Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Zimovanje šarana u ribnjaku u kućici

Kako pomoći šaranima i srebrencima da žive do proljeća: o iskustvima korisnika TheWicka

Sada u jezerima život je u punom zamahu, ali zima je neizbježna, as njom i sve užitke zimovanja - možda najteži stadij u amaterskom uzgoju ribe. Da biste izbjegli zimske oluje, morate slijediti određena pravila.

Većina riba, koje se obično uzgajaju od amatera u ribnjacima, tijekom ljeta akumuliraju dovoljno masti i zimi mogu bez hrane. Takve ribe uključuju šarana i srebra. Ako vaša riba ulazi u zimu jaka i dobro hranjena, a vi stvarate minimalne potrebne uvjete za to, ona će se nositi sa zimovanjem. Glavno je učiniti sve kako treba.

Šarani. Zimovanje u jezeru. Priprema.

Na zimovanje treba poslati zdravu, neozlijeđenu i ne-parazitsku ribu - ima više šanse da preživi do proljeća. Važno je i sanitarno stanje ribnjaka na vašoj dachi: ako je zasušeno, močvarno, obraslo algama, zagađeno ostacima hrane, zimovanje će biti teško.

Sposobnost provesti zimu u ribnjaku objašnjava se povezivanjem metaboličkih procesa u tijelu riba i temperaturom vode u ribnjaku - zimi riba prestaje biti aktivna, gotovo prelazi u stanje hibernacije.

Sve do proljeća mnoge vrste riba potone na dno i spavaju u takozvanim "zimskim jama", u najdubljim mjestima ribnjaka. Temperatura vode (oko +5 stupnjeva) u takvim jamama omogućila bi da ribe prežive ovu dugu zimu bez problema, ali možda nemaju dovoljno kisika, a sloj leda ne dopušta da plinovi izađu van - te dvije okolnosti često uzrokuju blokadu.

Tijekom zimovanja smanjuje se potreba za kisikom u ribama.

Većina riba treba najmanje kisika za zimovanje.

Dakle, sve vrste šarana dovoljno 3 kubičnih centimetara kisika po litri vode, ali je bolje ako je 4-5 cm3 po litri.

Općenito, prema iskustvu TheWick ribara, uzrok ribljeg otpada najčešće nije nedostatak kisika, nego višak ugljičnog dioksida, kao i prisutnost željeznog oksida i sumporovodika u vodi. Važna i normalna alkalna reakcija.

Praćenjem stanja u ribnjaku u zemlji termometrom, oksimetrom i pH metrom, možete prilagoditi performanse prema tehnološkim standardima ili ih barem držati u prihvatljivim granicama.

Na farmama koje se profesionalno bave uzgojem ribe, prezimljavanje se provodi u posebnim ribnjacima za prezimljavanje. Njihova osobitost je mala površina s velikom dubinom (ispod leda bi trebao ostati sloj vode bez smrzavanja od 120 do 200 centimetara). Zimsko jezero uoči zime očišćeno je od biljaka, a u vodu se uvodi živo vapno. Kod kuće, umjesto u ribnjaku za zimu, neki koriste dobro zimovanje.

Ukrasne ribe namijenjene uzgoju stavljaju se u betonsku bušotinu promjera 70 cm i dubinu od 2,5 m do kraja ožujka iduće godine.

Bunar se kopa u mrazu, prekriven daskom dasaka, ako je potrebno - sa snijegom, tako da pozitivna temperatura ostaje u njoj do ožujka. Tijekom zime, razina vode u takvom zdencu pada na oko 1,7 metara: između vodene površine i drvenog "poklopca" bunara formira se zračni razmak koji omogućuje dotok kisika u vodu; na taj način riba uspijeva uspješno prezimiti, izbjegavajući zamoru.

Kako šaran zimi u ribnjaku

Zimska bušotina ima svoje masne nedostatke, uključujući stres koji riba doživljava, mijenjajući svoje stanište. Zimovanje "kod kuće" za njih bi bilo poželjnija opcija, a ako to dopuštaju mogućnosti ribnjaka, bolje je tamo organizirati. Ali za to, ribnjak mora biti dovoljno dubok, dublji od jedan i pol metara.

Imam ribnjak sa zimovnicom 1,5 na 1,5, dubinu od 4,5 metara, a zimi se tamo osjećala sjajno.

Posebna oprema, niskonaponski grijači i aeratori koji će podržavati parametre potrebne za održavanje života ribe, naime, opskrbu kisikom i temperaturom vode, pomoći će ribama da prežive zimu. Ali uvijek treba uzeti u obzir značajke ribnjaka i riba koje ostavljate za zimu. Dakle, betonsko jezero malog volumena bez podzemne jame ne ostavlja nikakve šanse čak ni za kamione.

Križ kopa u dno blata i spava. Nije ukopana u beton. Ne može zakopati i zimovati u dnu jame (u snu), ali jame moraju biti ispod nule po metru, iu njima mora biti kisika da udiše ribu.

Na dacha korisniku našeg portala trvld Ribe dobro zimuju pet godina u plastičnom ribnjaku za šarane ispod tanke (0,5 cm) kapice od pjene. Pjena je u obliku ribnjaka, ali je područje malo veće - na rubovima se preklapa oko 10 cm sa svih strana.

Zrak ulazi kroz ovu cijev, i jednom svaka 2-3 tjedna zaspim malo hrane.

Kako kaže sudionik TheWicka Stasiana, "ako uklonite polovicu leda", voda u ribnjaku bit će superhlađenje, što će znatno pogoršati uvjete za zimovanje. Dakle, površina polinja u odnosu na područje ribnjaka treba biti mala.

Da bi plinovi bili slobodni, bili su zaključani upravo zato što je sve zapečaćeno.

Jedna od metoda za sprječavanje smrzavanja je crpljenje vode kroz malu rupu (to je učinjeno kako bi se formirao već spomenuti sloj zraka koji će obogatiti vodu kisikom). Tako da rupa nije prekrivena ledom, ona je pokrivena i zagrijana, uključujući i snijeg. Također, posebni grijači za ljetne ribnjake pomoći će organizirati razmjenu plina u ribnjaku, koji će održavati ugodnu temperaturu za ribe kamenja koje vole toplinu, i aeratore: one će zasititi vodu kisikom, zračni mjehurići će se podići i razbiti led. Vjetrenjače i aeratori vjetra popularni su među poljoprivrednicima TheWick ribe.

Aerator je trajno ugrađen prije početka ledenog pokrova, a zimi će se u njemu okupiti svi šaran i krušna stoka.

Ako nosite aerator, isti šaran će se stalno kretati prema njemu, izgubit će snagu, a mnogi jednostavno neće doći do izvora (neće biti dovoljno masti).

Ako samo ribu za odrasle i izdržljive ribe, kao što su šaran, šaran i šaran, prezimite u ribnjaku, zrak se može napajati crijevom pomoću pumpe za automobil. Ako uporaba opreme nije moguća, morat ćete ručno očistiti led s leda. Također, riba će pomoći lijekovima koji zasićuju vodu kisikom.

Kao što vidimo, organizacija zimovanja je prilično kompliciran proces, a ponekad i skup, ali proljeće sve isplati trnjem.

Karpik živ i dobro hranjen, jarko crvene škrge, dobro. Kad sam ga vidio, bio sam spreman skočiti iz sreće.

Pogledajte videozapis: Adnan Huremović: Kako ispravno dodavati pogače u košnicu, zašto praviti rezove na pogači po dužini? (Prosinac 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar