Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Ručni stroj za fleksibilne spojnice napravite sami.

Stručnjaci Wicka vam kažu kako se armatura saviti.

Gotovo bez konstrukcije ne može bez konkretnih radova, a tamo gdje je beton, postoji armatura. Za izgradnju temelja, za popunjavanje stropa, za montažu oklopnog pojasa u kućicu gaziranog betona. Svi ti radovi uključuju upotrebu armature s kojom su armirane betonske konstrukcije ojačane.

Kod novaka razvija se pitanje: kako pravilno saviti armaturu tako da ne izgubi svojstva čvrstoće.

pogrešno stroj za savijanje armature

Ako šipka promjera 6-8 mm može biti savijena "oko koljena", onda je teško saviti armature većeg promjera s rukama. I što je najvažnije - kvaliteta takvog proizvoda bit će ispod svake kritike.

Također, ne možete pribjeći takvim "popularnim metodama" fleksibilne armature vlastitim rukama kao:

  1. Punjenje "brusilice" mjesta savijanja armature;
  2. Zagrijavanje mjesta na otvorenom otvorenim plamenom, u vatri ili svjetiljci.

Ove metode, zahvaljujući mehaničkoj i toplinskoj obradi metala, dovode do smanjenja njenih karakteristika čvrstoće kod savijanja. To kasnije može dovesti do uništenja armature pod djelovanjem opterećenja.

Stoga (ako ne postoje druge smjernice za projekt), morate savijati "na hladnoću", savijanje štapa pod oštrim kutom nije dopušteno.

Armatura mora biti savijena pod određenim radijusom zaokruživanja, što ovisi o njegovom promjeru.

Za savijanje armature koriste se alati kao što su mehanički ili ručno upravljani strojevi. Zahvaljujući visokim troškovima, strojevi s mehaničkim pogonom nisu se široko koristili u samo-graditeljima.

Cijene robusnih strojeva za savijanje armature također vrijede.

Stoga, TheWick korisnici preferiraju domaće uređaje za kupljene proizvode. Kao što praksa pokazuje, takva prilagodba za savijanje armature vlastitim rukama sasvim je sposobna za svakoga. Za njegovu proizvodnju koriste se rezanje vodovodnih cijevi, šipke kanala, uglovi, vijci, metalni otpaci i druge "nepotrebne smeće", koje se mogu naći u posudama bilo kojeg domaćeg majstora. Trošak takvih proizvoda u rasponu od 50 do 500 rubalja, dok je trošak pribora kupljen u trgovini može biti 3-5 i 10 tisuća rubalja. Korist je očigledna. Uvucite rukave i spustite se na posao.

Kako napraviti ventil učini to sam

Najjednostavniji i najisplativiji način samonagaravanja šipki s promjerom ne više od 6-8 mm (izrada okvira, stezaljki, itd.) Je da se tri debela dijela odvedu u trupac. Štoviše, dva dijela se uvlače duž iste linije, a treći je zakucan između njih, uvučen od središnje linije debljinom armature, koja bi trebala biti savijena.

Druga metoda je pričvršćivanje / zavarivanje dvaju kutova s ​​donjim graničnikom na ugao štale / pola, te fiksiranje armature između njih.

Ili varijanta prilagodbe: zavarite vijke za usisni stup.

Unatoč jednostavnosti ovih samostalno napravljenih adaptera, rad na njima nije vrlo prikladan, i oni su najprikladniji za proizvodnju U-oblikovanih proizvoda, stezaljki i okvira.

Stroj za savijanje okova napravite sami.

Stoga je daljnji razvoj uređaja izrada visokokvalitetnog domaćeg savijanja armature, koje rade u horizontalnoj ravnini.

Princip rada takvog savijanja armature je sljedeći: šipka je pričvršćena između zapornog elementa (kut) i središnjeg stacionarnog metalnog svornjaka. Zatim ugradite zakretnu jedinicu, koja je opremljena iglom za savijanje i dugom polugom (cijev).

Kada okrećete jedinicu za savijanje armature, zbog sile koja se pojavljuje na poluzi, armaturna šipka se savija oko središnjeg metalnog svornjaka do željenog kuta.

Na takvom stroju možete ručno savijati armaturu promjera do 14 mm, a kad ojačate konstrukciju i ugradite dugačku polugu (oko 2 metra), "poslušat ćete" armaturu promjera 16 mm.

Ručna ručna izrada napravljena je za nekoliko sati. Svaki poduzetnik koji je ikada radio na takvom uređaju neće se vratiti vlastitim rukama na savijanje armature, držeći ga u škripcu.

Ovdje je jedna od mogućnosti za izradu takve armature pod "receptom" forumchanin s nadimkom: Konstantin Y.:

Krevet je 12. ili 14. kanal duljine 1 metar. Zavarani kanal do dva nosača (metalne cijevi), koji se uvlače u tlo. Za naglasak na armaturi zavarujemo dva ugla prema gornjoj polici kanala. Poluga je dvije cijevi zavarene pod kutom od 90 stupnjeva. Osovina prolazi kroz vertikalnu cijev i na vodoravnu cijev postavljamo produžni kabel duljine 1,2 metra. To povećava silu na polugu. Iznad poluge zavarujemo kut, zahvaljujući kojem se kraj armature pri savijanju prianja. Kut bi trebao biti u ravnini s gornjom policom kanala.

Axis forumchanin izrađena od metalne šipke promjera 30 mm. Donji dio okrenut je ispod trga. To neće dopustiti da se os kotrlja ili pada, jer donja rupa u kanalu također je izrezana ispod kvadrata. Gornji kraj osi strši iznad gornje police kanala. Oko njega se vrši savijanje armature (pogledajte ovaj jednostavan crtež):

Za izradu ojačanja na sve o svemu, zajedno sa zavarenim radovima, proveo sam 3 sata. Nagnuo je na njega već 3 tone pojačanja. Mirno, sama, armatura divlja zvijezda promjera 14 mm. Okovi za savijanje armature su potpuno zadovoljni, jer prije nego što ga je napravio, razbio je dobar snažan porok - na njima je savio grančice promjera 12 mm, stavivši im cijev.

Moja "jedinica" je nešto jednostavnija. Krevet je kanal br. 10-12. Za proizvodnju "noge" uzeo armature s promjerom od 20 mm. Kutovi - veličina 50x4. "Dvanaesta" armatura savijena je bez problema.

Stroj za savijanje armature iz ugla vlastitim rukama

Uzimajući u obzir domaće forume, možemo reći da je najjače rastezanje armature na temelju uglova.

Takav uređaj za savijanje šipke impresionira svojom jednostavnošću izrade, dostupnosti materijala i niskom cijenom. Nudimo vam crtež ventila:

Uređaj prema ovoj shemi može se izvesti čak i bez aparata za zavarivanje, tako da se naprave veze s vijcima i maticama. No, prisutnost aparata za zavarivanje uvelike proširuje mogućnosti proizvodnje ventila.

Tijekom gradnje, imao sam pitanje, što je savijanje armature. Nakon proučavanja foruma, izabrao sam najjednostavniju opciju - iz dva dijela povezana vijkom. jer Morao sam saviti šipke ne više od 8 mm u promjeru, onda nisam ojačao konstrukciju. Zavario je komad cijevi promjera 20 mm u jedan kut. Kutni vijci M10. Zavrtio sam matice na njemu, nakon čega sam popravio strukturu na improviziranom krevetu - komadu debele šperploče. Provedeno 1,5 sati za proizvodnju. Točno vrijeme utrošeno je na izradu okvira od 150x750 mm u količini od 90 kom.

Unatoč popularnosti ovog dizajna armature, forumski korisnici idu dalje putem modernizacije i poboljšanja mehanizma. Posebno je zanimljiv uređaj za savijanje armature vlastitim rukama max68.2011.

Kanal broj 10 koristi se kao osnova, jer pogodno je pričvrstiti ga na komad drveta. Trebat će vam i ležajevi, kutovi 25x25 mm, duljine 50 mm, koji su zavareni na strani kanala. Izbušene su 2 rupe sa strane, rez M10x1,5 (za fino ojačanje).

Osovina ventila je vijak M16x2. Jedan vijak je zavaren na kanal. Drugi vijak je zavaren na naušnicu (okretnu jedinicu), koja je korištena kao opruga od Gazelle. Ručica je cijev promjera 34 mm i duljine 300 mm. Kako bi se povećala sila na polugu, na kratku cijev može se postaviti produžna cijev - duga cijev veće (postavljene izvana) ili manji (umetnut unutar) promjer.

Upotreba u jedinici za savijanje ležaja omogućuje da se ventil pomiče na uhodavanje.U samom uređaju armatura je tvrda. To povećava točnost proizvodnje proizvoda.

Potrebno je usredotočiti se na trenutak, za koji ventil zahtijeva set rukava različitog promjera s duljinom od 4 cm.

Prema SP 52-101-2003 "Betonske i armiranobetonske konstrukcije bez prednaprezne armature", pri savijanju armature, minimalni promjer savijanja pojedinačne šipke mora biti takav da se izbjegne lomljenje ili cijepanje betona unutar armature i njegovo uništavanje na mjestu savijanja. Dakle, minimalni promjer trna pri savijanju armature ovisi o promjeru štapa. Radi jasnoće, sve su vrijednosti sažete u sljedećoj tablici:

Zahvaljujući setu rukava, možete fleksibilno odabrati radijus savijanja armature, ovisno o promjeru.

Tijekom vremena stroj za savijanje ventila max68.2011 promijenio se. Sada se po izgledu ne razlikuje od industrijskih proizvoda.

Također, mnogi članovi foruma zainteresirani su za pitanje: kako izračunati duljinu armature tijekom izrade okvira. Uostalom, jednostavno dodavanje vrijednosti ako okvir treba biti 50x20 + 2 uha 40 mm svaki, teoretski, duljina štapa treba biti 50 + 50 + 20 + 20 + 4 + 4 = 148 cm. No, uzimajući u obzir radijuse savijanja, ova brojka je netočna. , To može biti izlaz iz ove situacije:

U mojoj praksi mogu reći da dodatno "prikrivam" svaki zavoj od 5 mm. To ovisi o promjeru armature. Potrebno je izraditi okvir 50x20x4 (ušiju) tens fitinga, dodati: 4,5 + 50,5 + 20,5 + 50,5 + 20,5 + 4,5. Ukupno ispada duljina bar = 151 cm.

U zaključku ćemo ispričati još jednu "tajnu" članova foruma koja se koristi u savijanju armature. Neophodno je pričvrstiti stezaljku na dugačak drveni stol i predznaciti ga zavrtanjem vijaka i označiti oznakama vrijednosti koje odgovaraju dimenziji ugradnje okreta šipke u jedinici za savijanje. Dakle, možete se spasiti od potrebe da svaki put koristite mjeru trake, mjerenje potrebne duljine štapa.

Nakon što pročitate teme Kako savijati armaturu i Armaturegib sami to učinite za 1,5 sata, upoznat ćete se s raznim mogućnostima za samoproizvodnju ovog uređaja (crteži, fotografije, upute su priloženi). Također nudimo i odgovor na pitanje: kako pravilno osnažiti temelj u kutovima. TheWick također preporučuje učenje svih tajni zavarivanja i čitanje članka o značajkama hladnog kovanja. I ovaj video će vam pomoći da shvatite kako pravilno obavljati radove pojačanja.

Pogledajte videozapis: Alatnica Orelj - Izrada ploče za peletiranje (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar