Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Superstruktura kuće koja mijenja život njezinih stanovnika

Proveden je projekt proširenja kuće, što je građevini omogućilo ne samo da stekne dodatne stambene metre, već i da se izdvoji iz niza sličnih tipova zgrada u duhu “ruskog Šangaja”.

Preuzimajući transformaciju kuće u Nikolo-Uryupinu, arhitektonski studio TOTEMENT / PAPER morao je riješiti jednostavan zadatak - dodati glavnoj zgradi prostor određene namjene, odnosno dječju igraonicu i gostinjsku sobu u kojoj se potreba pojavila zbog povećanja sastava obitelji.

Međutim, odluka je donesena daleko od lakoće: bilo je nemoguće ometati raspored kuće, a dodatne zgrade u blizini kuće već su bile dovoljne. Kako ne bi preopteretili gradilište s novom strukturom, odlučeno je da se iznad pansiona napravi nadgradnja - za dječju igraonicu - povezivanje s glavnom zgradom s toplom tranzicijom, te uređenje gostinjske sobe na terasi iznad bazena. U ovom slučaju, arhitekti su se odlučili za takav projekt koji će se izdvojiti iz sivog i dosadnog arhitektonskog okruženja lokalnih zbivanja.

U skladu s autorovim konceptom, sve su zgrade grupirane u tri vremenske zone: postojeća kuća je dodijeljena sadašnjosti, gostinjska kuća do danas, prelazi u prošlost, a dječja igraonica do danas teče u budućnost.

„Prošlost“ - ono što se već završava, koja je gotovo neprimjetna i koja će uskoro prestati postojati, uređena je u obliku prozirnih staklenih oblika, spajajući se s okolinom. Ovaj blok je podijeljen u dvije zone s kosim zidovima: statički i istodobno odgovarajući dinamizmu djece s malim pomacima površina.

U lijevom dijelu nalazila se dnevna soba za žene, s desne strane, koja je visjela iznad bazena, za muškarce. Obje zone bile su ujedinjene i razdvojene vizirom na čijem je vrhu bio organiziran dovod svježeg zraka. Prozori i krovni prozor u krovnom prostoru pridonose prodoru vanjskog svijeta i toplom jugozapadnom suncu u dječju zonu. Ovaj blok još nema jasnu formu i povezan je s glavnom zgradom tranzicijom "pupčane vrpce", koja se drži na jednoj potpornoj točki.

Kao fasadni materijal, zbog specifičnosti ruske klime (problemi s odlaganjem vode, vreće za snijeg), odabran je obojeni aluminij. Pokriven dinamičnim sivo-bijelo-crnim uzorkom u stilu grafita, činilo se da razbija avion na male komadiće, pretvarajući cijelu zgradu.


Glavna arhitektonska ideja - igra u "punom" i "praznom", prošlost i budućnost, otvorena i zatvorena - najizraženija je u prostorijama u kojima bijeli zidovi odražavaju sjene drveća koje se savijaju pod vjetrom, pokretnih ljudi i treperavih svjetala.

Posljednji potez autora projekta bio je crno-bijeli crtež u obliku labirinta, koji se svaki dan otvara vlasniku kuće kad izlazi iz spavaće sobe na balkon. Ova neobična oznaka ažuriranog stana zauvijek je promijenila percepciju terena za barem jednu osobu. Pitanje je hoće li to nešto promijeniti u budućim vlasnicima kuće.

Pogledajte videozapis: Atheism . Alain de Botton (Listopad 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar