Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Zimi pripremite saonice ...

U jesen, lišće koje lijepo lijepo ukrašava travnjak, ali nakon kratkog vremena oni se pretvaraju u obične smeće

Ostavlja savjete za čišćenje

Ako na mjestu koje je potrebno ukloniti otpalo lišće vrtlari zauzimaju grablje kako bi vrt dao uredan izgled. Ako u vašem vrtu ili na travnjaku nema toliko lišća, ne možete ih ukloniti - pretvorit će se u prirodno gnojivo. Također, možete hodati po travnjaku s kosilicom koja će usitniti lišće, što će obogatiti tlo na travnjaku.

Ali ako lišće ispadne toliko da više ne vidite sami travnjak ispod njih, lišće će se pretvoriti u jednu ukupnu masu i jednostavno neće dopustiti da trava raste, odnosno neće biti koristi od takvog gnojiva. U tom slučaju, morat ćete nekako skupljati lišće s travnjaka. Možete, naravno, koristiti uobičajene grabulje, a možete olakšati svoj zadatak i raditi s vrtnim usisivačem ili bilo kojim drugim uređajem.

Evo nekoliko opcija za prikupljanje lišća:

  1. Pričvrstite sustav vrećica na kosilicu. To je osobito dobro ako imate mini-traktor za travnjak. Ako imate veliko područje, zrela stabla ili probleme s leđima, onda će vrećica za sakupljanje lišća uvelike olakšati rad. Budući da će se sakupljanje lišća pojaviti uglavnom mehanički, morate provjeriti jesu li listovi suhi, jer u protivnom postoji opasnost od začepljenja kosilice ili samog sustava za pakiranje.
  2. Koristite ručni pneumatski stroj / usisivač. Ovi gadgeti postaju sve popularnije. Međutim, oni rade prilično glasno, imaju puno težine, osim toga, korisnik ima skoro za loviti svaki pojedini list. Iako, u obrani pneumatskih strojeva / usisavača, treba napomenuti da oni brzo brišu staze i verande. Ali dobro rade samo sa suhim lišćem. Ako su listovi mokri, onda ne bi trebali ni pokušati - gubljenje vremena i truda.
  3. Koristite grablje. To se zanimanje teško može pripisati šarmantnim i ugodnim aktivnostima u vrtu. Ali to je djelotvorna metoda, a nakon što osobno očistite cijelo područje, zaista ćete biti ponosni. Danas postoji mnogo opcija pri odabiru rakea.

Ergonomski grablje je model s zakrivljenom drškom, mnogo je prikladniji za ljude koji ga imaju postoje problemi s leđima. Ručke s posebnim pjenastim jastučićima pomažu izbjeći pojavu žuljeva i oštećenja ručnog zgloba. Šire grablje značajno smanjuju vrijeme čišćenja. Sklopivi grablje omogućuju korištenje šire baze za čišćenje lišća na travnjaku i uže za rad između grmlja i drveća. Danas su izmišljene čak i grablje, koje se same očiste od zaglavljenog lišća.

Što učiniti s prikupljenim listovima?

Bez obzira na način čišćenja lišća koje odaberete, ne ostavljajte ih na rubniku ili na ogradi. Uostalom, palo lišće - ovo je pravi izvor za vaš vrt. Humus iz lišća i poluturnih listova bogati su hranjivim tvarima i dodaju u tlo korisne organske tvari. Okrenite lišće u humus može, ako ih stavite u hrpu i čekati godinu ili dvije.

U početku, baza ove gomile lišća će se raspasti, može se koristiti kao neizravno gnojivo ili malč. Isjeckano lišće može se koristiti i kao malč. Prije brušenja, morate se uvjeriti da su listovi suhi, i odmah nakon brušenja, navlažite ih tako da ih vjetar ne rasprši po travnjaku ponovno. Ako pokušate koristiti u obliku malča, a ne sjeckani lišće, oni jednostavno držati zajedno među sobom i obliku gusti sloj koji neće dopustiti da voda teče u tlo.

I zdrobljena i neobrađena lišća mogu se koristiti kao “smeđa” komponenta u hrpi komposta. Kao što je gore navedeno, suho lišće sakupljeno u hrpi nakon određenog vremena pretvorit će se u humus, koji je svojevrsni kompost. No, kombinacijom suhog lišća i izrezane zelene trave dobit ćete aktivnu masu koja se raspada, što će znatno ubrzati proces.

Pogledajte videozapis: Napravio sanke koje pokreće motorna testera (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar