Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Kuhinjski namještaj. Kombinacija materijala i oblika

Raspored stvari, koji apsorbira cjelokupnu organizacijsku stranu modernog kućnog interijera, ne iscrpljuje u potpunosti sustav unutarnjeg uređenja doma - sustav koji se temelji na suprotnosti strukturi prostora i njegovoj okolini.

U pravilu, tehnički imperativ postavljanja oglašavanja uvijek prati kulturni diskurs "okoline", ilustrirajući "bliskost s prirodom" ili "kontrolu nad tehničkim uređajima".
Oba oporbena člana u strukturi za usklađivanje-okruženje imaju istu praksu boravka u kući; to su dva aspekta istog funkcionalnog sustava domaćeg prostora, ali na oba načina se ostvaruju značenja igre: za plasman, to je igra funkcionalnosti koja vam omogućuje da kombinirate prostor tako da su radne operacije ili uzbudljive ili ekonomične u smislu napora; za okoliš, to su igra boja, materijala, oblika koji uvode motive kreativnosti ...
Crno-bijelo i prirodno
Boje su tradicionalno pune moralnih i psiholoških značenja. Čovjek voli ovu ili onu boju, ima svoju boju. Ili je boja diktirana vanjskim čimbenicima - događaj, ceremonija, društvena uloga. Ili to čini
ELEGANCE I CHIC
Ovaj high-tech model s crnim kapcima na fasadama i neobičnim površinama stakla otpornog na toplinu. Ovo kaljeno staklo ima jedinstvena optička svojstva: kada zrake svjetlosti udare u površinu te vrste, ona dobiva učinak unutarnjeg sjaja osjetljive zelenkaste nijanse.
pripadnost određenog materijala - drva, kože, lana, papira. Ali glavna stvar je da je boja ograničena na oblik, ne traži druge boje, nema slobodnu kompatibilnost. Tradicionalno, boja predmeta podliježe njezinoj unutarnjoj vrijednosti i zatvaranju njezinih obrisa. Čak iu tako slobodnoj ceremonijalnoj, kao što je moda, boja nije u velikoj mjeri shvaćena sama od sebe - ona služi kao metafora za određena kulturna značenja. Na najjednostavnijoj razini, simbolika boja "rastapa" u psihologiji: crvena je strastvena, agresivna, plava je znak smirenosti, žuta je optimistična ... Boje imaju svoj jezik, kao i cvijeće, snove, znakove zodijaka.
Ugledni buržoaski "chic" je, između ostalog, uklanjanje pojava u korist suštine; dakle, crna, bijela i siva (metalizirana) čine ne samo minimalni stupanj boje, nego i paradigmu socijalnog dostojanstva i moralnog "stajališta", toliko cijenjenog u društvu konvertibilnim vrijednostima. U isto vrijeme, boje koje se nalaze u prirodi dopuštene su i dobrodošle, ali uvijek u "transformiranom" obliku: preduvjet za visokokvalitetan kuhinjski namještaj je visokotehnološka obrada, npr. Drveni elementi dekoracije.
Zbog činjenice da su namještaj u eri promjenjivog mišljenja postali pokretni elementi u decentraliziranom prostoru, a njihova je struktura postala svjetlija, drvo se koristi za njihovu izradu, više usklađeno s planom tvorca (tikovina, ružino drvo, ebanovina). I, u pravilu, boja ovih vrsta više se ne poklapa s tradicionalnom bojom stabla, ali se pojavljuje u svjetlijim ili tamnijim varijantama, često u kombinaciji s poliranjem ili lakiranjem (ili, naprotiv, namjernim "sirovim"; u svakom slučaju, i boja i materijal su na milost i nemilost dizajnera ili "aktivnog" potrošača, a cijela stvar postaje subjekt mentalne manipulacije, kreativni potencijal osobe.
Važno je napomenuti da dizajneri kuhinjskog namještaja nisu ograničeni isključivo na kombinaciju materijala i ponude potrošaču da odaberu opciju rješavanja boja za one ili druge elemente koje su više voljeli.Dekoracija se provodi s "igrom" premaza laka, koji omogućuju kombinaciju sjajnih i sjajnih lakova i emajla za nanošenje "vezica" na frontalne površine.
Prema kompromisu s prirodom
Naravno, moderna stvar - stvar je primarno funkcionalna. Ali bilo bi potpuno pogrešno reći da je funkcionalnost potisnula simbolički aspekt objekata oko nas. Ona nije uvijek eksplicitno izražena, već je prisutna u "slici", dopuštajući vam da humanizirate sferu čiste funkcije. To je osobito vidljivo u potrazi za kompromisom s prirodom očuvanjem prirodnih materijala u dizajnerskim kompozicijama, pa čak i dajući im vrijednost dominantnih elemenata.
Fasade su prekrivene crvenim lakom sa sjajnim sjajem, a metalne površine savršeno se kombiniraju sa svim ukrasnim detaljima kuhinje. Metalni rub naglašava urbanizam modela.
Analogno s obilježjima percepcije shema boja, možemo reći da se svaki od materijala koji se koristi u proizvodnji kuhinje može uskladiti s psihološkom vrijednošću, fokusirajući se na način na koji se obavlja funkcionalna svrha materijala. Tako, na primjer, metal podrazumijeva kruto seciranje prostora, drvo - zaklon i zaštitu, prozirno staklo - kontrola, dok je matirano - zagonetka za nepoznate i "prevladana" tajna za vlasnika namještaja. U isto vrijeme, trenutno promatrana mješavina stilova u dizajnu kuhinjskih prostora s neumoljivošću podrazumijeva šire nego prije kombinacije materijala koji se koriste u proizvodnji kuhinjskog namještaja. Nitko nije iznenađen metalnim ručkama, koje su postale uobičajene u kombinaciji s drvetom vrata ormara i ladica, ili kombinacijom koja se koristi u proizvodnji kuhinjskih pročelja, kada su "topli" furnirani elementi uokvireni okvirima od "hladnog" aluminija ili nehrđajućeg čelika.
Dizajneri modernih kuhinja nastoje uvesti elemente u svoje kreacije, svjedočeći o nerazdvojivoj vezi između čovjeka i prirode. Povezanost, koje je doba visoke tehnologije dovelo u pitanje, danas se osjeća samo kao nostalgična želja da se oslobodi konvencija urbanog ugnjetavanja. Ti elementi moraju uključivati ​​stolnu površinu takozvanog "stijena tipa", čije se bočne površine obrađuju ručno (ako je stolna ploča izrađena od prirodnog granita), ili prema tehnologiji koja simulira usitnjavanje, tipično za ručno vaganje kamena (ako je ploča izrađena od umjetnog kamena).
Higijenska plastičnost
Istodobno, tehnički napredak omogućuje potrošačima da se ne zaključaju u svijet prirodnih materijala. Sadašnja raširena upotreba kompozita uglavnom je posljedica "plastičnosti" tih materijala, koja se ne postiže uvijek uporabom prirodnih tvari. Otporni na agresivne medije (prvenstveno kiseline), lako se poliraju kako bi se poboljšao izgled prevlake, ovi su materijali danas neophodni u proizvodnji ploča ili bočnih ploča dijelova namještaja, kao što su šipke ili nape. Štoviše, suvremeni kompoziti proizvedeni na bazi prirodnih minerala i akrilne smole otvaraju se za izvođače namještaja mogućnost stvaranja novih oblika, od kojih je najupečatljiviji primjer bešavne površine koje su stekle popularnost (na primjer, ponori spojeni s radnom površinom iz kompozita) ne mijenjaju topologiju radne površine. prostorima i omogućuju vam stvaranje besprijekornih zrakoplova). Umjetni kompoziti proizvedeni u obliku ploča zatim se spajaju s posebnim ljepilom za teške uvjete primjene. U takvim spojevima nema vidljivih šavova i spojeva, pa se čini da je cijeli objekt volumena monolit.Dizajneri također dobivaju jedinstvenu priliku da se ne ograničavaju u veličini i obliku. Osim toga, besprijekorna površina je higijenski prihvatljivija jer su isključena karakteristična područja kontaminacije, kao što su šavovi i šavovi. Novi sintetički materijali doveli su do pojave novih trendova u dizajnu namještaja. Danas je vrlo popularno dizajnersko rješenje, u velikoj mjeri određeno prisustvom praktičnih kompozita, ugradnja vrlo tankih, ne više od 1,5 cm, stolnih ploča. Nehrđajući čelik, koji se vrlo često koristi u dizajnu takvog elementa kuhinje kao alzatin (zidni panel), uspješno nadopunjuje ritam prostornih boja postavljen kompozitima. Štoviše, skorašnja tendencija stvaranja bočnih strana je visoka, do 17-18 cm, u kombinaciji s tankim stolnim stolom, zamijenila je suprotnu kombinaciju - masivnu stolnu plohu u kombinaciji s uskom stolnom površinom. Uz ovaj razvoj dizajnerskih ideja, postoji i želja dizajnera da dizajniraju zgusnuta vrata ormara (30 mm) i šarke police. Ovom tehnikom kuhinjski dizajneri na simboličnoj razini naglašavaju pouzdanost namještaja koji stvaraju i njegovu trajnost.

Sjajan izazov
Ništa manje bogata je konotativna serija stvorena staklom - jedan od najtajanstvenijih materijala koje čovječanstvo koristi od pamtivijeka. No, istodobno sa svojom svijetlom poviješću, staklo ima i divno unutarnje bogatstvo, koje omogućuje da se kreativni potencijal umjetnika koncentrira na predmete izrađene od ovog materijala. Sve veća upotreba stakla u proizvodnji, na primjer, dizajna vrata na šarkama u kuhinjama najnovijih modela, omogućena je razvojem tehničkih metoda za davanje različitih svojstava ovom materijalu. Staklo sa zrcalnim efektom, s metaliziranim premazom (najčešći je brončani lijev, premda nema tehnoloških ograničenja za otmjeni rad - metalni sjaj može imati i druge boje), obrađen tehnologijom prskanja bojama, čest je i vrlo pogodan za specificiranje posebnih prostornih ritmova. Istovremeno, najvažnija i neuništiva svojstva stakla ostaju njezina harmonija sa svjetlom - svjetlost koja se reflektira na površini nalik odsjaju, zaustavlja se šarenom prevlakom na staklu, prozirnim staklom i ispravljenim staklenim staklom.
Sjajnost čini kaljeno staklo atraktivnim za dizajnere, koji organski izgledaju kao materijal za izradu ploča. Osim svoje čvrstoće, ima i jedinstvena optička svojstva: kada zrake svjetlosti udaraju u takvu površinu, ona dobiva učinak unutarnje luminiscencije zbog tehnološki promijenjene (temperature očvršćivanja - ne manje od 600 ° C) strukture materijala. Istovremeno, staklo predstavlja i simboliku "zamrznutog", "skrućivanja": staklo u velikoj mjeri utjelovljuje temeljnu dvojnost "okoliša" - intimnost i udaljenost, intimnost i odbacivanje, druželjubivost i nepovezanost. Staklena metafora je ekstravaganca frustracije i žudnje za iskušenjem. Staklo formira prozirnost bez propusnosti: može se vidjeti kroz, ali se ne može dotaknuti, nagovještava da se trenutak može zaustaviti, fiksirati i produžiti u protočnom vremenu, jer će se gesta osobe uvijek susresti s nepremostivom granicom, koja - paradoksalno - nije vidljiva.

Pogledajte videozapis: Preuređenje kuhinje uz materijal po mjeri (Travanj 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar