Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Kućne stepenice za mladu japansku obitelj

Izvorna kuća-stubište "Stair-House" japanske tvrtke za dizajn "y + M Design Office" - sklad svjetla, topline i udobnosti

Japanci su ljudi koji nikada ne prestaju zadiviti svojom domišljatošću i sposobnošću predstavljanja stare ideje u novom svjetlu. Tako su arhitekti dizajnerskog studija "y + M Design Office" predložili novi projekt obiteljske kuće pod nazivom "Stairs-House" - Kuća-stubište, čija je fasada izgrađena u prilično neobičnom obliku, u obliku ljestvice koja je vodila do krova.
Staklo postavljeno u praznine između stuba, omogućuje sunčevo svjetlo u kuću.
Unutar kuće odlučeno je da se sačuva ideja o stubištu koje je omogućilo stvaranje neobičnog interijera.
Koncept kuće
Vlasnici kuće su mladi par učitelja od 30 godina i dva blizanca, njihova djeca.
Kada je par zamoljen da opiše svoj dom iz snova, dizajneri su u početku tražili tri glavne ideje.


Prvi koncept se temeljio na profesionalnim aktivnostima para i podrazumijevao je stvaranje mjesta gdje bi mogli pohađati nastavu i voditi nastavu i voditi rasprave. U isto vrijeme, mladi par izrazio je nadu da će kuća biti "svijetla i topla", a istodobno zaštititi njihovu privatnost od vanjskog uplitanja.
Prije početka rada projektanti su proučavali teren. Mjesto se nalazi na plaži. Zimi ovdje puše jak, hladan morski vjetar, a svjetlosni dan je vrlo kratak. Na južnoj strani kuće nalazi se tri metra široka cesta i zemljani nasip visok četiri metra. Sa zapada kuća puše u moru i osvjetljava sunce.
Sjeverno od kuće ide put do sela, a na južnoj strani se nalazi dvokatnica.
Nakon što su temeljito proučavali teritorij i želje vlasnika kuće, dizajneri su počeli prevoditi dom iz snova u stvarnost i pronašli savršeno rješenje u obliku projekta House-to-Ladder.
Da bi se obavio prvi zadatak i osigurao puno svjetla u kući, odlučeno je da se staklo postavi na južnoj strani u praznine između stepenica. Stakleni blokovi proširuju prostor, daju osjećaj slobode, au isto vrijeme stvaraju određenu intimnost, štite od prodora tuđih očiju u privatnost vlasnika.
Dizajn kućnih stepenica tjera ljude da pogledaju gore i to ih spašava od osjećaja depresije koji se ponekad može dogoditi u zatvorenom prostoru. Stubište je izrađeno od porculanskog kamena, što mu olakšava svakodnevno održavanje.
U podnožju krova na stubištu odlučeno je da se proširi mali vrt. Interijer započinje trijemom i glatko ulazi u hodnik, dnevni boravak i spavaće sobe. Prozori su tako raspoređeni da osvjetljavaju prostor što je više moguće uz održavanje intimne atmosfere.
Zahvaljujući uspješnom dizajnu, prirodno osvjetljenje i ventilacija savršeno su raspoređeni u kućnom stubištu. Ljeti je kuća zapuštena laganim povjetarcem iz minijaturnog vrta smještenog na južnoj strani kuće. Svježi dah vjetra raspršuje vrući zrak i uklanja ga kroz otvorene otvore na sjeveru kuće. Osim toga, stakleni blokovi ugrađeni u praznine između koraka, raspršiti izravne zrake sunca.
Solarna toplina kroz staklene blokove između koraka u dovoljnoj količini prodire u kuću i zimi. Osim toga, kuća je opremljena grijanim podovima i kaminom.
Kreatori tvrde da je kuća-stubište univerzalni projekt koji se može primijeniti u svim klimatskim uvjetima.

Pogledajte videozapis: Hole in the Soul (1994) aka Rupa u duši (Rujan 2019).

Ostavite Komentar