Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Kamin u vašem domu

Ako je među Rusima provedena anketa na temu "Želite li u svojoj kući imati kamin?", Većina odgovora sigurno bi bila potvrdna: "Da." Uostalom, kamin nije samo izvor topline i svjetla. To je simbol doma

Instalirajte kamin u vašem stanu ili seoskoj kući je prilično stvaran. Tehnologija njezine izgradnje nije tako teška, glavna stvar je pružiti sve nijanse povezane s dizajnom i pripremom mjesta za njegov smještaj, odabrati kvalitetne građevinske materijale, koji sada ne nedostaju. Ako planirate graditi kamin u gradskom stanu, prvo morate saznati postoji li u kući dimnjak.
Nakon toga izračunajte da li će pod održati težinu kamina (što je oko jedan i pol tona). I naravno, prije instaliranja kamina u stambenoj zgradi, potrebno je odobrenje komisije, jer se često ispostavlja da određena zgrada nije dizajnirana za dodatno opterećenje povezano s težinom pravog kamina - iu ovom slučaju, nažalost, morate biti zadovoljni električnom energijom. I to je najviše odgovara za izgradnju kamina u zemlji kući, gdje unaprijed (najbolje od svega - u fazi projektiranja zgrade) možete dati sve potrebne nijanse za njegovu izgradnju.
Komponente kamina
Prije nego što razgovaramo o dizajnu, saznajte što se sastoji od kamina. Tradicionalno se vjeruje da je glavni dio kamina unutarnji, koji je "odgovoran" za obavljanje glavne funkcije - za zagrijavanje prostorije. Vanjski dio kamina je dekorativan, može biti uređen na različite načine, jer je njegova zadaća izraziti estetske zahtjeve vlasnika kuće.
"Unutrašnjost" kamina sastoji se od sljedećih glavnih dijelova:
 • Dimnjak stol - temelj kamina iz vatrootpornih materijala koji štiti pod u blizini kamina od paljenja;
 • Na stolu s kaminom nalazi se pred-pećna platforma;
 • Firener je šuplja cigla, mjesto gdje se spaljuje drva za ogrjev;
 • Ispod ložišta - donji dio peći, koji je izrađen od materijala otpornih na toplinu;
 • Dimnjak (konvektor) - je način na koji dim dolazi do cijevi, a zatim - prema van. Oblik dimnjaka podsjeća na čep (širok na dnu i postupno se sužava prema gore);
 • Ventilator (kanal za puhanje) - ulaz za zrak u peći.

Dekorativni dio kamina je portal (vanjski dio koji okružuje ložište). Gornji rub portala naziva se mantel. Na kaminu je stavio sat, fotografije.
Osim toga, postoji niz uređaja za praktičniji i sigurniji rad kamina:
 • Rešetka se nalazi u podnožju ložišta i pomaže u raspodjeli dolaznog zraka;
 • Zolnikovaya komora - metalna kutija, potrebna za čišćenje kamina od pepela;
 • Vrata, ili prigušivač dima, služe za reguliranje potiska i mogu biti različitih tipova: "ovan" (rotirajući), moderator (u obliku diska), tradicionalan (postavljen naprijed);
 • Deflektor - mlaznica na cijevi za zaštitu od vjetra;
 • Iskroulovlivatel - mlaznica na cijevi koja štiti kuću od požara;
 • Khilo, ili kutija za dim.

Kamin - uređaj koji zahtijeva pažnju svakog detalja. Sigurnost i udobnost stanovnika kuće ovisi o tome koliko dobro će se graditi kamin.

Odabir mjesta za postavljanje kamina
Pokušajte zamisliti kamin koji gori. Najvjerojatnije, prvo što vam padne na pamet je pucketanje drva i živi plamen u otvorenom ložištu, koje se, čini se, može gledati beskrajno: fascinira, smiruje, opušta. To je posebna privlačnost kamina, što ga (razlikuje) razlikuje od konvencionalne peći.
Međutim, u praktičnom smislu (grijanje sobe), kamin je pomalo nalik peći. Kamin zagrijava prostor zračnom energijom, koja se pojavljuje na visoko zagrijanim površinama zidova kamina. To vam omogućuje vrlo brzo zagrijavanje prostorije, ali općenito učinkovitost kamina je oko 15%. To je zbog činjenice da je kamin nije dizajniran za dugoročno očuvanje topline - ona grije sobu samo u vrijeme izgaranja goriva.
Možete povećati učinkovitost kamina - za to odaberite "pravo" mjesto za vaš kamin. Glavna stvar da je kamin bio zaštićen od propuha, tako da ga ne instalirajte ispred prozora i vrata. Najbolje je sagraditi kamin u blizini unutarnjeg zida prostorije.
Sama kuća mora biti propisno izolirana kako bi zadržala toplinu, što daje kamin: za toplinsku izolaciju zidova i podova postoje posebni materijali (npr. ROCKWOOL kamena vuna), a prozori i vrata moraju biti propisno zatvoreni. Usput, soba u kojoj je planirano da se kamin ne bi trebao biti manji od 20 četvornih metara površine. m - inače neće biti dovoljno zraka za peć. I naravno, kamin bi trebao biti okrenut portal u središtu sobe, tako da možete diviti gori plamen.
Prije ognjišta, dobro je osloboditi prostor u kojem će se djeca igrati i staviti stolice za odrasle. A onda će vatra, misteriozno trepereći navečer u ložištu kamina, poslužiti, kao što su vjerovali drevni, pouzdan obiteljski talisman.
Kako izračunati parametre kamina?
San o lijepom i sigurnom kaminu u vlastitom domu sigurno će se ostvariti ako pažljivo razmotrite njegov dizajn.
Da biste pravilno sagradili kamin, morate pravilno izračunati njegove parametre. U ovoj fazi rada mora se obratiti posebna pozornost: ako je kamin prevelik, u kući će biti gaza; i ako je premala, soba će se grijati loše. Glavni cilj pravilnog dizajna je da svi dijelovi kamina međusobno razmjerno odgovaraju veličini prostorije. Postoje određeni zahtjevi za dizajn dijelova kamina.
Unutrašnjost kamina
Dubina podruma kamina je 1,5 metara. Projekcija platforme prije peći mora biti najmanje pola metra dužine i 21-30 cm na bočnim stranama.
Unutarnji dio puhala mora biti najmanje 200 četvornih metara. cm.
dimnjak
Treba napomenuti da dimnjak na kaminu treba biti odvojen, viši od štednjaka, te s debelim zidovima, budući da požar zahtijeva više zraka. Debljina zidova dimnjaka kamina je pola opeke. Unutarnji dio dimnjaka izračunava se uzimajući u obzir područje portala (0,1 - 0,15 područja portala). Površina dimnjaka izračunava se ovisno o volumenu peći.
Kamin dimnjak je mnogo veći od peći. Možda je to razlog zašto je kamin, a ne dimnjak izabrao prema legendi za svoje "slijetanje" Djeda Mraza. Visina cijevi iznad krova je 1 metar, a unutarnji poprečni presjek je najmanje 140 x 270 mm.
Ložišta:
 • Visina ložišta mora odgovarati 3/5 ili 4/5 njene širine;
 • Dubina ložišta mora biti jednaka 1/3 njezine visine. Ako je ložište previše duboko, učinkovitost kamina je značajno smanjena, a ako je, naprotiv, vrlo plitka, dim može ući u prostoriju;
 • Važno je da su zidovi ložišta nagnuti, jer to omogućava bolji odraz energije;
 • Područje ložišta ložišta mora biti jednako 0,7 područja portala u cjelini.

Ukrasni dio kamina
Visina portala izračunava se na sljedeći način: mjeri se dubina ložišta, a dobiveni se podaci udvostručuju. Područje portala treba biti jednako 1/50 površine prostora u kojem će se nalaziti kamin.
Pravilno dizajnirani kamin će se uspješno uklopiti u sobu i kvalitetno ga zagrijati. Prema tome, projektiranju treba pristupiti prema principu: „Izmjerite sedam puta“ - provjerite izračune nekoliko puta prije početka gradnje.
Gradimo kamin
Prije izgradnje kamina, najprije morate pripremiti sve građevinske materijale. Kamin je izrađen od materijala iz kojeg je izrađena sama zgrada. Ako je kućica drvena, kamin može biti od bilo kojeg materijala. Betonski kamini smatraju se inovacijom u ovom području, ali tehnologija njihove izgradnje vrlo je složena. Najlakše je položiti kamin od opeke ili kamena, budući da je tehnologija građenja na mnogo načina slična onoj u kojoj se nalazi konvencionalna peć.
Pogledajmo koji su materijali potrebni za izgradnju kamina. Za izgradnju podruma kamina treba beton i kamen šljunak. Glavni materijal za polaganje kamina je cigla (osim uobičajene crvene visokokvalitetne opeke, trebat će vam vatrostalna opeka za ložište).
Otopina je izrađena od gline i kvarcnog pijeska.
Poravnanje zidova kamina prije oblaganja vrši se uz pomoć suhozidnih ploča. Prilikom kupnje suhozida molimo obratite pažnju da će listovi biti potrebni za izgradnju zaštitne kutije za ispravnu izolaciju cijevi (o tome će biti riječi u nastavku).
Za oblaganje (polaganje vatrostalnih ploča u vatrogasnoj komori za bolji odraz energije zračenja) prikladni su čelični limovi.
Suočavanje s kaminom je raznovrstan materijal za odabir vlasnika: pločice, keramičke ili mramorne pločice. Možete kupiti gotove komplete za kamin, čija se oprema, osim materijala za oblaganje, sastoji od žbuke i svih dijelova potrebnih za rad (nadvoji, sidra).

Kako bi se cijevi izolirale, nemoguće je bez ploča od kamene vune (najbolji proizvodi tvrtke Rockwool Fire Batts pogodni su za tu namjenu). Kamena vuna Rockwool izdrži temperature do 1000 ° C.


Ne zaboravite kupiti korisni "pribor" za kamin: rešetku, deflektor, detektor iskre, vrata, komoru pepeljare, hilo, vrata za puhanje.
Kada gradite kamin, nemojte štedjeti na građevinskim materijalima. Pouzdani kamin može biti izgrađen samo od kvalitetnih proizvoda, a zatim će dugo ugrijati kuću, dati toplinu i nevjerojatan ugođaj, osobito zimi.
Izgradnja kamina odvija se u nekoliko faza:
Nakon postavljanja temelja započinje izgradnja kućišta kamina. Kako je ložište spremno, vatrostalne ploče se polažu kako bi odražavale energiju zračenja (obloge). Suočavanje s kaminom nakon izravnavanja zidova s ​​gipsanim pločama.
Imajte na umu da prije početka rada trebate napraviti rupu u podu da popuni temelj, au potkrovlju - za ugradnju cijevi. Usput, rupa na krovu je napravljena kada počnu raditi na krovu.
Naravno, kamin u vašem domu trebao bi biti pouzdan. Stoga u konstrukciji i radu kamina treba uzeti u obzir sve zahtjeve za zaštitu od požara:
Izolirajte drvene dijelove kuće u blizini kamina (pod, zidove) kako se ne bi zagrijali. Da biste to učinili, stavite čelični lim ispred ložišta, a zidove možete izolirati pločama od kamene vune Rockwool Fire Batts koje se montiraju pomoću ljepila na cementnoj osnovi. Spojevi između ploča se lijepe visokotemperaturnom aluminijskom trakom.
Potkrovlje prekrijte pijeskom ili zemljom.
Pravilno izolirajte dimnjak i cijev od negorivih materijala. Ugradite hvatač iskre na cijev. Da biste izolirali dio dimnjaka koji se nalazi u sobi, izgradite kutiju iznad kamina (na primjer, od suhozida na metalnom okviru). Iz unutarnje kutije nalazi se ploča od kamene vune Rockwool Fire Batts. Strana folije izolacijskih ploča mora biti okrenuta prema cijevi. Na spoju cijevi s građevnim elementima (drveni stropovi, grede, itd.) Potrebno je povećati izolacijski sloj.
Za kamin koristite samo gorivo za koje je dizajnirano (ugljen, briketi, drva za ogrjev).
Kamin u seoskoj kući stvara jedinstvenu čarobnu atmosferu udobnosti. Plameni plamen daje osobi ne samo toplinu, već i osjećaj sigurnosti.Možda je za mnoge obitelji kamin nužan detalj, bez kojeg se kuća ne može smatrati pravom tvrđavom.
Za izgradnju kamina nije potrebno proučavati posebnu literaturu i izraditi je sami. Možete zatražiti pomoć od iskusnih majstora. U svakom slučaju, ostaje odgovornost vlasnika kuće da predvidi sve što je potrebno prije izgradnje kamina: nabavlja kvalitetne materijale, prati proces projektiranja i, što je najvažnije, poduzima protupožarne mjere.
Kvalitetan kamin, izgrađen u skladu s pravilima zaštite od požara, dugo će zadovoljiti vlasnike kuće stilskom ljepotom dekoracije i posebnom toplinom žive vatre.

Pogledajte videozapis: And Now! Most Emotional Soldiers Coming Home Moments. Part 1. RESPECT (Listopad 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar