Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Pravilno sadnju bobica

Kako biljka bobica biljke - jagode, maline i ribizla

Sadnja jagoda.

Prije sadnje uzgajaju se jagode, dobro poravnavaju i lagano valjaju. U proizvodnom okruženju za najbolju mehanizaciju rada zasađene su biljke jednom linijom. U malim područjima gdje se ne provodi mehanizirana obrada, moguće je saditi jagode u dva reda. Razmak između redova je 70-80 cm, a između biljaka u redovima je 15-20 cm, tako da je na 1 ha zasađeno 62 do 95 tisuća biljaka.
Za bolje oprašivanje sorti jagoda i praktičnost branja bobica, pojedinačne sorte zasađuju se u trakama od 10-35 redova.
Sadnja jagoda u srednjoj stazi i na jugu najbolje je napraviti krajem kolovoza - početkom rujna. U ovom trenutku, sadnice uspješno uzeti korijen i za dugo vremena prije mraza ima vremena da se dobro razvije. U sjevernim i istočnim područjima zemlje zbog poteškoća zimovanja biljke, biljke jagode od kraja travnja do sredine svibnja.
Kao sadni materijal, zdrav, slobodan od opasnih štetočina i bolesti, koriste se ukorijenjene rozete brkova s ​​2-3 listova i korijena duljine 3-5 cm.
U velikim seoskim gospodarstvima sadnice jagoda sadi se strojem za sadnju, a na malim površinama - ručno.
Kontrola ispravne sadnje sadnica je njezino postojano stajanje s laganim trzanjem lišća. Kada ruka sadnju biljke zalijevati nakon sadnje. U suhom vremenu, zalijevanje se ponavlja 2-3 puta. Da biste sačuvali vlagu, zalijevane biljke nježno malčite tresetom ili humusom u sloju od 5-10 cm, bez zatvaranja lišća i apikalnih pupoljaka. 10-13 dana nakon sadnje, presaditi na mjestu mrtvih biljaka.
Grmovi bobičastog voća mogu se saditi u proljeće i jesen, ali zbog ranog brzog cvatnje lišća, bolje je posaditi u sredini i na jugu zemlje u jesen, 2-3 tjedna prije nego što se tlo zamrzne. U sjevernijim područjima bolje je posaditi u rano proljeće, prije nego pupoljci nabreknu u kratkom vremenu, u roku od 8-10 dana nakon početka rada na terenu.
Raščlamba pripremljenog područja s oznakama redova i mjesta sadnje provodi se na oznakama s traktorskim kultivatorima u uzdužnom i poprečnom smjeru.
Biljke se sade u jamama dubine i širine od 40-50 cm, a za sadnju je potrebno odabrati samo zdravi sadni materijal bez opasnih štetočina i virusnih bolesti.
U malinama se kao sadni materijal koristi godišnji izdanak korijena s debljinom vrha korijena od najmanje 8-10 mm s dobro razvijenim korijenima koji nisu kraći od 10 cm. Njihov korijenski sustav trebao bi biti dugačak 15-25 cm, a zračni dio trebao bi se sastojati od 2-3 grane duljine 25-40 cm.
Tijekom sadnje bobica, korijeni sadnica se distribuiraju u svim smjerovima, posuti zemljom, nježno protresući biljku. Zemlja oko grma zbijena je nogama, tako da između korijena nema velikih šupljina. Maline su zasađene 2-3 cm dublje u usporedbi s načinom na koji su potomci bili smješteni na plantaži majke. Sadnice ribizle i ogrozda u obliku adventivnih korijena zasađuju se pod kutom od 45 ° prema površini tla i 8-10 cm dublje nego što su rasle u rasadniku. Posađene biljke se zalijevaju (1 kanta vode za 2 biljke) i zaglađuju s humusom, tresetom ili suhom zemljom.
Nakon sadnje, nadzemni dio biljaka se reže: ogrozda je na visini od 10-15, ribizle su 18-20, maline - 20-40 cm

Pogledajte videozapis: Jesenja sadnja voćaka (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar