Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Krumpir ispod slame. Savjeti iskusni vrtlari.

Ovu metodu koristim već tri godine i uvijek dobivam dobre prinose. U nekim sortama ove godine, on je dobio više od 500 kg na stotinu, u suhoj 2004 bilo je više od 600 kilograma.

Prije sadnje, popuštam traku širine 12-15 cm, s Fokinovim ravnim rezom na dubinu od 7 do 10 cm, s istim ravnim rezom formiram rov do dubine raščišćenog tla. Onda sam stavio gomolje u nju i gurnuo ga ravnim rezačem tako da se preko gomolja formira humka. Odmah zatvorite sloj slame za sadnju od 10-15 cm.
Kada se biljke uzdignu i uzdignu 5-10 cm iznad slame, dodam joj novi sloj, visok 20-25 cm, samo pokušavam položiti slamu između biljaka, a ne na vrh. Sadnice su potpuno zatvorene, ali nisu pritisnute. Na ovom kraju moja briga za krumpir završava, ako ne uzmete u obzir tretmane protiv krumpirove zlatice. Nema korova, ne mogu sami rasti bez svjetlosne slame. Spud nije potreban. Nikad ne navodnjavam, jer ispod slame uvijek ima vlage. Crvi i mikrobi aktivno rade. Tlo u toplini ne pregrijava, što pridonosi dobrom rastu krumpira. Uvijek možete vidjeti kako se gomolji razvijaju - samo trebate podići slamu. Ne potkopavamo rani krumpir. Skinuo je slamu, izabrao velike gomolje i pustio ostatak dalje.
Za sorte srednje sezone, koristeći različite metode slame. Razlika je u tome što sam, nakon što su biljke krumpira dosegle visinu od 15-17 cm, s lađica jako poprskao s tlom: slama s kojom su biljke prekrivene nakon sadnje ostaje na mjestu, a vlažno tlo je posuto po vrhu. Međutim, u mom slučaju, nije tlo koje se bere od prolaza do biljaka, nego organski ostaci u različitim stupnjevima raspadanja - malča iz prethodnih godina. Dobivaju se češljevi i duboki prolazi. I odmah popunjavam sve lađe slamom, sloj do 40 cm.
Moguće pogreške prilikom korištenja agrotechnika slame
- Gomolje treba posaditi u mokro tlo. Ako biljka u suhom, pa čak i prekriven debelim slojem slame, onda postoji mogućnost da ćete ostati bez usjeva. Slaba kiša ne natapa debeli sloj slame.
- Ne slažite debelu slamu odmah nakon sadnje. To će uvelike odgoditi izdanke. Dva su razloga: 1) pod debelim slojem slame zemlja će se zagrijati dugo vremena; 2) teško je probiti izdanke kroz debeli sloj. Ako još ima slame, onda možete izdanci i ne čekati.
- Nije praktično koristiti tanki sloj slame. Slama brzo zalazi, a ako koristite 10 cm slame, onda ćete za dva tjedna imati samo 5 cm debljine sloja.Takav sloj neće zaštititi tlo od isušivanja, neće štititi od korova, a uvijek će biti suh, pa se neće raspasti ,
Ove godine pokušao sam s novinama na tri rovova: od jeseni sam napunio rovove slamom s lišćem iz šume. U proljeće sam rukom gurnuo gomolj ispod organskih tijela tako da je krumpir ležao na dnu rova ​​na vlažnoj zemlji. Vrlo je lako i brzo. A onda - u jesen, jednako lako i brzo, također, mojim rukama, izvukla su čiste gomolje iz "zračnog" organskog materijala. Lakše je nego jednostavno. Potrebno je samo postupno dodati malo organske tvari, jer se s vremenom raspada. Ne morate ništa kopati, ne treba vam zalijevanje, ne morate ga krumpirati, sve je kao tehnologija slame, samo je slama tri puta manje. Žetva je ista kao i kod upotrebe slame. Rekao bih da je ova opcija namijenjena samo lijenim ljudima. Kakav je to napor! Ali to mi se ne uklapa, ne uklapa se u red: nema rada, ako rovovi ostanu na jednom mjestu - ne morate ih kopati svake godine. Mislim da sada, kako bih spojio ovu metodu i red.
Usput, koristim ne samo tehnologiju slame, već neprestano eksperimentiram, tražim "moju" tehnologiju, koja omogućuje veći prinos uz manje napora. No, osnovna načela ostaju nepokolebljiva: napuštanje oranja i kopanja, uporaba organske tvari i uklanjanje mineralnih gnojiva, zelenog gnojiva i uzgoj vrtnog voća.
Oleg Telepov, vrtlar, Omski klub uzgajivača krumpira

Flora materijala Cijena

Pogledajte videozapis: Mala bašta u slami 2016 (Travanj 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar