Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

O radijatorima i cijevima. pismenost kampanja

Da bi početnici vrtlari ne čine greške pri planiranju grijanja u kući, sudionik foruma "Kuća i kućica" djed daje malu konzultaciju

Nekako je prošle godine "djedu" ponudio posao zaposlenik banke. U njegovoj kući od dvanaest soba bilo je potrebno instalirati radijatore i cijevi za grijanje. Prijedlog je privukao i činjenica da su mu troškovi bili najmanje zainteresirani, ali je želio da se posao obavlja kvalitativno.
"Djed" je već krenuo na posao, ali bio je zaustavljen. Činjenica je da je kupac na nekim stranicama pročitao da su novi materijali opasni za zdravlje i, štoviše, kratkotrajni. A onda je odlučio instalirati radijator od lijevanog željeza i napraviti ožičenje metalnih cijevi. Unatoč brojnim argumentima u korist novih materijala, kupac je ostao neuvjerljiv. "Djed" je odbio taj posao iz jednog razloga - ispostavilo se da je kupac bio lud.
Lijevano željezo radijatori
Njihova glavna prednost je da se, kad se grije, isključi, polako se ohlade.

Među nedostacima se može naglasiti - kada se uključi grijanje, oni se zagrijavaju duže, a emisija topline iz radijatora od lijevanog željeza niža je od one iz aluminija. Njihova cijena nije mnogo niža od aluminija (osim jeftinih jeftinih krivotvorina)
Bimetalni i aluminijski radijatori
Trenutno su u velikoj potražnji bimetalni i aluminijski proizvodi. Najskuplji bimetalni radijatori danas. Visoka cijena je zbog činjenice da mogu izdržati toplotni udar do 40 atmosfera. U teoriji, to se može dogoditi u visokim zgradama, ali “djed” ne zna za takve slučajeve.

Aluminijski radijatori mogu izdržati do 16 atmosfera. Normalni tlak u toplinskoj mreži je 6 atmosfera, pa čak i niži (osim visokih zgrada) zbog pogoršanja komunikacije.
Prema "Djed" staviti bimetalni baterije u kućici, gdje je radni tlak od 1,5 atmosfera je "show off." A ako vas pokušavaju uvjeriti na drugi način, onda to nije samo to (postoji razlog). Naravno, svatko ima svoje financijske mogućnosti, ali pri instalaciji opreme za grijanje ne štedi na ugradnji visokokvalitetnih dizalica na radijatore.
Izračun toplinskog kapaciteta radijatora
Obično, izračun snage je vrlo jednostavan: za 2 - 2,5 četvornih metara grijani prostor instalirajte jedan dio radijatora. Valja napomenuti da to ne uzima u obzir - priroda zidova, visina stropova, područje prozora.
U stvari, ispravan izračun mora biti napravljen na temelju volumena sobe, uzimajući u obzir sve karakteristike kuće. Da biste to učinili, pozovite stručnjaka, on će napraviti izračun, a bolje je da imate rezervu snage za 1-2 dijela radijatora u prostoriji. Ne zaboravite na to pri odabiru kućnog projekta.
Nekako je "Djed" prošle godine pogledao prekrasan projekt seoske kuće s velikim dvostrukim staklenim vratima na 1. i 2. katu s pristupom otvorenim terasama. Nakon što je pogledao koliko dijelova radijatora, autori projekta sugeriraju kao grijanje kuće, postalo je jasno bez izračuna da to nije dovoljno. Oni će zagrijati samo oko 70% kuće.
To je rezultat netočnih izračuna. Kuća je lijepa, ali bolje je graditi na Krimu, a ne u predgrađu.
Metalne cijevi
Ako stavite metalne cijevi, morat će se redovito bojati. No, njihov glavni nedostatak je da je kvaliteta metala iz kojeg se proizvode cijevi pogoršala u posljednjih 20-30 godina.
Cijena polipropilenskih ili metal-plastičnih cijevi usporediva je s cijenom metala, ali je ugradnja metalnih cijevi sustava grijanja radno intenzivna i stoga skuplja.
Iz prakse
Odlazeći na popravak da zamijeni metalne cijevi, primijetio je da je u jednom slučaju cijev stajala 3 godine, au drugim 6-7 godina.Ako je prije cijevi počela hrđati duž niti ili na mjestima gdje su zavareni, onda sada u mjestima nabora, to jest, gdje se grije kada je potrebno savijati.
Metalne cijevi
Brzo i povoljno raditi s metal-plastičnim cijevima, lako se skrivaju.
Mogu se isporučiti za grijanje u sustavu podnog grijanja, ako nema novca za bakrene cijevi.
nedostaci:
Kada ih instalirate, morate potrošiti novac na skupa čvorišta, a osim toga, s vremena na vrijeme počinju prolaziti vodu, jer koriste gumene brtve i brtve, koje nisu vječne i istrošene. Povezivanje čvorova tijekom instalacije ni u kojem slučaju ne može biti skriven iza žbuke ili obložene pločicama, inače ćete morati razbiti pločicu.

Ako je sustav napunjen vodom, nakon odmrzavanja, te su cijevi oštećene (razbijene) kao i obične metalne.
Ne mogu se koristiti za sustav s prirodnom cirkulacijom, jer je promjer cijevi mali i sustav neće raditi bez cirkulacijske pumpe.
Sustav neće uspjeti:
  • Ako isključite struju i ulični mraz -30C, spremili ste i ulijevali vodu u sustav;
  • Ili su kupili uvezeni kotao koji radi samo na vodi, a struja je bila prekinuta.
Polipropilenske cijevi
Polipropilenske cijevi mogu se uspješno koristiti u sustavu s prirodnom cirkulacijom. Cijevi se manje zagrijavaju, a toplinska snaga radijatora je visoka. Ali najvažnije je da ako se rashladna tekućina zamrzne, oni se ne pucaju.

Naravno, tijekom instalacije, morate obratiti pozornost na kvalitetu lemljenja i onda s njima neće biti problema.
U praksi "djeda" postojao je slučaj kada je pozvan da eliminira protok u polipropilenskim cijevima sustava grijanja četverokatne upravne zgrade.
Činjenica je da je prije godinu dana tvrtka promijenila metalne cijevi i konvektore u polipropilen. Dvaput su napravili kompaktan zrak, ispunjen vodom. Tijekom cijele sezone grijanja sve je bilo u redu. U ljeto, voda je bila isušena, a kada je sezona grijanja počela u jesen, cijevi su počele teći na mjestima zavarivanja. Unatoč jamstvu sustava grijanja, tvrtka više nije postojala - kriza.
Cijevi su istodobno počele teći u 64 mjesta. "Djed" je primijetio da je curenje otkriveno samo na cijevima promjera 25 mm. On sugerira da je to omjer loše kvalitete, s istim "učiteljem".
Objavio je sudionik foruma "House and Dacha" djed
Urednik: Roman Adamov

Pogledajte videozapis: TECEflex – univerzalni sustav instalacija (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar