Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Postavljanje: skriveno i otvoreno

U većini privatnih kuća iu gotovo svim apartmanima ožičenje je skriveno. Kod ugradnje skrivenih ožičenja u ožbukanim zidovima i stropovima, probijaju se plitki utori u koje se polažu električne žice.

Skriveno ožičenje
Nakon završetka ugradnje električnih instalacija, brazde su omalterirane cementnim malterom ili alabasterom. Ako je ugradnja skrivenog ožičenja napravljena u kući u izgradnji, nema potrebe za bušenjem brazdi. Prvo, ožičenje je instalirano, žice su pričvršćene čavlima zabodenim u žbuku između opeke ili nanošenjem na zid s alabasterom na nekoliko mjesta, zatim je obavljeno žbukanje zidova i stropa i žice su ispod sloja žbuke.
Na mjestima žičnih priključaka ugrađene su razvodne kutije u kojima su skrivene sve žice. Razvodne kutije trebaju biti postavljene na razini zidne površine, u istoj razini. Kutije su zatvorene zbog sigurnosnih razloga i estetskih plastičnih poklopaca. Za ugradnju utičnica i prekidača korištene su iste razvodne kutije. Izrađene su od čelika ili plastike. Utičnice i prekidači se koriste u instalaciji koja se također izvodi za ugradnju u istoj razini. Nakon ugradnje, oni praktički ne strše iznad površine zidova.
Bakarne i aluminijske žice u PVC izolaciji koriste se za ugradnju skrivenog ožičenja, bakrene žice - poprečnog presjeka najmanje 1 mm2, aluminijske žice - najmanje 2,5 mm2. U stanovima se ugradnja skrivenog ožičenja provodi u kanalima prethodno izrađenim u betonskim zidovima i stropovima. Stoga, živjeti u stanovima moraju biti vrlo oprezni kada se razlikuju prekidači električnih žica i zamjena prekidača i utičnica. Da biste zamijenili ili čak uzgojili električnu žicu, koju ste bezbrižno prekinuli, morat ćete srušiti pločicu koju ste nedavno položili, inače nećete moći doći do mjesta gdje se žice povezuju.
Otvorite ožičenje
Otvoreno ožičenje se vrši na površini zidova i stropova. Za njegovu instalaciju koristite bakrene ili aluminijske žice s gumenom izolacijom, prekrivene slojem polivinil klorida. Također je moguće koristiti bakrene i aluminijske žice s izolacijom od jednog polivinil klorida za ugradnju, ali samo ako žica ima odvojivu bazu koja odvaja jednu jezgru od žice od druge. Električne žice otvorene ožičenje pričvršćene su na zidove i strop pomoću valjaka od izolacijskog materijala - porculana. U svakom valjku nalazi se os rupe kroz koju se pričvršćuje čavao, pričvršćujući valjak žicama koje su stavljene na zid.
Najmanji dio žice koji se koristi za ugradnju otvorenog ožičenja: bakar - 1 mm2, aluminij - 2,5 mm2. Prilikom ugradnje vodoravnog dijela ožičenja duž zidova, žice se postavljaju paralelno s linijama presjeka zidova i stropa na udaljenosti od najmanje 100 mm i ne više od 200 mm od stropa ili vijenca. Vertikalni dio ožičenja (spuste, usponi) izvode se okomito na ravninu stropa. U blizini vrata i prozora, žica je položena na udaljenosti od 100 mm od ruba okvira vrata ili prozora. Valjci za pričvršćivanje žica nalaze se na udaljenosti od 50 cm jedan od drugog.
Kod otvorenog ožičenja, prekidači i utičnice se ne pričvršćuju izravno na površinu zida, već na posebnu izolacijsku oblogu od suhog drva i nazivaju se utičnice. Podrozetnik je pričvršćen na zid s dugim vijkom, a na njega je pričvršćen prekidač ili utičnica pomoću dva mala vijka.Prekidači i utičnice za otvoreno ožičenje razlikuju se od onih namijenjenih za skriveno ožičenje i po izgledu i po načinu pričvršćivanja na zid, jer se zbog specifičnosti instalacije ne nalaze u zidu, već na njegovoj površini. U podrumu kuće zbog opasnih uvjeta (vlaga, vodljivi podovi i zidovi), sklopka se ne može postaviti, postavljena je na zid kuhinje. Sada je otvoreno ožičenje u kućama rijetko, ali ovisi o tome gdje. U kući s drvenim zidovima jednostavno je nemoguće napraviti još jedno ožičenje.
Portal Najbolja priča

Pogledajte videozapis: Tajne parova - Otvoreno pismo skrivene - (TV Happy ) (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar