Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2019

10 pravila dobrog komposta

Zahvaljujući kompostiranju, lako se možete riješiti organske kuhinje i kućnog otpada, a iz gotovog komposta dobivate besplatno gnojivo s visokim sadržajem humusa i nutritivnih elemenata.

Također, uz pomoć komposta se može pretvoriti siromašna, teška glina ili lagano pjeskovito tlo u plodnu, ili je lako obnoviti iscrpljeno zemljište.

Kompostiranje treba postaviti na parceli na malo osjenčanom mjestu, zaštićeno od vjetra i izravnog izlaganja suncu. Sjenčanje ima pozitivan učinak na proces razgradnje, jer se tada gliste, stonoge i mikroorganizmi dobro razmnožavaju, a zemlja se neće moći brzo isušiti. Kompostiranje treba biti lako dostupno, ali se ne može uhvatiti u oči (na primjer, može se zatvoriti živicom ili pergolom).
Proizvodi koji se mogu kompostirati: otpad od hrane, pokošena trava, lišće, izrezane grane i izbojci drveća (sitno sjeckani), ljuska od jaja, otpad od povrća, voća, talog kave, čaj od čaja, slama, sijeno, piljevina.
Proizvodi koji se ne mogu kompostirati: ostaci hrane i hrane, korovi sjemenkama (drvene, koprive, itd.), korovi s dobrim sustavom korijena (utega, snyt obični), oboljele biljke (dijelovi biljaka pogođeni bakterijskim, virusnim ili gljivičnim bolestima moraju biti spaljeni, da bakterije mogu ustrajati nakon fermentacije u kompostu), insekticidno raspršene biljke, kamenje, kemikalije, građevinske materijale i druge predmete koji nisu podložni razgradnji.

Što je manji udio kompostiranog otpada, to će brži i učinkovitiji biti proces (više će minerala ostati u kompostu)

Praktične preporuke:

  1. Kompostiranje se može obaviti u bilo koje doba godine, s izuzetkom dana kada dolazi do smrzavanja. Najbolje vrijeme za ovo je jesen, jer je biljni otpad najveći u vrtu. Na mjestu gdje ćete staviti kompostiranje podignite razinu tla (na primjer, za kompostiranje veličine 1,5 mx 1,5 m, položite sloj zemlje oko 15 cm; ako je tlo glina, onda morate isušiti sloj pijeska; onda bi to trebalo napraviti od izolacije od gline).
  2. Područje pripreme komposta podijelite na 3 dijela: izvorni materijal će biti presavijen u jedan, druga dva će sadržavati spremnike za kompostiranje i prijenos gotovog komposta.
  3. Najlakši način da se napravi hrpa komposta u obliku piramide, ograničavajući veličinu stranica ploča. Također možete iskopati rupu dubine 30-40 cm ili napraviti poseban spremnik. Za izradu takvog kontejnera apsolutno će sve biti prikladno: daske, opeka, žica ili stara metalna cijev bez dna (ali u bočnim zidovima potrebno je napraviti rupe tako da zrak ulazi u kutiju za kompostiranje). Preporučuje se izrada postrojenja za kompostiranje s dva dijela, tako da se može spremiti gotovi humus odvojeno od svježeg materijala. (vidi fotografiju - drveno kompostiranje trupaca)
  4. Prije kompostiranja, sav razvrstani materijal (posebno slama, pokošena trava, izrezane grane, itd.) Treba biti dobro zgnječen kako bi proces bio brži. Materijal je potrebno polagati u slojevima tako da se kompostna piramida sužava prema gore, a njena ukupna visina ne smije biti veća od 1-1,5 m (tada je osiguran slobodan pristup zraku). Pokrivanje komposta je bolje sa slamom, sijenom ili lišćem.
  5. U nedostatku potrebne količine zraka u biljci za kompostiranje, njezin sadržaj počinje trunuti, o čemu svjedoči karakterističan miris. Normalizirati zrak može biti shoveled cijeli jama. Ako je suviše suviše, u kompost dolazi previše topline.Za vrijeme vrućine trebate zaliti kompostnu piramidu, a tijekom dugih kiša kompost komprimirati.
  6. Otpad koji se može kompostirati zahtijeva toplinu, zrak i vlagu. Važno je da se voda isuši i zrak cirkulira. Za to bi se donji sloj trebao sastojati od velikih komada otpada (razbijeno drvo, itd.), A sljedeći slojevi trebali bi naizmjence biti od zelenog otpada i grmlja u omjeru 2: 1.
  7. Između visokih slojeva (20-25 cm) otpada nalazi se tanak sloj životinjskog gnoja, koji je bogat dušikom i ugljikom, što rezultira dobrim humusom nakon fermentacije. Alternativno, možete koristiti ubrzivače za kompostiranje. Sve to treba prekriti tankim slojem zemlje ili humusa koji je ostao od prošle godine.
  8. Nakon formiranja hrpe komposta, morate pričekati dok kompost ne sazrije. Povremeno (jednom svaka 2-3 mjeseca), sirovi kompost treba miješati, jer će se temperatura unutar kompostiranog materijala ponovno povećati. Povremeno je treba lagano zalijevati.
  9. Zemlja humusa nastaje u 1-2 godine, au kraćem vremenskom razdoblju dobiva se svježi kompost. Obično se ubrzava proces raspadanja pomoću posebnih preparata. Kako bi se kompost nakon 2 mjeseca dobio, smrvljeni materijali trebaju se izmjenjivati ​​slojevima ptičjeg izmeta ili gnoja. Debljina svih slojeva ne bi trebala prelaziti 20-30 cm, a ako je potrebno, takav se kompost može zalijevati.
  10. Gotovi kompost smrdi poput zemlje i lijepog lišća. Nastali kompost se može prosijati sito. Velike komade treba ponovno kompostirati. Spreman humus bi trebao biti razbacan u vrtu i malo ga izjednačio s grabljama - nema potrebe da ga kopaju.

Pogledajte videozapis: The Great Gildersleeve: The Matchmaker / Leroy Runs Away / Auto Mechanics (Studeni 2019).

Загрузка...

Ostavite Komentar