Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Pravilno sušenje drva

Rad s nerazrijeđenim drvetom je poput pada u rupu. U jednom trenutku shvaćate da ste u teškoj situaciji - novoinstalirani blokovi su deformirani, lijepljeni šavovi počinju pucati i vi se uspaničite.

Steve Maxwell otkriva tajne pravilnog sušenja drva
Jednom sam iskusio nešto slično. Ali sada znam što treba učiniti da ne bih bio u tom položaju. Proučavanje finih točaka sušenja drva će vas zaštititi od budućih problema, te će vam omogućiti da uživate u procesu korištenja bilo koje dostupne vrste drva, i nećete biti razočarani.
Drvo je mokra spužva. Upija vlagu i uzima je iz okoline. Kada je komad drva u ravnoteži sa sadržajem vlage u okolnom zraku, kaže se da je drvo dostiglo ravnotežno stanje sadržaja vlage. Bilo da je sušeno u peći ili samo izvana, ovo pravilo vrijedi za sve ovo.
Drvo pohranjeno na vlažnom mjestu postaje veće i vlažnije, i obrnuto, suhi zrak čini ga suhim i manjim. Trik je osigurati da vaše drvo nakon izgradnje bude u ravnoteži s unutarnjim suhim zrakom. Do tog stanja treba doći prije početka rada.
Najviši sadržaj vlage u drvu - kada materijal dolazi iz pilane, taj postotak može premašiti 30%. Ako više volite sušiti materijal na zraku (moj najdraži način), morate ga složiti u pregorjelo mjesto i zapamtiti da stavite jastučiće između svakog sloja ploča.
Sjena dio vaše stranice je najbolje odgovara. Garaža vjerojatno neće biti dovoljno otvorena za takve radove, kao ni podrum. Ovo je prva faza sušenja koja će smanjiti sadržaj vlage u drvu na vrijednost od 16 do 12%, ovisno o klimi u vašem području.
Ali budite oprezni: nakon toga drvo će biti spremno za upotrebu, ali to nije dovoljno da se izbjegnu problemi u budućnosti. U većini regija drvo treba imati od 7 do 9% vode kako bi se izbjegla deformacija i pucanje tijekom zimske sezone zbog suhog zraka iz peći, kamina, sustava grijanja. Dakle, potrebna druga faza sušenja materijala, izostavljanje koje će dovesti do tih problema.
Možete staviti drva u šupu, ne grijanu garažu ili ispod šupe i još uvijek se neće sušiti mnogo godina. Da biste je osušili, treba vam topao zrak i vrijeme. I koliko se određuje debljina materijala, vlažnost nakon prve faze, temperatura i sadržaj vlage zraka u vašem interijeru.
Zima je najbolje vrijeme za sušenje drva, jer Grijani zrak u kući ili skladištu idealan je za drugu fazu sušenja. Proces ne traje mnogo vremena ako slijedite sljedeća pravila. Ostavite drvo da se osuši nakon što ga prerežete na pojedinačne ploče i isplanirate rubove. Obrađene površine zahtijevaju temeljitije sušenje, ovu fazu treba ponoviti nakon svake serije stolarskih radova.
I, naravno, iskoristite ovo vrijeme što je moguće učinkovitije, ostavljajući površinu materijala što je moguće otvorenijom. To se može napraviti uspravno ili u snopu brtvi. Da biste ubrzali postupak, postavite kućni ventilator u blizini. Dodatna cirkulacija zraka će učiniti sušenje dvostruko bržim.
Čim je sušenje završeno, nemojte odmah rezati materijal na manje komade. Bolje je očistiti sobu, a onda, kada se struktura materijala stabilizira, možete vidjeti ravnanje i tako dalje.Sljedeći odjeljak prikazuje način na koji možete odrediti je li vaše drvo dovoljno osušeno.
Sposobnost sušenja drva nije vještina koja zahtijeva puno znanja, ali da bi se izbjegli problemi u budućnosti, možete se koristiti svim gore navedenim.
Određivanje sadržaja vlage u drvu
Indikatori determinante sadržaja vlage nisu apsolutni kriterij u ocjenjivanju kvalitete sušenja drva, ali vam svakako mogu pomoći. Svi modeli rade na istom principu - uređaj inducira slabu struju kroz površinu stabla i mjeri električni otpor.
Što je niži otpor, to je veći sadržaj vlage. Očitanja se prikazuju na analognom ili digitalnom zaslonu. Izmjerite samo svježe rezane površine kako biste točno procijenili indikatore unutar materijala. Možete vidjeti kako se brzo suši drvo i pogodite približno vrijeme sušenja. Mislim da će vam ovaj uređaj biti koristan.

Pogledajte videozapis: SUŠENJE MESA DRVENA PUŠNICA (Listopad 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar