Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Privatna sauna. Mogućnosti za opuštanje

Nitko nije tajna koliko je zdravo posjetiti saunu. Umjereni postupak, strogo doziran u vremenu i kvalitetu provođenja, uzrokuje poboljšanje blagostanja, djelujući izravno na cijelo tijelo.

Istina, nema uvijek vremena ili čak želje da se ide u posebnu saunu, na primjer, izvan grada. Ali danas možete izaći iz situacije organizirajući punopravnu kupku kod kuće.
Visoka temperatura aktivira aktivnost kardiovaskularnog sustava, povećava punjenje krvi u cerebralnim žilama, povećava funkcionalnost krvotoka. Hladnoće nestaje, disanje se čisti. Smanjenje tonusa mišića omogućuje nam da osjetimo blaženo opuštanje: da se zamijeni stalna napetost i opuštanje mišića. Dišna sposobnost kože se pojačava dvaput, pomlađuje, postaje mekša i elastičnija. Sauna će smanjiti krvni tlak, izliječiti radikulitis, kronični poliartritis i osteohondrozu, osobito ako kombinirate postupak s masažom. Osim toga, visoke temperature dovode do ubrzanja metabolizma i, posljedično, do smanjenja tjelesne težine.
U našoj brzoj dobi često ne možemo priuštiti da svom tijelu poklonimo što više pažnje kao što zaslužuje. Redovito korištenje saune je teško kombinirati sa zauzetim rasporedom, a to će vas koštati puno novca. No, možete dogovoriti kupku i parnu sobu u vašem stanu ili seoskoj kući!
Prije svega, valja napomenuti da sauna u svom izvornom smislu nije identična kadi. Razlika je u tome što se u sauni pare takozvanom "suhom parom", tj. Vlažnost tamo ne prelazi 15%. Pa ipak - pored saune u svom čistom obliku, tu su i tuš kabine "sa efektom saune" i infracrvene kabine u kojima se ljudsko tijelo zagrijava za čak 4 cm pod utjecajem infracrvenog zračenja (za usporedbu u saunama je oko 5 mm). Tuš kabine sa “efektom saune” opremljene su parnim generatorima i često mlaznicama za hidromasažu. I, vrijedi spomenuti, ovaj "efekt saune" nije ništa više od fikcije, jer je nemoguće stvoriti "suhu paru" u uvjetima plastične tuš kabine na vrlo visokoj temperaturi.

Kućna kupka ili sauna najčešće su drvena kabina grijana drvenim ili električnim štednjakom. Za grijanje malih pojedinačnih kabina koriste se peći kapaciteta 3,6 kW, tj. Moguće je zagrijati malu kabinu s istom potrošnjom električne energije koju bi zahtijevali tri glačala.
U svakom slučaju, postajući vlasnik takve "prostorije za opuštanje", možete uživati ​​u suhoj vodenoj pari - samo poprskajte vodu (ili bolje - biljni izmet) na vruće kamenje. Peć se zagrijava posebnom spiralom, zaštićena od vlage.
Usput, oko kamenja: vulkanskog peridotita, skandinavskog dijabaza ili karelijskog gabro dijabaza koriste se u električnim pećima saune. Ostali materijali iz pada temperature mogu se raspasti, tako da je od eksperimenata bolje odbiti. Takve peći ne spaljuju kisik i opremljene su sustavom za automatsko isključivanje.
Zidovi kabine su izrađeni od drvenog okvira ispunjenog izolacijom (pamuk, pluta ili stakloplastika) i obloženi s obje strane. Osim toga, vanjski zid kabine može biti izrađen od prešanog drveta, pa čak i od akrila.
Toplinsku izolaciju kabine osiguravaju vrata koja se čvrsto uklapaju u dovratak. Ako su vrata staklena, onda je najbolji učinak postignut uz pomoć silikonskog brtvila, a ako su vrata drvena, njihovi rubovi su napravljeni u tri koraka.Toplina i vlaga iz takve saune izvana ne mogu prodrijeti.

Sve to dotiče ljude unutar saune, odnosno police, štandove za noge i naslone za glavu, kao i potporu za leđa, zapadni proizvođači čine afričko drvo Abashi. Ima nisku toplinsku provodljivost, te stoga u najzanimljivijoj toplini nećete moći sami zapaliti ovu vrstu namještaja. Međutim, za ove svrhe, prikladno je domaće drvo, slatko srcu: aspen ili lipe.
Prilikom odabira kućne saune, prije svega, morate odlučiti trebate li pripremljenu saunu ili presavijeni za naručivanje. Naravno, druga opcija će koštati više - jer će takva kabina biti izrađena od malih, pažljivo postavljenih međusobno dijelova. Osim toga, to je priključen izravno na zid, tako da ga rastaviti, onda će to biti vrlo problematično, a ventilacija u njemu će biti gore. No, timska sauna, sastavljena od gotovih štitova, kao dizajner, udaljena je 5 cm od zidova, što poboljšava ventilaciju i povećava vijek trajanja.
Modeli spremnih sauna razlikovali su se. Prije svega, razlika u obliku i položaju kabina, tu su kvadratne, pravokutne i kutne kabine. Veličina saune je podijeljena na jednokrevetne, dvokrevetne, obiteljske, "sjedeće" i "ležeće". Neki modeli mogu se poboljšati, ukrašeni vitražnim prozorima ili staklenim umetcima na vratima.
Dizajn saune, projektiran po narudžbi, ovisi samo o mogućnostima izvođača i mašte klijenta. Može postojati mozaik s prikazom drhtavog nayadisa i neobičnog osvjetljenja, te ugrađenog stereo zvuka i drugih užitaka. Sav pribor za saunu naručuje se posebno.
Osim toga, modeli sauna mogu se klasificirati prema materijalu iz kojeg su izrađeni. U antičko doba kupatilo je bilo presavijeno od cijelih trupaca bora i smreke. Sada se pristup malo promijenio. Kakvu vrstu drva u ovom trenutku možemo nazvati najboljim materijalom za izgradnju saune?
Najjeftinija opcija je skandinavska smreka. Aspen oplata je također nije previše skupo, a također ima izvrsna svojstva - ne trune i ne emitira katran. Naša domaća lipa ima gotovo jednaku cijenu uvezenih četinara. Svjetla joha odlikuje se gustoćom, prekrasnom ružičastom bojom i ugodnim uzorkom godišnjih prstena. Najskuplje drvo sada je kanadski crveni cedar. Sauna sa samog stabla je toliko mirisna da može poslužiti kao sredstvo za aromaterapiju, a osim toga, kanadski cedar ima iznenađujuće lijepu prelivenu boju.
Svi ovi parametri određuju cijenu saune. U pravilu, gotovi sauna tim košta od 1800-2000 do 5000-6500 dolara i više. Ako vam se nude opcije koje su jeftinije od 1000 dolara, budite spremni na činjenicu da obrtnici koriste poplun kao grijač, a od vas će tražiti da kupite vrata zasebno. Kvaliteta je još bolje da se ne štedi.
I konačno, ne bi bilo suvišno podsjećati da usvajanje saune ima brojne kontraindikacije. Ne možete se kupati s prehladama, popraćenim visokom temperaturom, gladnim ili, obratno, pretjerano punim želucem, te nakon uzimanja alkohola. Osobe koje pate od kožnih ili kardiovaskularnih bolesti također bi trebale paziti. Ako se tijekom postupka osjećate loše, odmah ga zaustavite. U cjelini, bolje je unaprijed posjetiti saunu odlaskom na terapeuta. Međutim, ako sve preporuke slijede, jamči vam dobro raspoloženje i veliko blagostanje!
Lak par!
Anna Fonareva.
"Kuhinje i kupaonice" broj 1 (91)

Pogledajte videozapis: Dragnet: Eric Kelby / Sullivan Kidnapping: The Wolf / James Vickers (Travanj 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar