Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Drvo s metalnom čvrstoćom

Nove metode obrade drva više puta poboljšavaju njegova svojstva i na temelju nje stvaraju temeljito novi građevinski materijal nazvan LVL - ljepljeni furnir

Od davnina se ispostavilo da su kuće građene od drva, pa je tako i temeljna kućica bila od drveta. Europske kuće, izgrađene na tehnologiji pola šumovitih kuća, u naše vrijeme turisti doživljavaju kao spektakularan prijem dizajna fasade kuće. Moderni okvir kuće se ne razlikuju od starih pola šumovit kuća, baza od dvije vrste kuća je isti - drveni okvir.

Unatoč obilju građevinskog materijala, stablo ne napušta svoj položaj i jedna je od najtraženijih kuća. I sve to nije samo zbog svoje ekološke ljubavi i ljepote. Činjenica je da je drvo vrlo pogodan materijal i da se njegove kuće grade vrlo brzo i jednostavno. Kao i svaki materijal, i drvo ima svoje nedostatke - to je nedovoljna gustoća, osjetljivost na truljenje, zapaljivost, ali se ovi nedostaci učinkovito savladavaju suvremenim tehnologijama.

Suvremene metode obrade drva više puta poboljšavaju svoja svojstva i na toj osnovi stvaraju temeljito novi građevinski materijal pod nazivom Laminirani furnir, koji je ljepljen furnir s novim instalacijskim i pogonskim karakteristikama. Razlika od šperploče je u tome što je debljina furnira 3,2 mm, a susjedni slojevi se lijepe paralelno. Kao rezultat dobivaju se grede i drvene grede.

LVL ima jedinstvena svojstva: ne deformira se i ne deformira od vlage zadržavajući točne linearne dimenzije bez obzira na godišnje doba, neznatno se smanjuje tijekom sušenja. Prema tim svojstvima s njom se mogu natjecati samo lijepljeno lamelirano drvo, ali je čvrstoća LVL-a mnogo veća, a grede ovog materijala neophodne su u proizvodnji potpornih nosača i podova velike duljine.

Uspoređujući dopuštena opterećenja za savijanje i istezanje duž vlakana, kako konvencionalne, tako i LVL, potonja su dvostruko jača u svojim karakteristikama. Grede od običnog drva ne prelaze osam metara, dok od LVL-a dosežu osamnaest metara. Posebnost dugačkih proizvoda LVL je njihov trošak: on malo ovisi o duljini, ali trošak ljepljenog lameliranog drva povećava se mnogo puta s povećanjem duljine.

Jednako važan u izgradnji zgrada je omjer snaga i težina pokazatelja. Ovaj faktor je posebno važan u niskoj gradnji. Uz adekvatnu marginu sigurnosti i malu težinu, LVL se može koristiti u cijeloj kući i stoga nije potreban snažan uređaj za temeljenje, a nema potrebe za korištenjem posebne opreme za pomicanje konstrukcija iz LVL-a, što dovodi do jeftinije gradnje.

Proizvodnja LVL-a

Za proizvodnju LVL-a koriste se samo četinjače. Prije svega, oni su hidro i toplinski obrađeni, zatim piljene stabla padaju u transporter stroja za granatiranje. Ovaj proces je u potpunosti automatiziran i kompjuteriziran, a mjerenje obradaka vrši se pomoću najpreciznijih laserskih uređaja.

Sušeni furnir nakon pilinga ultrazvukom se sortira i testira. Valja napomenuti da se vlažnost furnira na liniji više puta provjerava i, ako je potrebno, šalje se u sušilicu. Nakon sortiranja koriste se najhomogenije i guste ploče od furnira za izradu vrlo jakog konstrukcijskog materijala. Lijepljenje furnira proizvodi smolu, koja je neutralna do oksidacije i istodobno osigurava visoku otpornost materijala na vatru.

Furnir je zalijepljen na takav način da su šavovi svakog sljedećeg sloja raspoređeni u šahovnici, ravnomjerno po cijeloj dužini grede. Ova metoda omogućuje postizanje jedinstvenih karakteristika čvrstoće i patentirana je od strane tvrtke "Raute Wood", koja je dobavljač opreme LVL. Valja napomenuti da cijeli proces proizvodnje kontrolira računalo, osigurava točno praćenje veličine proizvedenih proizvoda.

Proizvodnja LVL-a slična je šperploči, ali postoje značajne razlike. Tako su u proizvodnji šperploče susjedni slojevi furnira postavljeni poprečno, au proizvodnji LVL paralelno. U proizvodnji LVL-a koristi se furnir debljine 3,2 mm. A debljina gotovog proizvoda može doseći i do 75 mm.

Kupci LVL-a imaju širok izbor veličina bara. Može biti duljine od 2,5 do 18 m, širine od 200 do 1830 mm i debljine od 21 do 75 mm.

Zbog svojih jedinstvenih svojstava, LVL ima najširu primjenu, kako u Americi, tako iu Europi. Tehnologija izrade okvirnog kućišta koja je stoljećima testirana modernim LVL tehnološkim materijalom pomoći će u stvaranju kuća svih veličina i okusa.

Pogledajte videozapis: Drvo aluminij prozori i vrata (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar