Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Samoizlječijući beton

Sveučilište u Michiganu razvilo je novu betonsku formulu koja može samostalno izliječiti pukotine. Ne zahtijeva ljudsku intervenciju - samo vodu i ugljični dioksid

Samopopravak je moguć zbog činjenice da se materijal može saviti i oblikovati samo male pukotine, a ne široke pauze, kao što je slučaj s tradicionalnim betonom.

"Kao da si lagano izgrebao ruku, a ogrebotina će se uskoro zacijeliti. Ali ako imaš veliku ranu, možda ćeš morati išiti."

Stvorili smo materijal na kojem su nastale male ogrebotine, koje liječe same sebe. Čak i ako premašite opterećenje na njemu, pukotine će i dalje biti male, ”- kaže Victor Lee, profesor na Sveučilištu.

"Na naše iznenađenje, otkrili smo da pod opterećenjem nakon samoizlječenja materijal ima istu snagu kao u svom izvornom stanju", kaže on. - "Materijal se može oštetiti, ali će i dalje izdržati opterećenje."

Inženjeri su otkrili da pukotine ne bi trebale prelaziti 150 mikrometara u širinu, a za punu regeneraciju - 50 mikrometara. Da bi to postigli, Lee i njegovi kolege poboljšali su fleksibilni kompozitni cement, koji je radio na formuli 15 godina.

S više fleksibilnosti od tradicionalnog betona, kompozitni cement se više ponaša poput metala ili stakla. Tradicionalni beton se smatra keramikom: krhkom i tvrdom, ona se urušava od običnih preopterećenja.

Nasuprot tome, kompozitni cement je savijen bez loma i ojačan posebnim vlaknima koji mu daju snagu. Zadržava svoj oblik i siguran je za korištenje pri relativnom rastezanju od 5%, dok se tradicionalni beton raspada pri relativnom rastezanju od 0,01%.

Prosječna širina pukotina u novom betonu je 60 mikrometara, što je oko pola širine ljudske kose. Tehnologija je da suhi cement na napuknutoj površini može reagirati s vodom i ugljičnim dioksidom kako bi stvorio "ožiljke" na pukotinama pomoću kalcijevog karbonata. Kalcijev karbonat je jak spoj koji se nalazi u prirodi u školjkama.

Trenutno su betonske konstrukcije ojačane čeličnom armaturom kako bi se što više smanjile pukotine. Ali, u isto vrijeme, oni nisu dovoljno mali da samostalno zarastaju, i daju vodu i soli pristup metalu, što dovodi do korozije, što još više slabi strukturu.

Novi samozapaljivi beton ne zahtijeva upotrebu armature kako bi širina pukotina bila minimalna, te stoga sprječava koroziju.

Trenutno, zaposlenici na Sveučilištu u Michiganu traže proizvođače koji će im pomoći potaknuti njihovu tehnologiju na tržište.

Загрузка...

Ostavite Komentar