Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Kompostiramo ispravno

Nije tajna da je kompostiranje najpristupačniji način prikupljanja i odlaganja smeća na pivnici.

Čini se da bi to moglo biti jednostavnije: birali smo neko mjesto i uvijek iznova vraćali ostatke hrane, skladištili korov i drugi otpad iz aktivnosti dača. Međutim, dobar vlasnik svake, čak i jednostavne stvari, nastoji ostvariti um i maksimalnu korist.
Pravilno kompostiranje počinje odabirom mjesta za kompost. Sanitarni standardi zahtijevaju da se nalazi na udaljenosti od najmanje 25 metara od stambenih zgrada i bunara. Naravno, to je nemoguće na malim parcelama, a zahtjevi su označeni "s rezervom", ali kuća i kompost moraju biti odvojeni najmanje 15 metara. Inače, miris truleži će ispuniti vašu kuću od snijega do snijega. Još jedna mjera koja smanjuje širenje mirisa je postavljanje kompostnog hrpa na mjesto zaštićeno od vjetra.
Ukupne dimenzije kutije komposta prema istim zahtjevima: širina - 2 m, visina - manja od 1,5 m. Duljina može biti proizvoljna. S postupnim punjenjem, gomila će neizbježno puzati po bočnim stranama, stoga je bolje zatvoriti mjesto za polaganje komposta. Ako je količinu prostora potrebnu za kompostiranje teško odrediti unaprijed, onda je najbolja mogućnost da se to učini s tri strane. Da bi se to postiglo, na odabranom području tanjuju tlo, označavaju kvadrat sa stranicom od 1,5-2 metra, au svaki kut ulaze drveni ili betonski stupovi. Kada koristite drvo, svaki stupac mora biti prethodno zasićen tekućinom koja štiti od truljenja. Promjer stupca bi trebao biti 10-15 cm, a visina - oko 2,5 metara, gdje najmanje jedan metar pada na dio ukopan u zemlju. Materijal zidova prikovan je na stupove s tri strane. Može biti obična drvena letvica, ali je puno bolje, ako to financijska sredstva dopuštaju, koristiti metalnu rešetku s veličinom oka od 1-4 cm, a rezultirajući blok postupno se puni kompostom, počevši od kraja. Ako nema dovoljno slobodnog prostora, blok će se udvostručiti udaranjem još dva stupa i osiguravanjem dodatne rešetke na njima.

Prilikom uvođenja novog dijela komposta u uređaj, treba ga odmah napuniti malim (10 cm) slojem zemlje, treseta, slame ili suhog lišća. Ovaj sloj služi kao apsorber mirisa i toplinski izolator za poboljšanje rasprave komposta. Ne znaju svi da se tijekom rasprave kompost sam zagrijava, a temperatura je viša u samom središtu kompostnog bloka i može doseći više od 60 stupnjeva. Zbog toga, za ravnomjernije truljenje potrebno je tijekom ljeta kompost nekoliko puta prebaciti s periferije na središte.
Kompost je u jednoj ili dvije godine potpuno rotirajući, pretvara se u plodni anorganski humus, bogat mineralima - izvrsno gnojivo za mnoge biljne vrste. Važno je napomenuti da sve što može relativno brzo trunuti može se unijeti u kompost: ostatke hrane, gnojivo, korov, palo lišće, papir itd. U vrućem i suhom vremenu bolje je mokriti kompost laganim prskanjem crijevom - što doprinosi organskoj raspravi. Osim toga, vrtlari napomenuti da na polu-zrele kompost hrpe bez napora vrlo dobro rastu tikvice, bundeve i squash. Svojim korijenima jačaju oblik presavijenog komposta, a lišće ga zasjenjuje. Tako da ima smisla prikopat pete sjemena i kombinirati posao sa zadovoljstvom.
Nakon jedne ili dvije ljetne sezone iz komposta se dobiva ravnomjerno gnojivo za grebene, koje se postupno uklanja iz bloka za kompostiranje. Za ovaj krajnji zid rastavite, po potrebi, uklonite gornje lamele ili otkinete rešetku. Dakle, s jedne strane blok se dovodi u kompost, as druge se vrši humus.Sljedeće sezone, kada je prošlogodišnji humus isušen i kompost je pokvaren, strane mijenjaju mjesta.
Metoda kompostiranja, kada se pravilno provodi, dobra je za njezinu "bezubost", omogućuje vam da ubijete dvije ptice jednim kamenom: prvo, da stalno održavate red i čistoću seoske kuće s gradilištem, bez zakrčenja zemlje, i drugo, "na veliko" osim toga, za obradu otpada u gnojivo.
odache.ru

Pogledajte videozapis: Kompostiramo i zdraviju budućnost biramo (Prosinac 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar