Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Alternativno grijanje - infracrveni grijači

Iskustvo sudionika portala za grijanje s električnim infracrvenim grijačima.

Glavni plin je prepoznat kao najekonomičniji nositelj energije, ali nisu sva naselja obuhvaćena programom gasifikacije ne samo na papiru, već iu stvarnosti. Da, a troškovi povezivanja astronomskih i potrošača traže pristupačnije mogućnosti grijanja. U jednom od članaka već se razmatralo grijanje električnim konvektorima, koje je danas traženo, ali infracrveno grijanje kod kuće postaje sve popularnije. TheWick portal obrtnici su prikupili pristojno iskustvo korištenja takve opreme.

Infracrveni grijači se od konvektivnog razlikuju po principu rada - ne zagrijavaju okolnu zračnu masu, zračenje zagrijava objekte u području rada jedinice. I već zagrijani pod, zidovi i namještaj odaju toplinu zraku. Budući da krute tvari prikazuju valove koje emitira grijač, pod se neće zagrijati ispod stola na svom putu, ali će zagrijani stol sam proizvesti toplinu u svim smjerovima. Iako je usporedba infracrvenih grijača sa suncem prilično marketinški potez, oni imaju sličan spektar emisije.

Uređaj i varijacije

Kao iu svakom drugom električnom grijaču, u glavnom infracrvenom dijelu je grijaći element: halogeni, ugljični, keramički ili cjevasti. Tijelo može biti metalno, keramičko ili kombinirano - metal i plastika.

Ovisno o vrsti, IR grijači se proizvode s reflektorima ili grijaćim pločama. U prvoj izvedbi, grijaći element se zatvara samo zaštitnom rešetkom, a reflektor (reflektor) ne samo pojačava infracrveno zračenje, već i lokalizira zonu grijanja, u drugom - grijač je prekriven slijepom pločom. Ovisno o marki i cjenovnoj kategoriji, grijači imaju mehaničku ili elektroničku kontrolu (s tajmerom), elektronika se može upravljati iz konzole. Ali čak i najniži modeli opremljeni su zaštitom od pregrijavanja, vlage i prevrtanja (vanjski).

Da bi se smanjili troškovi energije, termostati koji reguliraju način rada priključeni su na grijače.

Snaga uređaja kreće se od 300 W i varira u velikom rasponu (postoje jedinice po 2 kW i više), ali, kao i kod konvektora, naši obrtnici savjetuju pokrivanje područja s nekoliko uređaja manje snage. Marketinari tvrde ogromnu ekonomiju i minimalnu potrošnju električne energije, ali fizički zakoni nisu otkazani. Kako bi se proizvela neograničena količina topline, uređaj mora trošiti neograničenu količinu energije, au ovom slučaju ništa neočekivano - 1 kW na 10 m² površine, ako je sve teško s izolacijom u kući, onda biste trebali baciti malo na vrh.

Druga stvar je da u visokokvalitetnoj izoliranoj prostoriji, gdje toplina ne prolazi kroz zidove, podove i stropove, prozori i vrata su hermetički zatvoreni, a ventilacija nije posljedica propuha, grijači će doći u određeni način brže i bit će potrebno manje struje za održavanje. Budući da je načelo djelovanja takvo da se površine ne zagrijavaju zrakom, već zračenjem, kao rezultat toga, trošak električne energije može biti nešto niži nego kada se zagrijavaju konvektorima ili drugim električnim grijačima. Ali opet, sve je čisto individualno.

vrsta

Infracrveno grijanje privatne kuće može biti predstavljeno i stacionarnim i mobilnim grijačima; stacionarni su stropovi i zidovi, a pokretni podovi različitih visina, od podnica do prilično visokih, na dugim krevetima.Prijenosni modeli pogodni su za lokalno grijanje, a stacionarnim sustavom organiziraju glavni ili rezervni sustav grijanja.

Stropni grijači ograničeni su minimalnom visinom prostorije i postavljeni su na određenoj udaljenosti od stropa. Dobro se kombiniraju sa spuštenim gipsanim stropovima, ukrasnim pločama ili drugim materijalom. Ako je strop jednodijelan, može doći do poteškoća s vizualnom komponentom. Najčešće se koriste kao glavni grijaći elementi u kućama sa stalnim prebivalištem iu ljetnikovcima.

Kada se zagrijavaju infracrvenim stropnim grijačima, učinak je sličan podnim sustavima - ispod je temperatura viša nego ispod stropa.

Kao i kod pogrešnih izračuna na podu, može postojati "zebra", kada su neke zone toplije, a neke hladnije. Ako je pogrešno izračunati pokrivenost jedinica, to će se osjetiti. Protivnici ove metode tvrde da uređaji za grijanje "peku glavu", a to se događa s moćnim uređajima ako stojite izravno ispod njih. Usprkos ovoj mogućnosti, obrtnik s našeg portala - Ash032koja već nekoliko godina koristi infracrvene grijače kao glavni izvor topline u kući, zadovoljna je svojim izborom.

Stvarna ispitivanja infracrvenih grijača zimi u Sibiru

Ash032 On je tu temu otvorio još 2011. godine, kada je bio usko povezan s recenzijama stvarnih korisnika, jer se oprema tek počela širiti u svakodnevnom životu, glatko se selila iz garaža, šupa i javnih objekata.

Dugo vremena sam tražio recenzije stvarnih vlasnika (ne teoretičara) infracrvenog spektra i nisam ih mogao pronaći. Tražio sam samo one koji su ih potpuno zagrijali. Na kraju sam odlučila da ću biti prva koja će provoditi prave kušnje u pravoj privatnoj kući. Nadam se da će mnoge od ovih iskustava biti korisne.

Početni uvjeti su dvokatna privatna kuća SIP-a, s površinom od oko 120 m², petokomornim prozorima s dvostrukim staklom, ugrijanim ulaznim vratima (mineralna vuna). Potrebna ugradnja IR grijača za strop s kapacitetom od 0,3 do 0,8 kW provedena je u etapama, u svakoj sobi (ukupno 20 komada), te termostatima. Ukupna instalacijska snaga bila je 8,3 kW, "vruća" samo pod najmoćnijim (800 W).

Vrlo mi je ugodno u sobi, zrak u sobama nije previše suh, topao je i lagan za disanje. Vjerujem da ne vrijedi uzimati grijače koji su snažniji od 0,5 kW za stropove 2,8 m visoki i 0,3 mm visoki za visinu od 2,5 m, inače postoji osjećaj lokalnog pregrijavanja. Bolje je uzeti manje aparata male snage i ravnomjerno ih rasporediti po stropu.

Obrtnik objašnjava izbor u korist infracrvenog grijanja za privatnu kuću po principu rada opreme.

Prvo, uređaji će topline objekata, podova, zidova, namještaja, onda sve to će toplinu zraka, a već će se toplina sve što je nedostupan za izravne zrake. Ali morate razumjeti da ako postoji jaka gaza u kući, onda ispod stola, naravno, bit će hladnije.

Sastavio je zbirnu tablicu iz koje se može vidjeti da su tvrdnje o niskoj potrošnji energije uvelike pretjerane, ali je brzina protoka zadovoljavajuća. Kao bilješke Ash032, Većina električne energije ide u početno zagrijavanje hladne kuće. Ako se nakon podizanja temperature za nekoliko stupnjeva, protok praktički ne povećava. Da biste uštedjeli novac, on preporučuje povećanje temperaturnog praga za noć (ako postoji noćna tarifa) u zajedničkim prostorijama, a tijekom dana da se smanji na uobičajeno. Ali ovdje sve ovisi io gubitku topline, takav fokus će se postići ako se svede na minimum, inače će povećanje temperature sobe dovesti do povećanog odljeva topline izvana.

Jedan od sudionika je Inka1, također je podijelio svoje iskustvo korištenja ove vrste grijanja. Prešao je na zidne panele s konvektorima, jer je električna energija bila znatno skuplja. Oglašavanje je obećavalo potrošnju od 0,5 kW na 10 m², što je bilo vrlo primamljivo, ali u stvarnosti se potrošnja neznatno razlikuje.

Glavni nedostatak, prema obrtniku, je duže razdoblje grijanja hladnjače (6 sati umjesto 40 minuta).

Stoga, ako trebate otići na nekoliko dana, grijanje nije isključeno, a ako za dugo vremena, rođaci dolaze za jedan dan i "naviti termostate". S obzirom na princip rada opreme, ovo je logična situacija - da bi zidovi počeli ispuštati toplinu, prvo se moraju zagrijati. Stoga, kada povremeno posjećujete seosku kuću tijekom hladne sezone, takav sustav ne bi bio najbolja opcija. Osim ako ne postavite udaljeni pristup i ne pokrećete jedinice unaprijed.

Prednosti grijača Inka1 odnosi se na odsutnost prašine i izraženu toplinu, "kao na rusku peć", pa su mačke spavale u blizini konvektora i sada mirno spavaju bilo gdje. Presuda.

IR paneli i općenito svi infracrveni sustavi grijanja imaju puno pravo na život.

Pet godina kasnije Ash032 još uvijek se zagrijavaju infracrvenim grijačima, jer je plinska veza snažno "ugriza".

Toplo i udobno, i odakle to dolazi toplo, čak ni za razumijevanje, kad su me prijatelji posjetili, dugo su tražili grijače, dok se nisu pokazali, nisu ih našli. Moje mišljenje o udobnosti ove vrućine nije se promijenilo - infracrveno grijanje je i dalje tako lijepo kao i nakon lansiranja (sa svojim plusevima i minusima), niti jedna osoba nije ozlijeđena tijekom rada.

Majstor naglašava da se ne isplati čekati čuda, a korištenje ove opreme neće dati velike uštede energije. Ali to možda nije najtradicionalniji, ali jedan od najučinkovitijih i najprihvatljivijih u svim aspektima načina grijanja s električnom energijom, koji će uspješno raditi.

Svi detalji su u autorovoj temi na našoj web stranici, puno korisnih informacija od stvarnih korisnika je u temi tima o infracrvenim grijačima. Još jedan infracrveni sustav - u članku o toplom podu. U videu - kombinacija različitih načina grijanja.

Pogledajte videozapis: Heat4All – Infracrveno grijanje - dizajnerski radijatori na struju (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar