Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Shema električne energije

Izrađujemo dijagram ožičenja s TheWick korisnicima

Instalacija električnih instalacija u kući započinje pripremom detaljnog plana. Kompetentna shema u početnoj fazi omogućit će izračunavanje broja potrebnih žica, utičnica, prekidača, razvodnih kutija i druge opreme te osiguranje kvalitete njihove instalacije. U budućnosti, shema ožičenja biti će više nego korisna vlasniku u održavanju i popravku električara.

Izrada sheme i kalkulacija za opterećenje mreže nije jednostavan zadatak. Mnoge odluke se moraju donositi pojedinačno, ali ako se pridržavate općih pravila, svaki vlasnik kuće može stvoriti radni, siguran i učinkovit dijagram ožičenja. TheWickovo bogato korisničko iskustvo dokaz je toga.

Često se radovi na planiranju i instalaciji električara započinju s mapiranjem centrale. Korisnik Wick Ivanov Kostya On smatra da ovaj pristup nije najpogodniji i predlaže crtanje sheme, počevši od "tehničkih točaka" - potrebnog broja utičnica, prekidača, itd. To će vam u konačnici omogućiti da odredite potreban broj u panelima "automata" i zaštitnih uređaja za isključivanje (RCD).


Raspored električnog dijela je bolje pokrenuti nakon distribucije vodovodnih i grijnih sustava. Inače se može dogoditi, na primjer, da je potrebno instalirati kotao za grijanje tamo gdje je već montirana električna ploča.

Dakle, trebamo detaljan crtež kuće ili stana sa svim sobama koje trebaju elektrifikaciju. Potreban je detaljan plan: crtež koji opisuje samo konturu i nosive zidove neće učiniti ništa, jer će u stvarnosti morati provoditi žice na svim postojećim zidovima, a ne samo na ležajnim, tako da vaš crtež mora prikazati sve pregrade, zidove i vrata. Takva detaljna slika će izbjeći pogreške.

U crtežu, prvo morate prikazati sva mjesta instalacije razvodnih ormara i kutija, prekidača i utičnica za kućanske aparate.

  • Na planu kuće postavljene su točke rozeta za snažna opterećenja (pećnica, klima uređaj, itd.), Opterećenja s povećanom osjetljivošću zaštite (perilica suđa, perilica rublja, utičnice na ulici) i opterećenja s neprekidnim radom (crpna stanica, kotao za grijanje, alarm). Svaki od tih uređaja mora imati pojedinačnu liniju od štita. Svaka takva linija ima vlastitu zaštitu.
  • Kućni plan dijelimo na zasebne zone (označavamo ga na dijagramu s različitom pozadinom). Na svakoj liniji - ne više od dvije stambene prostorije. Svjetlo na glavi ne odvajamo od utičnica: soba je potpuno isključena. Ovaj pristup smanjuje financijske troškove i smanjuje vjerojatnost bušenja žice, jer se broj žica na zidovima smanjuje.
  • Zatim, "uredite" glavni namještaj i raspršite utičnicu. Pokušavamo odrediti svu opremu koja će se koristiti u sobi. Negdje u blizini prozora nalazi se klima uređaj, radni stol, noćni ormarić ili zidna svjetiljka, utičnica ispod prekidača za usisivač. Zatim namjestimo namještaj u drugom redoslijedu i dodamo utičnice.
  • Utičnice jedne zone boje su svedene na zajedničku liniju, koju povlačimo do najbližeg štita. Tako se u stražarima pojavljuju novi automati i RCD-i.
  • Na planu kuće postavljamo svjetiljke i prekidače. Neke svjetiljke (na primjer, ulica na ulazu) poželjno je spojiti preko petlji-prekidača.

Ivanov Kostya:

- U mojoj shemi, svjetlo na glavi i utičnice su kombinirani. Svaka zona boja ima vlastitu svjetiljku s vlastitim prekidačima. Stoga se stražari ne dodaju druge linije. Želite li odvojiti gornju svjetlost od utičnice, napravite dodatni crtež s različitom podjelom boja, kombinirajte različite sobe u grupama i povucite nove linije do štitova.Tada će u automatima biti i automatski strojevi i RCD-i.

U gornjoj shemi nema razdjelnih kutija: njihova lokacija može ovisiti o tome je li nadzemno svjetlo kombinirano s utičnicama ili ne. Pokušajte postaviti kutije na pristupačna mjesta - u slučaju da ih morate otvoriti, na primjer, za "prsten", kabel. Dakle, kutije nemojte postavljati ispod keramičkih pločica ili na mjestima gdje će možda biti ormar ili drugi teški namještaj koji će blokirati pristup. Kutije se mogu instalirati u hodniku: zidovi tamo, u pravilu, nisu ispunjeni namještajem.

U organizaciji utičnice postoji problem: obično nitko ne zna gdje i gdje će namještaj stajati. Stoga, ima smisla "namjestiti" namještaj u različite moguće varijante na shemi i napraviti utičnice za svaku varijantu.

Ivanov Kostya:

- Netko će reći da je osam trgovina za jednu sobu pretjerano. Neka poprsje, ali kako je lijepo, kada nema produžnih kabela, žice ne vise, a dodatne utičnice i dalje će biti pokrivene namještajem. Međutim, svaki izlaz troši novac, pa je na vama ...

Kao rezultat toga, nakon obavljanja izračuna za "tehničke točke" ćete znati sve navodne linije električnih instalacija, njihov broj i potrebnu zaštitu. Sada možete shvatiti kako pojednostaviti panele kombiniranjem nekoliko redaka za opće RCD-ove, dodati uvodne automate i selektivne RCD-e - i plan raspodjele ploče je spreman.

Važno pitanje pri sastavljanju spojne sheme je broj razvodnih ormara. Neki smatraju da je iracionalno koristiti nekoliko štitova umjesto jednog ili dva za kuću i garažu. Drugi su, naprotiv, sigurni da je mnogo prikladnije imati pored glavne distributivne jedinice i pojednostavljene plakate - na primjer, za pojedinačne podove i pomoćne zgrade.

Nickp:

- Planiram na svom katu na svakom katu, u garaži - svoju plus glavnu razvodnu ploču u hodniku tako da se drugi kat i potkrovlje mogu u potpunosti isključiti s dna. Lakše je sakriti mali štit na svakom katu od velikog na jednom mjestu. A ako je potrebno, bit će lakše objasniti ženi telefonom: "otvorite vrata i provjerite sve strojeve u redu", nego objasniti "peti stroj u trećem redu s desne strane".

Broj panela je pojedinačna stvar i ovisi o veličini, rasporedu, unutrašnjosti kuće i opterećenju električne mreže. Ali u svakom slučaju, svrha svakog stroja i RCD-a u svakoj centrali mora biti jasno i jasno potpisana, na primjer, upotrebom stalnog markera.

Najteži dio sheme je kuhinja. Broj linija, mjesto utičnica i kutija ovisi o budućem namještaju i broju kućanskih aparata. I, u pravilu, u vrijeme instalacije ožičenja, malo ljudi zna točno kako će se namještaj namjestiti i koja će se oprema koristiti. Dakle, u početku je moguće donijeti tri ili četiri linije u kuhinju i ostaviti opskrbu žice - do trenutka kada postane jasno s postavljanjem namještaja i aparata.

Najbolje je da kuhinjske linije budu ispod razine stolova. Bolje je da se podigne samo jedna žica: za izlaz iz haube i strogo okomito. Izlaz će služiti kao vodič.

Ako je kuhinja izrađena po narudžbi, od proizvođača namještaja morate zahtijevati crtež s rasporedom utičnica ili, barem, opći crtež kuhinje s dimenzijama stolova i mjesto za kuhalo i perilicu posuđa. Na njemu će biti postavljene utičnice i razvodne kutije (obično prema broju linija). Kutije, opet, moraju biti postavljene na lako dostupna mjesta.

Posebna priča - planiranje električara za garažu ili podrum. Ako pretpostavite da će u vašoj garaži biti samo svjetlo i par utičnica za usisivač i punjač - čini se da nema smisla postavljati poseban štit. No, sasvim je moguće da će se s vremenom u garaži pojaviti oprema za zavarivanje, stroj za bušenje ili okretanje i automatska vrata.A za rad na ulici nije loše postaviti dodatnu utičnicu u garažu .... Razmislite o tome kako “naduti” vaš glavni štit, ako sve garažne linije uzmete iz njega i koliko kabela trebate rastegnuti. Dakle, možda je bolje staviti u garažu ne samo poklopac, nego i poklopac s marginom za dodatne pozicije? Slično tome, uzimajući u obzir moguće promjene, potrebno je nacrtati podrum i druge pomoćne strukture.

Rasprava o nacrtima električnih shema i električnih ploča - u ovom dijelu foruma. Preporuke za izradu dijagrama ožičenja u kući traže u ovoj temi. U ovoj temi na forumu korisnici dijele svoja iskustva u izradi računa za knjiženje i distribuciju s određenim primjerima. A kako povećati snagu pomoću pretvarača, možete saznati iz ovog videozapisa.

Pogledajte videozapis: Elektricna instalacija stana/drugi dio/izvodi rasvjete i priključnica u spavaćoj sobi (Veljača 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar