Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Biobeton - prekrasan izolacijski kaput za dom

Vertikalni vrtovi i zeleni krovovi su intenzivni u izgradnji i održavanju. Znanstvenici s Politehničkog sveučilišta u Kataloniji predložili su jednostavniju i, prema njima, jeftiniju opciju za uređenje građevina

Zelene građevine uvijek privlače oko. To je samo da bi se postigao dobar rast biljaka, čak iu vašem domu je vrlo teško. Što možemo reći za "kamenu džunglu"? Iako cvjetovi i mahovine na stambenim zgradama ukrašavaju ulice i obogaćuju ih kisikom, pokušajte poslužiti svaku takvu strukturu.

A ipak, prenijeti prirodne ljepote čak i na privatnu kuću, barem na gradske zgrade, sada će biti lakše. Španjolski stručnjaci razvili su dizajn koji se temelji na bio-betonu, koji, prema njima, praktički ne treba skrb i osigurava sve što je potrebno.

Novi građevni materijal - biološki beton - je podloga za stvaranje vertikalnog vrta. Za razliku od konvencionalnog betona, on se sastoji od komponenti koje omogućuju uspješno razvijanje biljaka. Konkretno, tradicionalno vezivo - portland cement - zamijenjeno je magnezijevim fosfatom. Ne samo da dobro drži sve sastojke mješavine, već stvara i kiselo okruženje koje pogoduje razvoju mahovine, lišaja, nekih vrsta gljiva i drugih biljaka. A zeleni dekor može rasti bez ikakve štete na građevinskim konstrukcijama.

Bio-beton se koristi za izradu troslojnih ploča. Svaki sloj ovog dizajna obavlja svoju funkciju: prvi, uz zidove kuće, ne pušta vlagu, drugi (porozni) se koristi za držanje vode, vanjski služi kao dobra zamka za vlagu.

Instalacija ploča - jednostavna, na principu "postaviti i zaboraviti". Sjemenke posađene u bio-beton ne rastu brzo - nakon otprilike godinu dana, ali se pod utjecajem sunčeve svjetlosti intenzivno razvijaju. Kao što kažu graditelji, praktički svaka konstrukcija - već postojeća i samo u izgradnji - može se "zamotati" s povrćem krzna. Takva "odjeća" ne samo da će ukrasiti kuću, već će i postati dobar toplinski izolator, što znači da će vlasnicima omogućiti smanjenje troškova grijanja i klimatizacije.

Treba spomenuti i dekorativna svojstva novog građevinskog materijala: pomoću ploča s različitim biljkama možete stvoriti stvarne žive slike na zidovima kuće.

Загрузка...

Ostavite Komentar