Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Proizvodimo gnojivo od lišća.

Spaljivanje otpalog lišća - neozbiljno rasipanje hranjivih tvari iz zemlje i drveća. Možete, naravno, zakopati lišće tamo na zemljištu, da se tako izrazim, da se vratite majčinoj prirodi, ali oni će se godinama raspasti u zemlji.

U vrijeme pada lista možete dobiti besplatnu sirovinu za kompostiranje
Spaljivanje otpalog lišća - neozbiljno rasipanje hranjivih tvari iz zemlje i drveća. Možete, naravno, zakopati lišće tamo na zemljištu, da se tako izrazim, da se vratite majčinoj prirodi, ali oni će se godinama raspasti u zemlji. Najracionalniji način je koristiti ih za kompostiranje.
U literaturi se, vjerojatno, susreo s takvim izrazom - "lisna zemlja". To je proizvod mikroskopskih gljivica i mikroorganizama koji razgrađuju lišće, skupljeno u zasebnu hrpu, dovoljno zbijeno i povremeno navlaženo. Ali takav proces traje najmanje dvije godine, ili čak tri godine. Nisu svi strpljivi čekati rezultat tako dugo! Kompost, koji ne leže samo lišće, već i širok izbor organskih materijala, "brže sazrijeva". Kompost kuhanje recepti su izdašan. Baš kao što svaka domaćica ima vlastiti recept za pečenje svečane torte, iskusni vrtlari imaju dokazanu metodu kompostiranja. Usudio bih se podijeliti svoje iskustvo, koje je već dugo opravdano.
Kup, jama ili kutija?
Organics, naravno, može se sklopiti u hrpu ili na hrpi na tlu. Čak ima i svoje prednosti: u hrpi do kompostiranih materijala dolazi više kisika, apsolutno neophodnog za proces truljenja. Ali estetika ... Nije baš ugodno diviti se gori trulog vrta i vlastitoj životnoj aktivnosti!
Neki priručnici predlažu kopanje rupe i stavljanje sastojaka. To je druga krajnost: opskrba kisikom je otežana, organska tvar je "sours", plijesni, sazrijevanje komposta se odgađa za dugo vremena.
Najrazumniji način je da se napravi posebna kutija za kompost i postavi preko plitke jame (jedan ili pol bajuneta) (vidi dijagram). Potonji je potreban tako da organska tvar u slučaju navodnjavanja „hamburgera“ ne iscurava sa strane kutije.
Kutija se može izraditi od dasaka širine 20 cm, ostavljajući između njih razmake od 3 do 4 cm (za bolju opskrbu kisikom!). No, drvo, čak i tretirati s antiseptik, brzo trunuti.


Dokazani materijal - trake od glatkog škriljevca, izrezane u "mlinac" iz jednog lista. Škriljevac ne trune i služi desetljećima.
Što za hipoteku?
Sve biljne i druge organske tvari koje ste sada raking, stavljajući red na parceli: maline šiljaka, suhe grane (ne deblji od olovke!), Korov (ali bez sjemena, oni ostaju održivi za dugo vremena!), Trava odsječena od travnjaka, piljevine. Lišće (ako nije dovoljno u vrtu i pogodno je smeće iz najbliže šume) može zauzeti do trećine volumena u vašoj knjižnoj oznaci. Nemojte samo uzimati hrastovo lišće (sadrži tanine - vrlo teško razgraditi tvari) i lješnjak (imaju tvari koje sprečavaju rast drugih biljaka). Crnogorična stelja nije prikladna za kompost, povećava kiselost, a ne sve biljke poput kiselog tla. Ostalo je na dijagramu. Svi materijali moraju biti postavljeni u slojevima i moraju se navlažiti. Pokušajte dobiti barem malo gnojiva i napraviti samo jedan ili dva sloja od njega.
Dopustite mi da vam kažem još jednu tajnu: ako zalijete hrpu komposta s urinom (da ga jednostavno stavite u svoj urin!), Proces kompostiranja se značajno ubrzava. Ništa ne sprečava uključivanje cijele obitelji u proces ...
Sad kad napunite takvu kutiju, do sredine idućeg ljeta dobit ćete prekrasno univerzalno gnojivo!
Oleg Alekseev.

Pogledajte videozapis: Kako napraviti organsko djubrivo od lisca How to make organic compost from leaves (Travanj 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar