, kompostnim čajem.
Geicher je savršena biljka za cvjetni aranžman, a lišće se može koristiti u bilo koje vrijeme. Geyhery rezani listovi stoje u vodi do četiri tjedna. S dugim peteljkama, izgledaju kao prekrasan buket u vazi. Za one koji podučavaju uređenje cvijeća, to je neprocjenjiv materijal: uvijek su pri ruci, dugo zadržavaju svoj oblik i ne blijede. Raspon boja - od crne do žute, uključujući zelenu, narančastu, crvenu - omogućuje vam da uvijek odaberete željenu nijansu. Mali cvatovi, izgubljeni u krajoliku, od neprocjenjive su vrijednosti za izradu buketa.
Tamno lišće je savršeno kombinirano sa žutim i žutim kapama, Dicentra spectabilis 'Zlato srce'. Taj kontrast čini žute listove domaćina življima, a tamna boja geycher-a je dublja. Geyher zaokruženo lišće izgleda lijepo pored dugih listova perunika, šaša i miscanthusa; Oni su također dobro kombinirani sa složenim kožastim listovima Magonije. Neodoljivi geykhery žutih listova u blizini purpurnih berberija (Berberis thunbergii f. Atropurpurea 'Atropurpurea Nana') ili 'Wanda' primroses s žutim ili crvenim cvjetovima. Ništa vas ne sprječava u izradi cvjetnog vrta i iz jednog geyher-a neće biti dosadno, izbor raznobojnih listova je vrlo velik.
[NewPage]
[naslov] [/ naslov]

Drugovi za geyher. Srebrno-lišće geykhery služe kao kontrast drugim biljkama i daju vrtu ugled i mediteranski okus. Obično su biljke s takvim listovima otpornije na sušu od zelenih. Srebrne nijanse lišća 'Pewter Veil', 'Mint Frost', 'Can Can' dodaju posebnu vrijednost ovim sortama. Dobro se kombiniraju sa žitaricama s raznobojnim lišćem - Molinia caerulea 'Variegata', Koeleria glauca. Geyher može pojačati srebrnu boju uvođenjem Artemisia schmidtiana 'Nana', A. ludoviciana var u cvjetnjak pelina. latiloba, A. stelleriana. Različite sorte jasena sa srebrnim mrljama ili lungworts, brunner i chistets (Stachys byzantina) sa srebrom lišće će biti pogodan pratitelji u "srebro" vrt. Sibirski šarenice sa srebrno-plavim cvjetovima također tvrde da su sateliti geyhery.
Nije teško odrediti popratne biljke za žuti geicher. Žuto lišće limuna "Lime Rickey" (Terra Nova, 2004) i "Key Lime Pie" (Terra Nova, 2005) pokrenuli su domaćine "August Moon", "Sun Power", "Sum i tvar", narcise sa žutim cvjetovima, spireas 'Zlatni plamen' i 'Zlatna princeza', lješnjak s limun žutim cvjetovima (Fritillaria imperial 'Lutea'). Žuti tonovi također se mogu naći u smreka, thujas, barberries (Berberis thunbergii 'Aurea'). Postoji mnogo takvih biljaka, ali višak žute boje u vrtu će izgledati umjetno, možda ostaviti zelene biljke u takvom cvjetnom vrtu?
Za geekhera 'Čokoladni veo', 'Ebony i Ivory', 'Smoky Rose', tetrijeb Mihajlovskog (Fritillaria michailovskyi), Sedum (Sedum telephium 'Matrona'), Clematis recta 'Purpurea' mogu se ponuditi kao partneri. Brončane nijanse uspješno su djelovale astilbe sorti 'Sprite' i 'Willie Buchanan'.
Odnos prema sjenama. Geykhery - nepretenciozne biljke. Nužni minimum uvjeta za njihovo uzgoj je univerzalan za sve vrste: duboka odvodnja, mrljasta sjena, tlo koje apsorbira vlagu, obvezno hranjenje jednom godišnje ili nakon godinu dana. Sadnja na periferiji krune jabuke ili oko grmlja osigurava zasjenjenje i zaklon lišća za zimu. Priprema za zimu hills grm kako bi se izbjeglo stripping korijena u proljeće. Za mlade biljke, u slučaju snježne zime, grmlje treba, ako je moguće, prekriti hrastovom lišćem (ne trune i ne vole miševe) ili istim pokrovnim materijalom. U proljeće će poslužiti kao zaklon od opeklina.
UPOZORENJE! Ni u kojem slučaju ne rezati lišće za zimu, to uvelike slabi biljka, sve do njegove smrti. Stari osušeni listovi postupno se uklanjaju, kako novi rastu.
Problemi nastaju kada, uz pomoć geyher sa žutim ili srebrnim listovima, želite "osvijetliti" tamne kutove vrta.Geyhery raste u djelomičnoj sjenci, uočena sjena, izdrži punu sjenu. Za sadnju u dubokim nijansama treba pažljivo odabrati sorte. U tim uvjetima možete pokušati iskusiti 'Bijeli mramor' (Primerose Path, 1995), 'Zeleni začin' (Terra Nova, 1993), 'Mint Frost' (Terra Nova, 1997). Najmanje jedan sat izravnog jutarnjeg sunca dnevno zahtijeva sortu 'Cappuccino' (Terra Nova, 1996.), 'Čokoladne ogrtače' (Terra Nova, 1994), 'Pewter Veil' (Terra Nova, 1992). Dobivši prije nekoliko godina nove sorte geicher, zasadio sam ih u punoj hladovini, bojeći se da neće patiti od isušivanja tla. Nisu bili slatki. Broj rozeta lišća nije se povećao, a sorte s listovima srebra su nestale. Očito im je trebalo više sunca od ostalih.
Kolekcionari prikupljaju informacije o sortama svojih omiljenih biljaka, pokušavajući stvoriti optimalne uvjete za svaku od njih. Dobro rastu i cvjetaju u uočenoj sjeni H. micrantha i H. maxima. Poznato je da sorta H. Monet treba vrlo dobru drenažu, kao i svi drugi derivati ​​H. sanguinea. Od dviju sorti s jantarnim nijansama lišća, 'Marmelada' je manje kapriciozna i otpornija na mraz (Terra Nova, 2004) od 'Amber Waves' (Terra Nova, 2000). Za posljednje je potrebno jutarnje sunce za bolju boju lišća, a popodnevne zrake treba izbjegavati - lišće može izgorjeti. U hladu je sorta Molly Bush bolja od ljubičaste boje (Bush, 1995.) od palače Purple.
Razmnožavanje. Nove sorte geykhery su skupi, ali iz sjemena možete rasti puno biljaka s zanimljivom bojom. Geyhery se lako razmnožava sjemenkama. Okrugle i crne sjemenke izgledaju kao minijaturno makovo sjeme i trebaju vodu i svjetlo za klijanje. Mogu se sijati odmah nakon berbe i mogu se čuvati neko vrijeme (po mogućnosti ne duže od šest mjeseci). Njihova stratifikacija nije potrebna. Sadnice se pojavljuju dva ili tri tjedna nakon sjetve.
Sjemenska podloga mora biti dobro isušena, u nju možete dodati 30% perlita ili drugog sredstva za razgradnju tla. Sjeme treba lagano pritisnuti na površinu tako da se ne ispere vodom tijekom navodnjavanja, ili posuti tankim slojem vermikulita. Promjenom boje vermikulita može se suditi o sušenju supstrata. Spremnik za sjeme može se staviti u plastičnu vrećicu ili kutiju. Važno je spriječiti sušenje sjemena.
Nažalost, geyhery zadržava ukrasnu utičnicu ne više od 3-5 godina, nakon čega se grm dijeli i pokazuje golu sredinu. To je znak da je vrijeme da pomladite biljku - kopajte je i podijelite na komade, u svakoj po 2-3 čašice. Ovaj postupak najbolje je obaviti u proljeće kada se pojave novi listovi, ali prije cvatnje.
Razmnožavanje je moguće i sa sjemenkama, iako se ovom metodom karakteristike sorte ne prenose u potpunosti, iako ponekad možete dobiti vrlo zanimljive primjerke.
Brzo povećanje količine sadnog materijala novih sorti, u pravilu, uzrokuje probleme povezane s bolestima i štetočinama. Zbirke geyher-a još uvijek su malo, što znači da nas „rastuće bolesti“ još nisu preuzele. Veliki puževi i puževi mogu oštetiti i mlade i stare lišće geyher. Gusjenice se nasele u cijele kolonije na lišću i grizu ih. Geyher lišće je pod utjecajem pjegavosti i plijesni, zbog slabe pepelnice koju uzrokuje gljiva Plasmopara. Geycher bolesti su relativno rijetke. Stajaća voda, višak organskih tvari i kiselo tlo mogu potaknuti trulež korijena. Pronalaženje znakova venuća, morate izrezati izlaz na zdravo tkivo, ostaviti najmanje listova i korijen rezultirajućeg rezanja na uobičajeni način.
Bogat asortiman izuzetnih sorti postupno zamjenjuje skromne vrste iz naših vrtova. Ako se sve Pepeljuge odjednom pretvore u prekrasne princeze, možete biti sretne samo zbog njih. Ali što je s vrtom u kojem postoje samo kraljice? Tko će napraviti elegantnu pratnju okrunjenih osoba? Uostalom, bez suite queens nema ...
Časopis "Vrt i vrt"

Pogledajte videozapis: Гейхера Галакси. Краткий обзор, описание характеристик, где купить рассада heuchera Galaxy (Listopad 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar