Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Odvijač. Savjeti za odabir

Odvijač - jedan od najpopularnijih alata u svakom domu. To je potrebno ne samo u procesu građevinskih radova ili većih popravaka, već iu različitim kućnim situacijama koje se često javljaju u našim životima.

Treba samo gurati par, na primjer, s potrebom za sastavljanje ormara, ili mijenjati bravu, jer postaje jasno da se ne može bez odvijača.

A onda se postavlja pitanje: što odabrati odvijač? Proizvodni program danas je vrlo širok, ali kako pronaći idealan alat za sebe? Prva stvar koju trebate obratiti pozornost na glavne karakteristike odvijača.
Važni parametri su brzina okretanja i zakretni moment.Za kućnu uporabu dovoljan je odvijač s maksimalnim zakretnim momentom od 10 do 15 Nm, što omogućuje zatezanje vijaka, a izvijači s velikim zakretnim momentom smatraju se univerzalnim jer omogućuju funkciju bušenja tvrdih materijala. Uz profesionalne alate može dostići i 130 Nm.
Izbor brzine vrtnje za bušenje također je povezan s složenošću zadatka koji se treba riješiti. Za zatezanje vijaka dovoljna brzina u 400-500 o / min. Bušenje zahtijeva najmanje 1200-1300 okr / min. Veća učestalost je potrebna samo u iznimnim slučajevima.
Sada obratite pozornost na mjenjač. Ovaj element osigurava rotaciju osovine alata pri bušenju pri određenoj kutnoj brzini. 500 obrtaja u minuti je dostatno za uvrtanje, od 1200 do 1500 o / min za normalno bušenje. Obično se planetarni zupčanik s plastičnim zupčanicima-satelitima instalira u akumulatorske odvijače.
Prilikom odabira potpuno prirodnog pitanja, kupite profesionalni alat ili kućanstvo. Glavne razlike u snazi ​​i vremenu neprekidnog rada prije punjenja. U kućanstvu su oba pokazatelja znatno manja, ali s uobičajenim situacijama, kućanski odvijači se bez problema nose. A oni koštaju znatno manje, a profesionalni alat ima smisla kupiti ako ste čvrsto svjesni da ćete se morati suočiti s velikim opterećenjima.
Prije kupnje, također trebate odlučiti koja će vrsta baterije imati vaš izvijač. To može biti nikal-kadmij (Ni-Cd), nikal-metal hidrid (Ni-MH) ili litij-ion (Li-Ion).
Kućne baterije najčešće su opremljene nikal-kadmijevim baterijama. Većina njih je dizajnirana za 1000 punjenja, zatim kao Ni-MH baterije - za 500. Sada postoje odvijači koji podržavaju obje vrste baterija. Veliki nedostatak takvih baterija je tzv. Memorijski efekt: sa svakim punjenjem, ako se baterija ne isprazni potpuno, njen kapacitet se smanjuje.
Litij-ionske baterije ne pate od memorijskog efekta. Osim toga, smatraju se ekološki prihvatljivijima jer ne sadrže kadmij, štetan za ljudsko zdravlje. Ali u isto vrijeme, Li-Ion baterije trpe manje negativnih temperatura.

Uz bateriju postoje i odvijači koje pokreće mreža. Njihov nedostatak je da je pristupno područje ograničeno duljinom kabela. Osim toga, takvi su odvijači teži. Odabir električnog alata poželjniji je ako postoji mnogo posla i povezan je s obradom čvrstih materijala.
Ovdje smo se dotakli samo najosnovnijih parametara, koji igraju važnu ulogu pri odabiru odvijača.Također možete dodati da, naravno, kada kupujete alat, morate obratiti pozornost na njegov oblik i položaj ruke. Odvijač, kao i bilo koji drugi alat, trebao bi udobno ležati u ruci. Prilikom odabira između rukohvata pištolja i alata koji se nalazi na središtu gravitacije, bolje je dati prednost ovom potezu, jer s tim uređenjem ruka postaje manje umorna.
Što se tiče izbora marke i dostupnosti raznih dodatnih funkcija pomoću odvijača, sve ovisi o osobnim preferencijama i materijalnim mogućnostima.

Pogledajte videozapis: Koju bušilicu kupiti? (Travanj 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar