Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Jagode: način sijanja sjemena od iskusnog vrtlara

Mnogi smatraju da su jagode najomiljeniji i najkorisniji usjevi - uostalom, njezine mirisne bobice ne samo da su vrlo ukusne, nego i vrlo iscjeljujuće. Čak i lišće jagode ima ljekovita svojstva!

Jagode, korisne i lijepe. Uzgajivači svijeta uzgajaju sorte jagoda ne samo s bijelim, već i ružičastim cvjetovima; ne samo crvenom, nego i žutim bobicama.
Rehabilitacijske jagode
Za razliku od običnih jagoda, koje cvjetaju i donose plodove jednom godišnje (u proljeće i rano ljeto), neumoljive jagode cvatu i stalno rađaju plodom. Dakle, cijelu sezonu na njoj u isto vrijeme možete vidjeti cvijeće, i puno bobica različitih stupnjeva zrelosti - od zelene do zrele. Zadovoljstvo je uzgajati ukusne jagode, tako da je stekao veliku popularnost u svijetu.
Stalno cvatuće i plodne grmolike jakih jazavica s obiljem cvijeća i svijetlih bobica nevjerojatan su prizor. Nije iznenađujuće da se jače jagode (uključujući one koje se penju) često koriste u krajobraznom dizajnu iu vrtovima cvijeća, uzgajanih kao biljka za balkone, kao usjev.
U posljednje vrijeme na tržištu su se pojavile brojne sorte sitno plodnih i krupno plodnih jagodastih jagoda, koje cvjetaju i plodu u izobilju od proljeća do kasne jeseni, vrlo plodne i dekorativne.
Kako uzgajam sadnice jagoda
U trgovini se mogu kupiti sorte sjemenki jagoda. A ako je moguće, možete posebno odabrati najbolje zrele bobice iz najljepših grmova jagoda kako biste koristili njihovo sjeme za sjetvu. Da bi se dobilo sjeme, skupljam zdrobljene jagode na papiru i zatim ih dobro osušim; zato sjetvu držite prije sjetve.
Sjemenke jagoda pripadaju biljkama koje rastu svjetlom (koje dobro klijaju na svjetlu, bez potrebe da budu pokrivene slojem zemlje). Uzimajući u obzir ovu okolnost, bio sam uvjeren da se pouzdanija i kontrolirana metoda klijanja sjemena može primijeniti na jagode, za razliku od uobičajenog načina - uobičajene sjetve sjemena u tlo, što ne daje nikakva jamstva za njihovu klijavost. Stoga, umjesto tradicionalne tehnologije sjetve sjemenki jagode, predlažem korištenje metode koju sam pokušao. Prikladan je i za sjeme koje raste na svjetlu drugih biljaka.
Uz umjetno osvjetljenje izbojaka, možete početi saditi sjemenje jagoda u siječnju. Najčešće sijem jagode u veljači-ožujku, kada duljina dana već značajno raste.
Prije sjetve, sjeme sakupljene jagode odvaja se od papira. Obvezno ih namočite dva ili tri dana u snijegu ili kišnici, mijenjajući dva puta dnevno. U isto vrijeme, sadnice sprečavaju klijanje sjemenki jagode, usporavajući rast embrija.
Sjemenke jagoda koje su natečene nakon natapanja smještene su u tankom sloju na filter ili toaletni papir položen na srebrnu posudu. Papir se zasiti vodom i ocijedi višak vode. Posudu s semenom jagode stavljam u plastičnu vrećicu, stavljam je na toplo mjesto na svjetlo (ali ne na suncu, inače ćete često morati dodavati vodu).
Čim se prođe sjeme i počnu se pojavljivati ​​korijeni embrija, uzimam svako sjeme s izoštrenom šibicom i posadim ga u kutiju napunjenu labavom, prosijanom zemljom.
Za sjetvu jagoda kao podlogu koristim mješavinu grubog pijeska, treseta i biohumusa. Uzimam sve komponente supstrata u istom volumenu. Umjesto biohumusa, možete koristiti humus, ali onda ga morate uzeti u dvostrukoj količini.
Sjemenke jagode polažu se na površinu mokrog supstrata na udaljenosti od 2 cm ili više; dubina njihove ugradnje nije veća od 0,5 cm.
Kada se pojave dva istinska lišća, najbolje sadnice jagoda zaroniti u pojedinačne posude, a ostatak slobodno sjesti u ladicu.
Razvijanje sadnica jagoda treba puno svjetla. I što je temperatura sadnica veća, to bi trebalo biti više svjetla.
Zalijevanje sadnica jagoda treba biti umjereno; kada se supstrat pretjerano navlaži, sadnice i izlazi koji se formiraju postaju bolesni, postanu crni i umiru.
Prije sadnje mladih biljaka u tlu provodim njihovo stvrdnjavanje, postavljajući lonce i kutije s sadnicama jagoda na otvorenom u hladu. Postupno ih podučavam vrućem suncu, a zatim sadim jagode koje su postale jake i odrasle u vrtu.
Razvoj i uzgoj jagoda iz sjemenki
Kad uzgajamo sadnice na opisani način, vrlo brzo, u kolovozu iste godine, dobivam prve bobice iz mladog grmlja jagodičastog grmlja. Ove mladice donose plodove vrlo hladnim, a sljedeće godine se ne razlikuju od odraslih, obilato plodonosnih biljaka.
Ako nema želje za prtljati uz uzgoj sadnica jagode, onda se sjeme može posijati izravno u vrtu, u vrtu. Za ovo ljeto, morate odabrati najbolje zrele bobice i iskopati ih duboko u zemlju. U svibnju iduće godine na krevetu će se pojaviti "četka" sadnica jagoda. Ove izbojke treba posaditi tako da se ne ugnjetavaju. No, žetve u istoj godini od takvih sadnica ne očekujem. A jagode koje se dobiju ovom metodom sjetve bit će mnogo lošije kvalitete od sadnica koje se uzgajaju kod kuće.
Nedyalkov Stefan Fedorovich (Novopolotsk, Republika Bjelorusija)
Na temelju materijala iz Gardenia.ru

Pogledajte videozapis: Fenomenalan način uzgoja jagoda (Siječanj 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar