Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Šest pravila dobrog komposta

Šest osnovnih pravila koja vam omogućuju da počnete proizvoditi svoj kompost.

Jednostavna kompostna hrpa pomoći će vam reciklirati najveći dio vrtnog otpada i organskog otpada iz domaćinstva te istovremeno obogatiti tlo u vrtu. Stručnjaci predlažu šest osnovnih pravila koja će vam omogućiti da počnete proizvoditi svoj kompost.

1. Mjesto

Odaberite zemljište u vašem dvorištu koje je dobro isušeno i nalazi se u blizini zasada, tako da možete lako prenijeti kompost čim bude spreman.

2. Veličina

Za male vrtove kompostiranje je prikladno u kutiji od dasaka, ali ako imate veliku parcelu, trebat će vam pravi kompost. Odredite koliko otpada planirate proizvoditi i koji će stil biti najbolji za vaše dvorište. Prema većini preporuka, jedna strana kutije ne bi trebala prelaziti metar, a optimalne dimenzije jame su 1,25 m dubine i 1,5 m širine. Istovremeno, što je kutija komposta ili jame manja, to više kisika ide bakterijama koje obrađuju otpad u kompost.

3. Komponente

Sakupite sve organske materijale u vrtu: travu, lišće, korov i stavite ih u jamu ili bunker. Ovoj zelenoj masi dodajte bilo koji otpad hrane iz vaše kuhinje (ostaci graha, ribe i mesa povećat će količinu dušika u gnojivu). Jedina stvar: ne bacajte u kompost cvjetnice korov, sjeme koje ne trunuti (ambrosia, maslačak, itd.), A luk oguliti - crvi ne sviđa. I budite oprezni s vrhovima rajčica i krumpira. Ako su bolesni s kasno paležom, onda je bolje staviti ih u zasebnu hrpu, a dobiveni kompost tada može biti oplođen biljkama koje nisu osjetljive na ovu bolest.

Ako želite ubrzati proces kompostiranja, dodajte nekoliko lopatica na ovu masu. Time će mikroorganizmi odgovorni za razgradnju biljnih ostataka pasti u kompost. Također, tlo izbjegava gubitak tekućih i plinovitih tvari koje nastaju tijekom fermentacije. Najbolje je posuti svaki 20-cm sloj komposta vrtnim tlom. Idealno gnojivo sadrži 70% organskih ostataka iz vrta i kuhinje, 20% gnojiva i 10% zemljišta.

4. Vlaga

Da biste dobili kvalitetan kompost, morate stalno kontrolirati razinu vlage. Kompostna masa ne bi trebala biti suha, stoga, čak i pri polaganju komposta, navlažite ga ili otopinom mikrobioloških gnojiva, ili svježim gnojivom, ili jednostavno toplom vodom. U vrućem vremenu kompost je stalno zaliven, što je bitan uvjet za reprodukciju crva.

5. Shoveling

Ljeti kompost za čak zrele krpelje i lopate. Mišljenja se ovdje razlikuju: neki stručnjaci vjeruju da bi se gomila trebala dva puta baciti lopatom na drugo mjesto dva puta godišnje, drugi tvrde da je kompost potrebno okretati vilicom svaki drugi dan, pa će proces proizvodnje gnojiva znatno ubrzati.

6. Znakovi spremnosti

Ako kompost više ne proizvodi toplinu, to miriše prilično dobro, izgleda jednoliko smeđe i mrvljivo na dodir, onda je spremno. Vrijeme je da ga upotrijebite u vrtu i vrtu i počnete s proizvodnjom sljedeće serije.

Naš videozapis pomoći će vam razumjeti vrstu tla u vašem području i odabrati ga u gnojivo. Pročitajte o alatima za kompostiranje, kao što su composter bike ili kompost bin.

Pogledajte videozapis: The Great Gildersleeve: The Matchmaker / Leroy Runs Away / Auto Mechanics (Prosinac 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar