Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Proračun fasada OSB pod fakhverk: to učiniti sami

Korisnik portala govori o tehnologiji proizvodnje jeftine i lijepe fasade OSB ploča.

Fasada je posjetnica svake seoske kuće. Unatoč velikom izboru modernih i provjerenih opcija za završnu obradu fasade, korisnici našeg portala ne boje se eksperimentirati.

Zanimljivo iskustvo TheWick član s nadimkom Victor Banev, koji je odlučio popraviti staru seosku kuću, čineći fasadu OSB-a (ili OSB-a, orijentiranu - ivericom) dodatnom imitacijom pola šumovitog izgleda.

Obično se oni koji se odluče na takvo nešto baviti prije svega pitanjem što će se dogoditi s pročeljem u roku od 3-5 godina ako je OSB obložen.

Netko misli da su ploče raznesene, jer OSB nije završni materijal namijenjen za uporabu na "ulici". Netko smatra da je takva varijanta oplata moguća i štoviše optimalna sa stajališta smanjenja financijskih troškova i mogućnosti samo-ponavljanja.

Koristiti ili ne OSB na fasadi - mišljenja se razlikuju. Odlučio sam da je igra vrijedna svijeće u smislu brzine, jednostavnosti instalacije i niske cijene takve fasade. Samo napomenite da je pročelje OSB je ekonomična opcija za štedljive ljetne stanovnike. Za ukrašavanje kapitala strukture - vikend, trebali biste koristiti više materijala otpornih na vremenske uvjete.

Gledajući unaprijed, kažemo da je životni vijek fasade OSB-ploča već prošao treću godinu, i kako to izgleda, jasno pokazuje sljedeću fotografiju.

Pita zid s OSB-om

Rezultat je impresivan, a sada dolazimo u praksu. Tu je stara negrijana koliba dimenzija 6x8 metara. Vanjska obloga "inča". Na vrhu dasaka - obojene ploče. Mjesto promjene je Lenjingradska regija, tj. teren s višom vlažnošću od Moskve, s čestim kišama, maglom i kratkim ljetima.

Potrebno - zagrijati zgradu vani i napraviti prekrasnu fasadu. Proračun je minimalan. To znači: raditi bez plaće radnika, koristeći relativno jeftine materijale i tehnologiju, koju mogu obavljati dvije osobe. Zanimljiva je i misao korisnika pri odabiru načina završetka fasade.

Ne sviđa mi se ukras fasadnog sporednog kolosijeka. Pall. Blok kuća je preskupa. Isto tako nestaje dobro dokazana izvedba s DSP-om (cementna iverica) za daljnje bojenje i imitaciju pola šumovitog drva. Skupo i, zbog velike težine, teško je podići plahte, a još više ih postaviti na visinu. Obložna školjka - nije isto. Ali ja sam, kako kažu, potonuo u fakhverk i počeo razmišljati o tome kako ovu ideju staviti u praksu.

Nakon što je prošao kroz nekoliko opcija, korisnik je odlučio napraviti fasadu koja mu se toliko svidjela za zidove na pola drva na bazi OSB-a. To je, prema mišljenju korisnika, mnogo jeftinije i lakše nego uznemiravanje s DSP-om.

Kao rezultat toga, korisnik je došao na ovaj "pie" zid. Od iznutra prema van:

  • suhozidom;
  • zid;
  • izolacija - mineralna vuna, položena u 2 sloja, ukupne debljine 100 mm;
  • zapreka za vjetar i vlagu;
  • kontrobreshetka;
  • OSB 3 ploče s imitacijom pola šumovitog izgleda.

Budući da je ukupna ekonomija u prvom planu, prva stvar koju je korisnik naše stranice učinio Victor Banev, praktički položio ploče na zidove kako bi se smanjila njihova rez i otpad.

Osim toga, veličina lista OSB diktira izgled dekorativnog izgleda daske (25x100 mm), koje zatvaraju fuge ploča i imitiraju drvenu građu.

Nakon nekoliko intermedijarnih varijanti rasporeda, bilo je moguće doći do zajedničkog nazivnika.Dimenzije lima 224x122 cm, postavljene okomito, gotovo u potpunosti prekriva zid, a obloge (daske) potrebne su samo za zaštitu vertikalnih spojeva ploča. Recimo vam kako da procjenite raspored (nakon što ste prethodno uklonili sve potrebne dimenzije s fasade) na primjeru lijevog zida kuće.

Ako pogledate gornju sliku, možete vidjeti da na lijevoj i desnoj strani ima po dva cjelovita lista GSP-a. Prema rezultatima mjerenja zida, pokazalo se da je udaljenost (preostali razmak) u sredini širi od jednog lista, ali već dva. tj - moramo obložiti zid s dva komada položena vodoravno, a zatim zatvoriti dobiveni horizontalni spoj. Kako bi održali simetriju i opći dizajn, dodali smo horizontalne trake ekstremnim OSB listama i djelovali na sličan način po obodu zgrade.

Raspored ploča i ploča koje zatvaraju fuge ovisi o veličini kuće, a svaki slučaj treba uzeti u obzir i brojati pojedinačno.

Montaža ploče

Nakon što ste se bavili izgledom, nastavite s ugradnjom ploča. Rad je jednostavan, ali postoji niz nijansi. Prije svega, nemojte to zaboraviti fasada zavjesa zahtijeva dobru ventilaciju za oslobađanje viška vlage. Ako zanemarimo glavne ventilacijske kanale (rupe) s pristupom gornjem dijelu fasade, vlažnost će biti blokirana u unutrašnjosti, iza OSB ploča koje ne dopuštaju pare u bušotini, i velike debljine su praktički nepropusne za paru. Stoga - hrpa problema u obliku plijesni i remoistening izolacije.

Korisnik ima utor na vrhu fasade, oko 1,5 cm po cijeloj širini panela.

Prelazimo izravno na instalaciju OSB-a. Debljina ploča u ovoj izvedbi - 9 mm. To je sasvim dovoljno, jer Ploče praktički ne nose snagu opterećenja. Prvo, na zidovima, izvana, ispunjavamo okvir - sanduk vertikalno postavljenih drvenih šipki s presjekom od 50x50 mm.

Ležali smo između njih, u krevetu, izolacija od mineralne vune.

Zatim popunjavamo vodoravni sanduk i sukladno tome polažemo izolaciju (tzv. Cross-warming), usmjeravajući je vodoravno. Tako se spojevi ploča preklapaju. Zatim priložite paropropusna barijera za vlagu, s obveznim preklapanjem i lijepljenjem spojeva ljepljivom trakom (obostrano).

Zatim popunjavamo okomite šipke od 30x40 mm za pričvršćivanje ploča OSB-a.

Korak ugradnje šipki je 0,4 m, tj. ispada: 3 vertikalne trake za 1 list. OSB pričvršćen vijcima, 6 kom. na 1 bar. Između listova ostao je razmak od 2-3 mm. Nadalje, jaz je pažljivo obojen, iako mislim da to nije potrebno, jer od izravnog dodira s kišom ili rosom, krajevi ploča će biti zaštićeni drvenom oblogom širine 100 mm.

Osim izolacije, u kući su zamijenjeni i prozori za koje su se prenosili naprijed na okvire od ploče od 5x15 cm.

Na kraju obloge nastavio se s bojanjem montiranih zidova.

Prije bojenja na površinu ploča nanesen je dodatni sloj univerzalne bioprotektivne impregnacije otporne na vlagu, na bazi laka. Aplikacija je završena s dvije strane.

Zatim, ploče, prije montaže na zidove (to je prikladnije i brže raditi), prekrivene su s dva sloja akrilne vanjske boje. U fazi pokrivanja, korisnik je napravio jednu pogrešku, koja će biti opisana u nastavku, ali za sada nudimo da vidimo što se dogodilo u ovoj fazi. Prema mišljenju korisnika, rezultat je premašio sva očekivanja.

Ako se pomaknete 1,5-2 metra od pročelja, stječe se dojam da su zidovi završeni gipsom, a iz ulice je nemoguće shvatiti da je to fasada OSB ploče.

Uz dekor, umjesto starog trijema, podignut je ljetni trijem G-oblika iz drveta 15x15 cm.

Nakon toga nastavili smo s završnom obradom - postavljanje pola šumovitog tlocrta. Planirane ploče imaju različite duljine. Negdje - 2, negdje - 3 metra.

Dijagonalni stubovi od po 2,5 m izrađeni su od jedne čvrste ploče.

Ploče privlače rubovi vijaka. Ispada da je trajna, hermetička veza, koja ne dobiva vlagu.

Nasuprot tome, ploče su bile obojene tamno smeđe.

Sumiranje i preporuke

Tri godine rada fasade potvrdilo je ispravnost tehnologije. OSB ploče na krajevima nisu nabubrile, boja se nije ljuštila, kvaliteta fasade je dosljedno visoka. Jedino što je gore spomenuto: zbog greške u fazi instalacije (nekoliko ploča je "zaboravljeno" da se tretira bioprotekcijom), OSB je bio pokriven vani gljivicom, koja je na nekim mjestima izlazila ispod boje.

Ploče obrađene zaštitom nisu dodirnule kalup. Ta je pogreška lako ukloniti. Obloga je uklonjena i ponovno obojana bojom (radi sigurnosti, s antiseptičkim aditivom). Godinu dana kasnije gljiva se nije pojavila. Što se na kraju dogodilo Victor Banevprikazati sljedeće fotografije.

Rezultat je očigledan, a kućica je potpuno transformirana.

Na kraju materijala predstavljamo sličnu fasadu, s imitacijom okvira s pola šumom, ali uz DSP ploče, od korisnika portala s nadimcima.

Fasada se koristi već 10 godina. Hodao sam duž ploča DSP-a s vodenom emulzijom 2 puta, a sve od tada, za sve to vrijeme, nije ništa nijansirao. Boja dobro stoji. Učinio je sve sam. Pila DSP veličine 1200h3600h10 mm u kvadrate sa stranom od 1200 mm. Inače, nemojte podizati. Najteže je napraviti gornje kutne vanjske elemente. Da bi obložili, morali ste se popeti stepenicama ako ste pogriješili s ranom, išli dolje i ponovno vidjeli. Unaprijed je izbušio rupe za vijke, a zatim ih zabio vijcima i, uz pomoć sustava blokova, podigao ih. Teško, ali vrijedno.

U temi TheWick možete saznati više o pročelju mikrobudžeta OSB 3 ispod fachwerka. Osim toga, preporučujemo da se upoznate s dijelovima fasada i fasadnim materijalima.

Korisnici portala pronaći će članke o tome kako se nositi s drvnim štetočinama i kako napraviti vlastitu ruku prekrasnom drvenom fasadom.

I u videu prikazuje nijanse izgradnje kostura s fasadom pod fakhverk.

Pogledajte videozapis: Jednostavno to učiniti sami lampa ideje (Prosinac 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar