Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Rukotvorine od šperploče - "plastelina" za vještu ruku i bogatu maštu

Što se može napraviti od šperploče - zanimljive ideje za realizaciju.

U modernim interijerima prirodni materijali koji se savršeno uklapaju u trendovski eko-stil postaju sve češći. Sve do nedavno, stalni lider među njima bio je drvo, ali danas se aktivno spaja šperploča, koja je postala omiljeni materijal dizajnera. Lakše je raditi s njim, dati bilo koji željeni oblik, a neka jednostavnost može se nadoknaditi originalnošću. Možete saznati kako odabrati materijal iz članka o izrezivanju šperploče, au ovoj zbirci postoje neke zanimljive ideje za one koji vole napraviti nešto korisno.

Univerzalni sustav za pohranu

Kao osnova - list šperploče, pravokutni u primjeru, ali oblik može biti bilo što. Ako to učinite za dječji vrtić, vrijedi pokupiti nešto tematsko. Možete promijeniti ne samo oblik baze, nego i broj i položaj polica i kuka.

U podnožju su izbušene rupe u koje su umetnute drvene igle, na njih su postavljene police, a koriste se i kao kuke. U izvornoj verziji koriste se sljedeći elementi:

  • List od šperploče 110x65 cm, debljine 2 cm
  • Drvene igle okruglog oblika, duljine 16 cm.
  • Duljina ploče 1,5 m, širina 14 cm.

Otvori za montažu na limu raspoređeni su simetrično, udubljenje od bilo kojeg ruba je 10 cm, između rupa je 15 cm, ispostavilo se 7 redova od 4 pričvršćivača. Promjer rupa ovisi o debljini odabrane osovine, minus milimetar, tako da bi igla ušla gušće i ne bi "hodala" s fluktuacijama vlage. Rupe su izbušene na oznaci olovke, rubovi su obrađeni brusnim papirom, a rubovi igala nakon rezanja također su brusni papir. Pričvrščivači su umetnuti u rupe za 2 cm kako ne bi stršili. Ploča je izrezana na tri dijela - duljine 2 do 55 cm, a preostali segment 40 cm, rubovi su polirani.

Ovisno o namjeravanom punjenju police se mogu pričvrstiti na podnožje i pričvršćivače ljepilom za drvo, ali će tada biti statične. Možete jednostavno instalirati i promijeniti mjesto polica i kuka po želji.

Stalak / držač papira

Od otpada od šperploče, možete prikupiti izvorni držač za razne potvrde, papire i dva ili tri olovke ili olovke, tako da su uvijek pri ruci. Dekorativnost ovog organizatora osigurava zakrivljeni oblik elemenata, a za njegovu izradu trebat će vam jednostavan skup alata i određeni slijed radnji.

trening

Budući da organizator ne zahtijeva posebnu čvrstoću, učinit će se fino podrezivanje (4 mm) bilo koje vrste iverice pravokutnog oblika. Dimenzije praznine su proizvoljne, recimo mala varijacija veličina, autor ima ručno izrađene pravokutnike sa stranicom u krugu od 20 cm, broj praznih mjesta također nije kritičan, u prikazanoj verziji ima 16 komada. Da biste uklonili hrapavost i razvili uzorak, praznine se čiste s obje strane brusilicom (P 120).


formiranje

Da biste brzo i bez problema savijali šperploču, potrebno ju je ispariti, a najbolja opcija je “vodena kupka”. Ako ne postoji poseban uređaj, posuda s kipućom vodom stane, u koju se stavi cjedilo, stavite gredice na rebro i pokrijte poklopcem. U prosjeku se šperploča dobro savija nakon 4 minute kuhanja na pari, ako ne popusti, vrijeme se povećava. Budući da će posteljina biti vruća, ne biste ih trebali uzeti rukom. Iz parobroda izvađen naizmjence, tako da nisu imali vremena da se ohlade prije obrade.

Savijte radni komad rukama, uzimajući s dva kraja suhe krpe, lagano stišćući dok ne dobijete luk.Radijus, kao i veličina, možda se ne podudaraju točno, manje ili više istovjetnih slijepih profila, savijenih više od ostalih, potrebnih na rubovima, dok je za srednji dio dovoljno mali zavoj. Kada se luk formira, obradak se mora držati u jednom položaju nekoliko minuta kako bi se blago ohladio i učvrstio u novom obliku, nakon formiranja svi se elementi moraju potpuno ohladiti.zbor

Prilikom sastavljanja, najviše zaobljeni komadi su ostavljeni za rubove, u sredini se polažu glatke praznine sve dok se ne formira snop.

Za bušenje rupa za pričvršćivače, snop je stegnut u stezaljkama i na rubu su izbušene dvije rupe.

Kao spojni elementi koriste se dva metalna klinova s ​​navojem, matice i podloške. Na vijcima su navrte matice, postavljene na podloške, nanizani prvi list, na vrhu dvije podloške i sljedeći list, posljednji list je učvršćen podloškom i maticom. Kako bi ravnomjerno držali snop, podloške se odjednom (s ključevima ili ključevima) privijaju na obje strane.

Ako je potrebno, ostaci šipki se izrežu. U fiksnom snopu izbušite donje rupe za pisanje pribora.

Da biste poboljšali dekorativnost organizatora, prije sastavljanja obratka možete obložiti bezbojnim ili obojenim lakom.

Slika / lampica

Neće se nikoga iznenaditi sa skromnim rezanjem preko šperploče, što je uvelike olakšano velikim izborom električnih ubodnih testera. Ali ako ne koristite slagalicu, već bušilicu i bušilicu različitih promjera, pa čak i pozadinsko osvjetljenje, dobivate pravi ekskluziv: neobičnu sliku po danu, i izvornu lampu noću.

Bit će potrebno:

  • Šperploča.
  • Bušilica.
  • Bušilica (4 komada, smanjenje promjera u 3 veličine).
  • Predložak.
  • Lac.
  • Pozadinskog osvjetljenja.

Ako nema umjetničkog talenta, najlakši način je ispisati omiljenu sliku na pisaču u crno-bijeloj tehnici. Na šperploči, predložak se pričvršćuje ljepljivom trakom tako da se ne pomiče.

Uzorak je izbušen iz uzorka, veliki dijelovi - s debelom bušilicom, crtež - tanak. Lakše je bušiti ako stavite drvo ispod obiju strana šperploče. Šablon se uklanja, rupe se čiste šilo (čačkalica, kvačica), uzorak se pažljivo ispolira finim šmirgl papirom.


Nakon brušenja slika je obložena lakom za drvo u nekoliko slojeva ili impregnirana s drugom zaštitnom i dekorativnom kompozicijom.


Ako zalijepite LED traku na stražnjem rubu, noću će se slika pretvoriti u svjetiljku.

Šperploča se također koristi za izradu originalnih stolova i univerzalnih stolova s ​​jedinstvenim sustavom pričvršćivanja. I to uz minimalno fino podešavanje pretvara u modularni namještaj.

Pogledajte videozapis: Predmeti od drveta - Kalesija (Siječanj 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar