Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

Odvijači - uređaji, vrste, funkcionalnost, parametri odabira

Dizajn odvijača, popularnih sorti, značajke odvijača i mogućnosti izbora.

Članak je pripremljen uz sudjelovanje stručnjaka

Pojavljuje se krajem 17. stoljeća, odvijač ostaje do danas jedan od najtraženijih alata u svakom domu, da ne spominjemo profesionalnu uporabu. Može se činiti da nema poteškoća u odabiru pravog, ali ovo je pogrešno mišljenje, jer danas raspon modela uključuje, osim nekoliko osnovnih varijanti, i mnogo modifikacija. Naravno, to neće stvoriti poteškoće za profesionalce, ali će običan potrošač biti zbunjen. Da nitko nema problema, bavimo se odvijačima uz pomoć stručnjaka Leroy Merlin Vostok.

Odvijač

Po definiciji, odvijač je ručni alat za vodovod i namijenjen je zavrtanju i odvrtanju vijčanog spoja, na čijoj glavi postoje posebni utori (utori). Odvijač se sastoji od tri dijela:

 • Savjet (utor).
 • Jezgra (ubod).
 • Ručka (ručka).
Glavni radni dio odvijača je vrh, čiji oblik određuje njegovu funkcionalnost - na koju je vrstu pričvršćivača alat usmjeren.

Ako su vrhovi uklonjivi, s posebnom šestougaonom glavom, nazivaju se bitovi. I obični vrhovi i komadići mogu imati magnetsku prevlaku, kao i posebne ureze ili grubu površinu.

Žice ili štapovi su okrugli, kvadratni ili šesterokutni, ovisno o modelu odvijača, mogu biti jednostrani i obostrani (vrh na svakoj strani, ako se može ukloniti štap). Osim toga, postoje štapovi s držačima bita - hex utičnica u koju su umetnuti bitovi. Budući da su pričvršćivači često "uvučeni" na određenoj dubini ili se nalaze na teško dostupnom mjestu, duljina i debljina šipke također utječu na opseg primjene odvijača.

Ručka je odgovorna za snagu okretnog momenta i jednostavnost rada s alatom. Glavna masa odvijača ručke su cilindrični, suženi na štap, s glatkom površinom ili reljefom. No, tu su i posebni, T-oblika i L-oblika ručki, kako bi se poboljšala okretni moment i rad u teško dostupnim područjima.

Najjednostavniji odvijači su monolitni dizajn, dizajnirani samo za određenu vrstu pričvršćivača. Složeniji modeli su sklopivi:

 • Jedna ručka odgovara pokretnim šipkama iste debljine s različitim vrhovima.
 • Ručka i šipka s držačem bita za različite tipove.

Tipovi savjeta

Odvijači su podijeljeni prema obliku (tipu) vrha, koji je označen odgovarajućom oznakom. Pet vrsta su najtraženije:

 • SL (Slotted) - odvijač s ravnim vrhom, za rad s vijcima s ravnim utorom (jedan utor), naziva se i ravan ili s prorezom.
 • PH (Phillips) je križni odvijač za rad s križnim vijcima s prorezima (dva utora pod pravim kutom jedan prema drugome s udubljenjem u sredini), naziva se Phillips ili Phillips.
 • PZ (Pozidriv) - odvijač podsjeća na odvijač Phillips, ali vrh je ojačan vodilicama, koje su namijenjene za rad s križnim vijcima u obliku križa s dodatnim stranama (utori u obliku dva križa pomaknutih jedan prema drugom); ,
 • HEX - odvijač sa šesterokutnim vrhom za rad s odgovarajućim utorom.
 • TORX - odvijač s vrhom od šest točaka, za rad sa zvjezdastim utorom, takozvana zvjezdica.

Osim toga, postoji takva podvrsta odvijača, kao i preciznost - za posebno precizan rad s malim zatvaračima koji se nalaze u kućanstvu, računalnoj i mobilnoj opremi, elektroničkim uređajima, satovima.

Osim naputaka navedenih za precizne odvijače, možda postoje i drugi, ali ovo je uska specijalizacija, obično je tih pet dovoljno u svakodnevnom životu.

Oznaka daje pune karakteristike alata, sadrži kraticu koja označava tip vrha, kao i broj koji označava promjer i duljinu šipke, a promjer pričvršćivača može se odrediti brojem. Osim toga, može se primijeniti simbol - minus (ravni odvijači) ili plus (poprečni i križni), kao i oznaka sastava vrha legure.

Ovisnost križnih i križnih odvijača između broja, veličine i promjera vijka je kako slijedi:

 • 0 - šipka promjera 4 mm, duljine do 80 mm, za pričvršćivače promjera do 2 mm.
 • 1 - šipka promjera 5 mm, duljine 80-100 mm, za pričvršćivače promjera 2,1-3 mm.
 • 2 - šipka promjera 6 mm, duljine 100-120 mm, za pričvršćivače promjera 3.1-5 mm.
 • 3 - šipka promjera 8 mm, duljine 120-150 mm, za pričvršćivače promjera 5,1-7 ​​mm.
 • 4 - šipka promjera 10 mm, duljine 150-200 mm, za pričvršćivače promjera 7,1 mm.

Prije nulte vrijednosti križnog odvijača postoje još dva položaja - 000 i 00, ali to su precizne varijante, rjeđe se koriste u svakodnevnom životu, primjerice, zamjena baterija u dječjim igračkama. Za ravne odvijače, broj nakon kratice označava ne promjer štapa, već širinu vrha, koja varira od 2 do 18 mm. Ako se iza slova nalaze dva broja, na primjer, SL 0.5x4, tada je prva debljina uboda, a druga je širina.

Vrste odvijača

Osim uobičajenih odvijača, različitih tipova i dimenzija, tu su i posebni, s naprednom funkcionalnošću, dizajnirani za određene radne uvjete.

Za električne instalacije - dielektrični odvijači s izolacijom, izdržati napon do 1000 V; indikatorski odvijači (ispitivači) - utvrđuju prisutnost struje, pozitivan rezultat potvrđuje svjetlosni ili zvučni signal.

Za teško dostupna mjesta - odvijači s skraćenim ili, naprotiv, izduženim ili fleksibilnim šipkama, postoje i odvijači s podesivom šipkom, koji imaju čep u dršci. Osim nestandardnih duljina šipki, odvijači za teške zone obično imaju manji zahvat.

Za posebnu obradu pričvrsnih elemenata - stari, zarđali ili kiseli zatvarači nisu lako uvijeni i mogu zahtijevati smjerni udar. U tim slučajevima, koristite udarne odvijače - s pojačanom šipkom i metalnim vrhom na kraju ručke (peta), dizajniranim tako da udari improvizirani alat. Za iste namjene ili za učvršćivanje pričvršćivača što je moguće sigurnije, koriste se i izvijači s masivnom, šesterokutnom šipkom izrađenom od posebno jake legure i rupom u ručki za povećanje udarca.

Za dugotrajnu uporabu, stručnjaci predlažu korištenje reverzibilnih odvijača s mehanizmom zapornog zupčanika.

Kada je potrebno brzo izvršiti značajnu količinu posla (na primjer, za montažu podne ploče) pomoću ručnog odvijača, preporučujem da koristite odvijač sa zapornim čegrtaljkom. To je poseban mehanizam ugrađen u ručku koja omogućuje da se odvijač okreće u jednom smjeru, sprečavajući okretanje unatrag.

Univerzalno - nema univerzalnog vrha za sve vrste pričvrsnih elemenata, ali preklopni odvijači mogu biti univerzalni. Jedna ili više drški za set šipki (jednostrukih ili dvostrukih), uključujući za šipku s držačem bita i setom bitova. Ili jedna ručka i šipka s držačem bita, zajedno s različitim bitovima.

Mogućnosti odabira

Izbor odvijača ovisi prvenstveno o predviđenom opsegu primjene - najjednostavnijim operacijama (povremeno uvijanje nekoliko samoreznih vijaka) ili uskom usmjerenju (montaža namještaja, ugradnja električnih uređaja). Na temelju toga odabire se odvijač ili set koji odgovara tipu pričvršćivača i odgovarajućoj funkcionalnosti. Kada je riječ o periodičnoj uporabi, za kućne potrebe, postavite srednji cjenovni segment odvijača. Nakon što se odlučite za vrstu vrha i dimenzije, uzmite u obzir i druge karakteristike.

Odabir odvijača, važno je obratiti pozornost na sljedeće parametre: čvrstoću šipke, kvalitetu čelika, materijal ručke i njegovu ergonomiju. Čvrstoća šipke ovisi o njezinoj tvrdoći, koja prema GOST-u varira od 47-52 HRC (na Rockwellovoj skali), donja granica je dovoljna za svakodnevni rad. Što se tiče čelika, legura kroma-vanadija (Cr-V) karakterizirana je prihvatljivom mehaničkom čvrstoćom. Čak i za povremenu uporabu, ručka alata mora biti udobna - dobro je ležati u ruci i ne iskočiti iz zahvata.

Ako govorimo o intenzivnijem načinu rada odvijača, preporučuje se skuplji alat s poboljšanom funkcionalnošću i poboljšanim karakteristikama.

Skuplji odvijači imaju dodatne značajke koje olakšavaju rad. Na primjer, neklizajuće gumirane umetke, ostatak prsta, veliko područje ručke za ugodan kontakt s dlanom, rupa u dršci za povećani okretni moment. Osim toga, šipke su izrađene od kvalitetnijeg alatnog čelika (S2), a vrhovi su izrađeni od posebno jakog molibden-vanadijevog čelika (X50CrMoV15).

Za one koji žele uštedjeti na kupnji velikog broja odvijača, sklopivi modeli s izmjenjivim štapovima (bitovi i glave) će učiniti.

Zgodan i odvijači s prijenosnim štapovima - morate kupiti olovku jednom, a šipke i komadići kupiti više po potrebi. Sve šipke odgovaraju svim ručkama, bez obzira na veličinu.

Danas proizvođači nastoje maksimalno informirati potrošače. Označavanjem šipke, ručke ili kraja, pa čak i svih tih dijelova, možete saznati sve karakteristike odvijača koje želite, da vidite je li pogodan za zadatke. A da biste se uvjerili u dobru ergonomiju, dovoljno je držati alat u rukama. Takav kombinirani pristup pomoći će da se napravi pravi izbor.

Za one koji redovito rade nešto vlastitim rukama, stolar struzhkootsosos iz usisavača neće biti suvišno, ako morate raditi s gaziranim betonom, domaći alati i pribor bit će korisni. U videu - kako odabrati odvijač, kada odvijači više ne mogu nadjačati postojeći volumen.

Pogledajte videozapis: EINHELL aku odvijač TE-CI 18 Li BL PXC Solo (Listopad 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar