Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Izvorna ideja: kuća za transformaciju

Zima. A ti sjediš, piješ topli čaj i gledaš u snježni sjaj kroz staklenu fasadu. Ali proljetni zvukovi zvučali su, a zidovi kuće raspršili su se. A vi, zajedno sa svim namještajem, "idite" da uživate u blagom suncu

Izvorno, Hong Kong majstor transformacije, Gary Chang, zamislio je nešto slično. U razdoblju 2001-2002 Dizajnirao je "kuću kovčega" s dvostrukim dnom. Hotel ima promjenjivu unutrašnjost, ima pokretne zidove i prostore za skrivanje. Nevjerojatna zgrada smještena u dolini Nangou u blizini Velikog zida. Kada je 2005. godine arhitekt pozvan da doprinese izgradnji Pirogova, stranac je imao ideju ponoviti svoje iskustvo izgradnje neobičnih kuća na ruskim otvorenim prostorima.

U novoj kući, koju je Gary nazvao "Matryoshka", ne samo unutarnji prostor, već se cijela zgrada morala promijeniti. Pretpostavljalo se da će, ovisno o potrebama stanara, sve odmah shvatiti, sastaviti i obnoviti. Izvana, "House Express" (konačna verzija imena) izgleda kao drvena kutija. Međutim, imala je, ili bolje rečeno, trebala imati svoju tajnu: jedan od zidova mogao bi se razdvojiti.

Međutim, bogata mašta arhitekta nije bila ograničena samo na to. Ništa manje originalni Chang je odlučio ući s namještajem. Htio ga je smjestiti u transformabilni modul, koji se sastojao od nekoliko kockica ugnježđenih jedna u drugu (vjerojatno, otuda i ime "Matryoshka"). Te su kocke morale napustiti kuću na posebnim šinama i presaviti u krevet, stol i čak jacuzzi. Dakle, ako bi se ta ideja provela, stanari bi mogli ručati i kupati se pod otvorenim nebom.

Kupci su bili oduševljeni ovim projektom, koji je trebao postati lokalni orijentir, pa čak i simbol odmarališta. Međutim, ekonomska kriza nije omogućila provedbu ove ideje. Express House nije bio samo tehnički težak, nego i skup. Novi vlasnik uputio ruski arhitekt Totan Kuzembaev pretvoriti sezonski odmorište u obliku paviljona (očito je da je kupaonica na tračnicama za zimu je beznačajno) u stalno prebivalište.

U početku, Kuzembaev je pokušao sačuvati temeljno načelo Chang projekta - transformabilnost, ako ne i vanjske zidove, onda barem za sobe. Pretpostavljalo se da se podne ploče na prvom katu mogu pomaknuti kako bi došle do podruma. Dnevna soba trebala je sadržavati pokretnu ploču koja je, zajedno sa sklopivim ljestvama, otvorila pristup krovu u uporabi. Na velikoj pravokutnoj terasi umjesto namještaja na izvlačenje, arhitekt je dizajnirao vanjski bazen.

Nažalost, ovaj put ideje ruskog arhitekta već se nisu uklapale u proračun. Projekt se morao ponovno razmotriti, nakon čega je postalo jasno da bi moglo biti jeftinije samo na jedan način - ukloniti sve transformabilne elemente i zamijeniti ih kapitalnim.

Kao rezultat toga, dva vitraja na cijeloj visini dnevne sobe zamijenjena su devet standardnih dvostrukih stakala. Umjesto pokretne ploče pojavio se armiranobetonski pod. Stavite ljestve za sklapanje uobičajene. Da bi stacionarni dizajn odgovarao malim dimenzijama kuće, njegov oblik je morao biti kompliciran. Da bi se to postiglo, bilo je potrebno "saviti" dio zida, zbog čega je kuću kupio prozor u obliku dijamanta. Sada se iz male kupole možete diviti rezervoaru Klyazma. Na drugom katu pojavio se punopravni balkon, koji se oslanja na četvrtaste stupove.Balkonska ograda i krovište izrađeni su od tankih metalnih kabela i stakla te su stoga nevidljivi.

Sa strane rezervoara, čini se da se kuća sastoji od kutija naslaganih jedna iznad druge. Dakle, Totan Kuzembaev, ako ne tehnički, onda je barem arhitektonski utjelovio Changovu misao o transformatorskoj kući.

Pogledajte videozapis: Kako koristiti paralelne realnosti? Prebaciti se u alternativni svemir! -Betinho (hrvatski titlovi) (Lipanj 2019).

Ostavite Komentar