Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Obnova i značajke rada prirodnog parketa. Iskustvo s portalom

Njega parketa i metode za popravak oštećenih premaza - korisničko iskustvo portala.

Drveni parket je prestižni, praktični, ali, nažalost, relativno skupi završni materijal. Stoga je svaka osoba čija kuća krasi ovaj kvalitetan premaz zainteresirana za maksimalno produljenje životnog vijeka. Danas ćemo vam reći kako ćete to učiniti kako treba.

Iz članka ćete saznati:

 • Koji su problemi s kojima se suočavaju vlasnici parketa i koji su načini za njihovo rješavanje.
 • Kako izvršiti veliki popravak parketa vlastitim rukama.
 • Kako pravilno raditi parket.
 • Kako pravilno brinuti za podove, tako da podovi traju što je duže moguće.

Za početak ćemo razmotriti načine rješavanja kvarova na premazima koji ne zahtijevaju sveobuhvatnu obnovu parketa.

Uklanjanje ogrebotina i manjih nedostataka

Mali udubljenja, čips i ogrebotine koje se pojavljuju na površini parketa, izrađene kako bi se uklonile uz pomoć kozmetike namijenjene njezi podova. Najpopularniji od njih je tvrdi vosak, koji se također naziva i rastopiti. Alat nakon stvrdnjavanja pokazuje čvrstoću usporedivu s drvom, a pogodan je za obnavljanje površina obloženih formulacijama laka i ulja.

Čvrsti vosak odgovarajuće nijanse nanosi se na izgrebanu površinu u rastopljenom obliku.

Stapanje se vrši pomoću voštanog pojačivača (plin ili električni). Nakon primjene viška treba ukloniti pravilno naoštren dlijeto ili lopaticu. Ako je potrebno, potrebno je završiti poliranje.

Također grebanje se može obaviti voskom. Zapravo, iu drugom slučaju, obnovljena površina treba polirati mekom krpom.

Borbeni škripac

Creak je vjerni pratilac parketa, koji je s vremenom smanjio performanse. Razni razlozi mogu uzrokovati pojavu cika:

 • sušenje parketa zbog niske vlažnosti u prostoriji;
 • fizičko oštećenje parketa (lomljenje spojeva jezičaca i utora, cijepanje pojedinih dasaka i sl.);
 • odvajanje parketa od baze;
 • pomicanje podloge parketa u odnosu na zaostajanje poda.

Ako pod ne samo škripi, već se znatno savija pod nogama, vjerojatno će se zaostati zaostaci ili će se polomiti parkirna baza. U takvoj situaciji nemoguće je izbjeći složene popravke, što će utjecati i na gaz i na čisti pod (a ne samo na parket). Ako izgled škripanja nije povezan s ozbiljnim oštećenjem, a ako parket nije imao vremena oljuštiti se od baze, onda ima smisla pokušati riješiti problem na jedan od dolje opisanih načina.

Dodavanje talka u prahu

Ako parket škripi, to znači da su se male pukotine već formirale između njenih kalupa. Ako ne dođe do ozbiljnog oštećenja, običan talk, proliven između kalupa parketa, pomoći će vam da se dugo oslobodite neugodnog zvuka.

Ako sam parket škripi, talk se može sipati u fuge i hodati po podu tako da talk ulazi u spojeve brave. Zatim uklonite dodatni talk.

Lijevanje poliuretanskim ljepilom

Ako parket "igra", škripi i pokazuje druge znakove odvajanja, situacija se može ispraviti crpljenjem poliuretanske smjese za lijepljenje drva između kalupa i baze.

Naoružani bušilicom i bušilicom (2 mm), medicinskom špricom, ljepilom i ljepljivom trakom možete doći na posao:

 1. Na oštećena područja parketa stavljamo ljepljivu traku (ona će spriječiti širenje ljepila i neće dopustiti da se kroz praznine u parketu podigne na površinu).
 2. Drill radi u podu nekoliko kosih rupa (udaljenost između susjednih rupa - oko 15 cm). Pažnja: bušiti samo parket (baza treba ostati netaknuta).
 3. U prostoru između matrica i baze uliti ljepilo.
 4. Sat vremena kasnije uklonimo ljepljivu traku, a tragovi ljepila koji su stršili na površinu uklanjaju se sredstvom za čišćenje koje služi za pranje korištenog ljepila.
Hodanje po parketu do potpunog izlječenja ljepila ne može biti. Nakon što se ljepilo zgrabi i ukloni višak, obrađeno područje treba opteretiti do baze. Nakon što je ljepilo potpuno očvrsnuto, sve rupe mogu biti zapečaćene voskovom flomasterom odgovarajuće boje.

Pokušajte bušiti dijagonalno s tankom bušilicom. Zatim sipajte masu za ljepilo. Rupa može biti zapečaćena s voštanim kitom (ako odaberete tamnosmeđu nijansu, rupa će izgledati kao prirodni čvor). Samo nekoliko stvari: morate odabrati ljepilo ili tekućinu, ili onu koja se može razrijediti s premazom. Nakon infuzije ljepila, potrebno je zgnječiti ploče s nečim teškim.

Parket s vijcima

Postoje slučajevi kada su izvori škripanja ujedno i pukotine u parketu, razmaci između podnožja parketa i trupaca, kao i samih trupaca. A ako je planirano da se popravak podova u punoj veličini provodi samo u dalekoj budućnosti, tada se mogu poduzeti privremene mjere kako bi se uklonio neugodan zvuk.

Ako sve škripi, onda je riješiti ovaj problem vrlo teško. U takvim slučajevima provodi se privremena mjera: možete pokušati privući parket na podnu ploču. Uzmite perforator, dugačku bušilicu za 8 mm, čep (8 * 60 mm) i univerzalni vijak (5 * 150 mm). Probušite (blizu lag, i to je moguće kroz njega).

Nakon toga, pod je privlači vijaka na ploču, a glave vijaka su skrivene od očiju uz pomoć voska markere.

Uklanjanje škripanja voskom ili parafinom

Ako škripanje nastaje pri trenja parketa na bazi, a zatim umjesto ljepila ispod parketa možete preuzeti parafin. O toj smo tehnologiji doznali iz iskustva naših korisnika.

Moja majka je koristila tekuću špricu kako bi istisnula tekući parafin. Parket leži u stanu moje majke više od 40 godina - bez škripanja. Bio je završen u mom djetinjstvu.

Rad s tekućim parafinom, s obzirom na njegovu visoku temperaturu, bit će prilično problematičan. Stoga je umjesto njega bolje koristiti tekući vosak za parket, koji ne samo da popunjava slobodni prostor između baze i matrica, već djelomično upija u strukturu drveta.

Borbeni kalup

Nastavljamo s opisom postupaka koji zahtijevaju više vremena.

Ako ponekad vlaga dospije na površinu parketa, to je loše, ali nije kritično. Ako se voda redovito ulijeva u prostor podloge, tada će fokusi plijesni velikih razmjera, uništavajući premaz iznutra i koji se pojavljuju na njegovoj površini, donijeti domaćinu mnogo problema.

Borbeni kalup na podu je složen i dugotrajan zadatak koji se sastoji od nekoliko faza:

 1. Dovršiti demontažu završne i podloge u mjestima otkrivanja plijesnih.
 2. Identifikacija uzroka nakupljanja vlage ispod parketa i njegovo uklanjanje.
 3. Sušenje estriha (podloga) i obrada svih elemenata zaštitnih spojeva.
 4. Ugradnja podloge i ugradnja parketa.

Uzroci nakupljanja vlage ispod poda mogu varirati.To može biti fistula u tornju za grijanje, zbog čega je cijela podna ploča ili podna glazura natopljena vlagom. Također, uzrok plijesni mogu biti mokri zidovi (ili bolje rečeno, vlaga koja se slijeva po vlažnim zidovima ispod poda). Što god da je bilo, ali eliminirati kalup morat će doći s punom odgovornošću.

Potrebno je radikalno se boriti s kalupom, a ne samo čekati da se isuši. Plijesan se mora ukloniti, zatim dobro isprati, osušiti i tek onda poprsiti. Ako je moguće, otekle ploče treba zamijeniti. Postoji mnogo sredstava za borbu protiv plijesni. U najgorem slučaju, upotrijebite bakreni sulfat ili Domestos / Belize.

Sveobuhvatna restauracija parketa i brtvljenje vidljivih pukotina

Ako su vidljive pukotine između parketa, a njihova prednja površina je ispunjena mnoštvom sitnih ogrebotina, ne možete se riješiti kozmetičkih popravaka. Ako parket još nije zaostajao za svojim temeljima, tada će biti potrebna opsežna i višestupanjska obnova premaza. U suprotnom, parket će se morati rastaviti i ponovno pokrenuti.

Razmotrit ćemo samo prvu opciju, jer je demontaža i ponovna instalacija podnice već tema za poseban članak.

Restauracija parketa provodi se u nekoliko faza:

 1. Blanjanje.
 2. Brušenje.
 3. Punjenje i brtvljenje pukotina.
 4. Brušenje površine punila.
 5. Završna obrada.

Razmotrite ih detaljnije.

Struganje parketa

Prva faza restauracije: prethodno očišćena i osušena površina parketa obrađena je brusilicom za parket, namijenjenom brušenju i brušenju. Svrha operacije je uklanjanje gornjeg sloja laka parketa. Na malim površinama ova se operacija može obaviti pomoću površinskog brusača (obično se iznajmljuje).

Za ovaj postupak prikladan je veliki abrazivni materijal (br. 40). Ako se površinska brusilica ne može pronaći, tada možete koristiti kućni brusač za rad.

Za obradu teško dostupnih područja možete koristiti kutne brusilice ili ručno struganje.

Evo još nekoliko savjeta o korištenju opreme.

Stakleni parket može se izvesti pomoću 3 vrste strojeva (strojevi bubanj, površinske brusilice i kutne). Prva dva - očistiti traku i polirati parket. Stakleni parket u teško dostupnim mjestima proizvodi stroj za ugradnju parketa.

Da bi se postigli optimalni rezultati, struganje treba provoditi u dvije faze: najprije uzduž, a zatim preko prostorije.

Brušenje parketa

Brušenje vam omogućuje da uklonite sve nepravilnosti preostale nakon "grubog" poliranja. Polirani parket također u dva smjera: širok i širok. Brušenje se izvodi u dvije faze: gaz (brusni broj 60) i završna obrada (brusni broj 80).

Koristio sam dijamantnu brusilicu za uklanjanje starog laka, zatim je polirao s nekoliko vrsta abraziva (odstranjeni ostaci laka i dijamantni tragovi za poliranje, izradili grubo poliranje i poliranje za nanošenje ulja-voska).


Prašina od brušenja ne smije se bacati. Koristi se za izradu kitova i šavova između matrica parketa.

Prajmiranje i punjenje šavova

Punjenje omogućuje uklanjanje šavova i pukotina nastalih tijekom rada parketa. Unatoč velikom rasponu modernog građevinskog tržišta, vrlo je teško odabrati kit koji odgovara boji postojećeg parketa. Stoga je parketni lak, pomiješan s piljevinom koja ostaje nakon brušenja, najpopularnija kompozicija, koju mnogi koriste za brtvljenje spojeva tijekom obnove parketa.

Polimerni kitovi praktički nisu obojeni, a izuzetno je teško ući u boju parketa. Stoga, kao punilo je bolje koristiti drvenu prašinu pomiješanu s lakom.

Lak i drvna prašina se miješaju do konzistencije, što vam omogućuje da u običnu lopaticu utrljate smjesu u pukotine. Kada mješavina zgrabi, višak se može ukloniti s površine parketa vlažnom krpom.

Prije punjenja parketa, posebnu pažnju treba posvetiti pripremi površine: šavove treba potpuno očistiti od prašine i obraditi temeljnim parketom.

Obično čistim šavove i šupljine tankim odvijačem i šilom, a zatim čistim usisivačem (ali ne odmah: prvo otpuhati svu prašinu s kompresorom). Temeljiti se ne s valjkom, nego s gumenom lopaticom (u ovom slučaju dobivamo ujednačeno namakanje svih utora).

Fino brušenje, premazivanje i lakiranje

Završna faza restauracije: površina parketa je polirana finim abrazivom (br. 120), obrađena temeljnim premazom, nakon čega se nanosi završni premaz (lak ili ulje-vosak) u više slojeva (najmanje 2 sloja).

Koji sastav odabrati za završnu obradu? To ovisi o funkcionalnoj namjeni prostorije i o tome s kojim površinskim svojstvima želite završiti.

Prednosti lakiranja parketa:

 • tvori ravnomjerni premaz u obliku trajnog sjajnog ili mat filma (željena razina sjaja može se odabrati pojedinačno);
 • premaz ne zahtijeva složenu njegu i lako se nanosi na površinu parketa;
 • dugi vijek trajanja.

Nedostaci laka:

 • ne može se izvršiti lokalna (djelomična) obnova premaza;
 • Lak u svom sastavu sadrži otrovne tvari.

Prednosti ulja iz voska:

 • prirodni sastav i ekološka prihvatljivost;
 • prisutnost širokog raspona boja;
 • mogućnost lokalnog popravka.

Osim toga, ulje naglašava prirodnu teksturu drva i ima dobru vodoodbojnost.

Nedostaci voska:

 • premaz se brzo istroši i zahtijeva redovita ažuriranja;
 • premaz zahtijeva pažljivu brigu i posebne proizvode za čišćenje;
 • Ulje na bazi ulja treba redovito polirati.

Stavljanje ulja na parket može zahtijevati malo vještine.

Najteži dio je ručno oslikan uljem-voskom na svakoj letvici parketa. Ali rezultat (u slikama - još nije konačan) se isplati.


Prilikom nanošenja završnog premaza treba se rukovoditi preporukama proizvođača. Proizvođač određuje redoslijed operacija i broj primijenjenih slojeva.

Pravilan rad i zaštita parketa od prijevremenog starenja

Popravak parketa je kompleks složenih i dugotrajnih postupaka. Stoga je mnogo lakše spriječiti starenje parketa nego kasnije, kako bi se izvršila obnova velikih razmjera. Donosimo Vam nekoliko preporuka koje će vam pomoći da zadržite privlačan izgled premaza na duže vrijeme.

Da bi se razumjelo kako se pravilno brinuti za parket, potrebno je saznati što mu se ne sviđa i od kojih bi se čimbenika trebalo zaštititi?

Parket "ne voli":

 • grubi mehanički utjecaj;
 • visoka vlažnost;
 • isušivanje

Za razliku od laminatnih podova, ogrebotine, udubljenja itd. Ostaju na podnoj dasci. (osobno ovjeren). Da, evo još jednog: pod "šetnje". Kada se vlažnost poveća, ona bubri, a kada se osuši (kada se baterije uključe), šavovi se razlikuju.

Isto se može reći i za podne obloge. Doista, pod istim vanjskim uvjetima, ti se materijali ponašaju na sličan način.

Identificiraju se glavni "rizični čimbenici", razmatramo metode suprotstavljanja.

Zaštita parketa od namještaja, od kućnih ljubimaca, kao i od samih vlasnika

Pokretni namještaj može biti prava katastrofa za parket. Noge, kotači - sve su to elementi koji uzrokuju ogrebotine, udubljenja i druga karakteristična oštećenja.

Da biste spremili parket od učinaka mobilnog namještaja pomoći će osjetio jastučići (koji su zalijepljeni za noge ormarića i sofe) ili prozirne prostirke na bazi silikona. Na slici je prikazano alternativno rješenje pogodno za sve vrste podova.

Zaštita parketa od kandži domaćih životinja, kao i od iznenadne pojave mokrih mrlja na podu, svodi se na budnu kontrolu nad njihovim kućnim ljubimcima. A ako je nemoguće organizirati takvu kontrolu, onda je bolje odustati ili od parketa ili od ideje da dobijete četveronožnog prijatelja.

Čudno je dovoljno, ali kako bi zaštitili podnice vlasnik sobe na prvom mjestu trebao bi biti od samoga sebe. Evo nekoliko jednostavnih pravila koja mora slijediti vlasnik kuće s drvenim podovima:

 • ne možete hodati po kući u cipelama s petama ili grubim potplatima;
 • ponuditi svim svojim gostima da promijene cipele u mekim papučama;
 • pažljivo rukujte sportskom opremom (kao što su tegovi za vežbanje ili barbells).

Usklađenost s vlagom u prostoriji

Relativna vlažnost zraka u prostoriji s parketom mora odgovarati 45-65%. Ako je vlažnost niža, parket se suši i na površini se pojave pukotine.

Visoka vlažnost zraka može dovesti do oticanja podne ploče.

Termohigrometar će pomoći u održavanju optimalne vlažnosti u prostoriji. Ovaj uređaj će pokazati: kada trebate uključiti klima uređaj (ili, naprotiv, grijanje) kako biste smanjili vlagu u prostoriji. Da biste postigli suprotan rezultat, možete, koristeći ovlaživač zraka. Osim toga, termo-higrometar pomaže u održavanju optimalne temperature u kući (u sobama s parketnim podovima, treba biti 18 ... 25 ° C).

Ako se režim vlage neće promatrati, tada će kit koji je ugrađen u šavovima između matrica parketa početi ispadati zbog deformacije drva. I škripanje podova, koje će započeti u vrlo bliskoj budućnosti, je najštednije od onoga što vas čeka.

Ako tek namjeravate ugraditi parket u vaš dom, onda odaberite materijal koji je manje osjetljiv na promjene vlažnosti (npr. Hrastov parket).

Osnovna pravila za njegu drvenog parketa

Briga za parket je reducirana na njegovo pravilno čišćenje i povremenu obradu podova sa zaštitnim spojevima.

Čišćenje parketa se uglavnom obavlja usisavanjem. Tijekom čišćenja koristite mekanu mlaznicu bez četkica. Mokro čišćenje pokušati proizvesti ne više od jednom svaka dva tjedna. Za pranje koristite posebna sredstva (u ovom slučaju - za lakirane podove).

Poliranje parketa (1-2 puta godišnje) sprječava abraziju gornjeg sloja i usporava njegovo starenje. Parket se polira specijalnim kompozicijama (u vodi topljivim i na uljnim). Za lakiranje podova koriste se vodotopivi lakovi. To su jeftini spojevi koji omogućuju, kada se pravilno obrađuju, dobivanje dovoljno briljantnog i estetskog premaza. U isto vrijeme, kompozicije na bazi voska namijenjene za parket s uljem impregnirane imaju veću cijenu, ali nakon njihove primjene premaz zadržava svoju privlačnost duže.

Možete sudjelovati u raspravama o tehnologiji obnove parketa tako da posjetite relevantnu temu na našem portalu. Više o odabiru i popravljanju prirodnih podova, kao io karakteristikama modernih podova, možete saznati u odjeljku TheWick, koji objedinjuje praktična iskustva i preporuke naših korisnika. Tematska video radnja detaljno će vam otkriti značajke brige o drvenim podnim površinama tijekom rada.

Pogledajte videozapis: Demit Fasada Stirodur 1 Toma Daniel Linea - Serbia Novi Sad Mob (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar