Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Tandoor - u kućici

Sudionici Doma i Dacha Foruma raspravljaju o mogućnostima izgradnje armenske peći

"Tandirska torta", - čitate u supermarketu i s nostalgijom se sjetite rumenog i ukusnog armenskog kruha. I, razbijanje komada iz trgovine, koja samo izgleda kao prava, je stvarna, vi razmišljate: možete li staviti tandir na vašu dachu?

Sigurno je takva misao došla do više od jednog forumchanina kada je gledao s čime - naizgled - ublažavala peći samse i torte u armenskoj peći, pržila meso pa čak i skuhala čaj. Međutim, izgraditi tandoor u zemlji sama po sebi nije tako jednostavno. Da biste pronašli najbolju opciju, forumski korisnici pokrenuli su raspravu.

Tandoor po pravilima

Za izradu tandoor majstora koristiti posebnu kaolin glinu svijetlo žute boje. U nju se dodaje vuna ovaca ili kamila, miješa i ostavlja da dozrijeva kao tijesto. Takozvani "živa" glina minirana je u blizini Ahangarana u Uzbekistanu. Materijal se koristi bez tretmana.

Tjedan dana kasnije, oni tandir čine: kobasice duge 30-40 cm i promjera 5-7 cm uvaljaju u debelu traku. Odrežite komade od njega, preklopite ih i rasporedite jedan preko drugoga u obliku cilindra sa suženim vratom. Pećnica treba sušiti u hladu oko mjesec dana. Uobičajene dimenzije tandora: visina - jedan i pol metara, promjer u središnjem dijelu - do 1 m, vrat (to je - dimnjak i zapaljiva rupa) - 0,5 m.

Dizajn se prikuplja odmah na temeljima. Da bi se stvorio termalni vrč, "vrč" je premazan glinom, na prednjoj strani je postavljen zid od cigle, a glina ili pijesak su zbijeni u oblikovane praznine. nakon spaljivanja goriva. Za poboljšanje potiska iznad vrata stavite limenu cijev u obliku stožca. Kada se koristi prvo ložište, tandir se iznutra obloži pamučnim uljem (tako da se glina ne lijepi za kolače), te se spaljuje 24 sata, postupno podižući temperaturu tako da glina ne puca.


Regije Bukhara, Samarkand i Kashkadarya u Uzbekistanu karakterizira vertikalno postavljanje tandora, u Ferganskoj dolini i Taškentu peć se postavlja horizontalno, postavljajući bazu blizu zida. Vrh i strane radne komore prekriveni su ciglama i obloženi glinom pomiješanom s pšeničnom slamom i solju. Također napraviti podzemni tandoor.

Prije svakog pečenja u radnoj komori nalazi se uprtač suhog grmlja i malog drva za ogrjev. Gorivo se stavlja dok se komora ne zagrije na crvenu. Ugljen se pretvara u sredinu, zidovi komore i kolači se posipaju slanom vodom, tako da kruh lako pada iza zidova.

Brick tandoor

Billy, član Doma i Dacha foruma, koji nije imao iskustva s polaganjem peći, odlučio je napraviti tandir od opeke, kombinirajući ga s vrtnom peći za kotao. Izračunavši da je teže raditi s glinom, a rezultat je teško predvidjeti, vlasnik je izabrao šamotnu ciglu.


Tandoori od cementa ili opeke zagrijavaju se duže, u njima je teže kuhati nego u glinenim.

Zadatak je bio zakompliciran činjenicom da je tandir trebao biti ugrađen u ljetnu kuhinju, za koju je konstrukcija trebala napraviti kosu fasadu, zbog čega je bilo potrebno često rezati cigle, a narudžbe su se stalno gubile.

Svi redovi Billyja bili su postavljeni "na suho" i prilagođeni. Crvena cigla položena na glineno-pješčani mort, šamot - na posebnu zidnu mješavinu. Forumčanin je praznine između šamotne opeke ispunio glinenim mortom, a za toplinsku izolaciju položio je bazaltnu vunu između radne komore i obloge.

Domaćin je blokirao tunel peći s dvije šamotne opeke koje su ležale na 45. kutu i rezale u oblik ložišta. U praznini je položio kutove šamota koji je ostao od posjekotina, u posljednjim redovima u kojima se nalazila proširena glina.


Pogreška: Billy je nalio glinu na vrh tekućim cementnim malterom, dodajući cement u smjesu pješčane gline. Pokazalo se da ništa: nakon prve vatre, cement se rasprsnuo i otvorio dva gornja reda zida. Kao rezultat toga, morali su se popraviti.

Da bi dobili ravnu površinu ložišta, spojevi između opeke su bili trljani što je više moguće. Na kraju, Billy je stavio vrata, spalivši cijelu peć s metalnim uglovima. Dva dana kasnije vlasnik je napravio prvo ložište: stavio drva za ogrjev i otišao, nakon jednog i pol ili dva sata vratio se i napravio pečeni kebab u crvenom peći.


U suvremenim tandoorima, ne samo ugljen, već i plin ili električna energija koriste se kao gorivo: na dnu se ugrađuje plinski plamenik ili se postavlja električni svitak.

REZULTAT: nakon 25 minuta meso je bilo spremno, a ispalo je mnogo sočnije nego na roštilju. Jaka toplina u komori održavana je oko pet sati, tako da su i kolači uspješno pečeni. Veliki plus tandira, u usporedbi s žarom, je da Billy misli da ne morate stajati uz njega: čekati da se ugljevlje spali, okrenete ražnju. Čak i ako pretjerate kebab, on ne gori, već postaje manje sočan.

Prema materijalima sudionika foruma "Kuća i kućica"

Pogledajte videozapis: how do they cut limestone in India (shahbadi, tandoor blocks) (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar