Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Peć ili kamin?

Što treba imati na umu pri odabiru kamina za ljetnikovac i ladanjsku kuću?

Sa svim obiljem uređaja za grijanje, nitko od njih ne posjeduje takvu privlačnu snagu kao što je vatra. Što treba imati na umu pri odabiru kamina za ljetnikovac i ladanjsku kuću?
KAMIN
Ovaj kamin zasigurno će ukrasiti svaku ladanjsku kuću. Osim toga, on je u stanju brzo zagrijati sobu. Ali, u pravilu, ne za dugo. Stoga vas potpuno zagrijavanje neće zamijeniti. Prilikom odabira određenog modela kamina, prije svega je važno razumjeti što je glavna svrha njegove ugradnje.
Želiš da mu damo toplinu. Odaberite kamin s ložištem zatvorenog tipa, a bolje je ako je namijenjen za čestu uporabu. Vatrogasne komore ovog tipa imaju samočisteće vatrootporno staklo i visoku učinkovitost (što će omogućiti ekonomično korištenje drva za ogrjev).
Imenovanje je uglavnom dekorativno. Takvi se kamini nazivaju i unutrašnjost. Tradicionalno otvoreno ložište (tj. Bez stakla) svakako izgleda spektakularnije.
Ali imajte na umu da otvorena vatra zahtijeva stalni nadzor. Zasloni i rešetke, naravno, štite od "pucao" žar ili nespretno lumped s djecom ruku, ali je nemoguće dati punu garanciju. Postoje i druge nijanse. Brzina paljenja drva za ogrjev u otvorenom kaminu je praktički neregulirana, ne može se podesiti na "sporo" spaljivanje, pa ako ste spremni podržati žestoku igru ​​plamena tijekom večeri, morat ćete se opskrbiti znatnom količinom suhog drva.
Kamin s roštiljem. Takvi su kamini obično otvoreni. I češće su namijenjeni za vanjsku ugradnju (nazivaju se vanjski kamini-roštilji). Ako ćete kuhati kebabove u običnom kaminu, zapamtite o predstojećem temeljitom čišćenju šupljine peći i elemenata obloge od djelovanja kuhanja i budite sigurni: ako je peć sa staklom, ona će također patiti od prskanja.
VAŽNO
Kamin se ne smije smjestiti na stazu mogućih gazova. Ali u isto vrijeme, potreban mu je pristup kisika da bi održao izgaranje. Stoga je bolje ako soba s kaminom nije manja od 20 metara.
Zid, koji ima kamin, trebao bi biti izrađen od vatrootpornih materijala, au njemu ne smije biti komunikacije. Ako je zid vanjski, izolacija je izolirana bazaltnom vunom prekrivenom folijom.
Težina kamina može biti vrlo velika, tako da pod mora mora imati dovoljnu čvrstoću s obveznim betonskim estrihom. Ako stavite kamin u drvenu pločastu kuću (gdje su i podovi od drva) i dotakne zid, onda ne možete napraviti poseban temelj za kamin, jer s odvojenim pokretima temelja kamina i kuće zid može izazvati uništenje samog kamina. U tom slučaju, drveni pod ojačati željeznim profilom.
PEĆNICA
Ako u vašoj seoskoj kući nema drugog grijanja, ne možete bez peći. Glavna razlika između njega i kamina je u tome što štednjak, iako je dugo vremena bio dimljen, također dugo zadržava toplinu.
Presavijte pravi kameni štednjak je teško i odgovorno poslovanje, i još uvijek morate pronaći dobre obrtnike. Mnogo je prikladnije i lakše kupiti njezinu mlađu sestru - kućansku metalnu peć.
Pri odabiru modela razmotrite osnovne zahtjeve za peć:
1. Učinkovitost od najmanje 75 - 85% (vidi upute) - inače ćete se razbiti na drvu;
2. sigurnost od požara (vidi odgovarajući certifikat).
Također se pobrinite da odabrani model možete smjestiti u pravu sobu, uzimajući u obzir preporučene parametre dimnjaka i udaljenost do zida.
VAŽNO
Pod ispod peći ne bi se trebao srušiti. To znači da je potrebno pripremiti temelj ili betonske podove dovoljne čvrstoće, a dimnjak - prema pravilima iu skladu sa zahtjevima odabranog ložišta.
Peć bi trebala biti u središtu kuće.U kući s verandom, ona je postavljena tako da se "gleda prema van" na verandu, a stražnji i bočni zidovi nalaze se između unutarnjih pregrada.
Što je peć
To je, kako i samo ime kaže, križ između kućne peći i kamina s zatvorenim ložištem. Ovaj dizajn omogućuje kombiniranje prednosti štednjaka (dobro se zagrijava) i kamina (brzo zagrijava sobu). A ako odaberete odgovarajuću podlogu, ona se neće prepustiti kaminu i ljepoti.
Ovo će biti ugodno
Ognjište - u stanu!
Čak i najjednostavniji kamin ili peć u visokoj zgradi vjerojatno neće biti isporučeni (iako je dopušteno instalirati peći ili kamine na posljednjem katu zgrade, morat ćete proći kroz mnoge birokratske barijere kako biste dobili ovo odobrenje). Ali postoji rješenje: ugradite električni štednjak ili kamin. Oni su ekološki prihvatljivi, higijenski, sigurni, a njihova se učinkovitost lako regulira pomoću ugrađenog ili daljinskog upravljačkog panela. Osim toga, oni mogu biti isključen u bilo kojem trenutku, intenzitet "plamen" za postavljanje raspoloženje, a stupanj grijanja - razinu udobnosti. Međutim, takve električne peći / kamini imaju dva značajna nedostatka: veliku potrošnju električne energije i nisku učinkovitost.
NASLOVNICI
Kako otopiti peć
1. Provjerite je li ventil na cijevi otvoren i kanali za čišćenje su zatvoreni.
2. Provjerite posudu za pepeo. Ne bi trebalo biti previše pepela (oko sat i pol nakon svake peći, potrebno je ostrugati i baciti ohlađeni pepeo i pepeo, jer ako se to ne učini, korozija će pojesti metal, kamen i opeku).
3. Ne otvarajte prozore i vrata tijekom pečenja. A ako peć još dugo nije grijana, spalite nekoliko zgužvanih novina na ulazu u ispušnu cijev - to će "udariti" hladni zrak na ulazu u dimnjak.
4. Koristite samo suho drvo za ogrjev. Za zagrijavanje kamina bolje je drvo od tvrdog drveta. Crnogorične pucati iskre i žar. Uzmite trupce tanji i suši, a peć punite ne više od četvrtine volumena.
5. U ložištu, položite prvi red ogrjevnog drva, ostatak - uzduž, ili ga možete nasloniti okomito na udaljeni zid ložišta. U kaminima s pećnicom drva za ogrjev mogu se staviti samo vodoravno. Trupci ne bi trebali biti čvrsto pritišćeni jedni na druge, u protivnom se požar može ugušiti.
6. U razmaku između šume pažljivo položite koru ili zgužvane novine, zapalite ih i ne zaboravite zatvoriti vrata i otvoriti ventilator tako da postoji optimalna količina zraka i dobra vuča u peći.
7. Drva za ogrjev moraju gorjeti s punim plamenom. Dodajte nove samo nakon što je prethodna kartica bila spaljena više od polovice.
8. Izbjegavajte pregrijavanje pećnice. Slušajte vatru i gledajte je - pomoći će vam da je shvatite.
9. Dva puta godišnje očistite dimnjak od čađe, čađe i katrana koji mogu izazvati požar.
10. I, naravno, nemojte ostaviti dugo pekuće ognjište bez nadzora.
ZAŠTO
Cijena kamina vrlo ovisi o materijalu iz kojeg je izrađen. Stoga je u svakom slučaju individualna.
Možete naručiti kamin od kamena / cigle ili kupiti gotov kamin (otvoren i zatvoren) ili kupiti kamin (portal), gdje možete po želji umetnuti drvo (otvoreno ili zatvoreno) ili električno ložište.
Komplet obloge kamina obično uključuje:
putovnicu proizvoda;
sastavni crtež;
upute za instalaciju.
kp.ru

Pogledajte videozapis: Prity kamin, peć na drva (Veljača 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar