Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

DIY skele - TheWick recept

Stručnjaci naše stranice govore o nijansama samostalne gradnje drvenih skela

Prije ili kasnije gradnja dolazi na pročelje. I ovdje postoji potreba za radom u visinskom rasponu od 4 do 10 metara. Uostalom, trebate "podrezati" zabate, montirati sporedni kolosijek, obojiti elemente fasade i instalirati sustav odvodnje.

Samo jedan izlaz - staviti skele ili toranj. No, industrijske građevinske konstrukcije su skupe, a cijena obilaska tornja s radnom visinom od 8-10 metara teško pada. Možete ih iznajmiti, ali ako se posao produži s vremenom, takav najam će vas koštati dosta novčića.

The Wick stručnjaci preporučuju - izgradite skele za izgradnju! A iz čega i kako napraviti šume vlastitim rukama, reći ćemo u današnjem materijalu.

Metal ili drvo

Šume mogu biti od drveta ili metala. Praktično iskustvo članova foruma sugerira da je ekonomski isplativo graditi metalne konstrukcije samo ako postoji "slobodno" željezo. Ako kupujete metal, pričvršćivače, bavite se zavarivanjem, tada će takve konstrukcije s vremenom koštati više od tvornice i, osobito, drva.

Ako se drvena skela može pažljivo rastaviti i staviti ploče u "kutiju", onda je metal osuđen na skupljanje prašine u ekonomskom bloku. Iskusni graditelji reći će da se visokokvalitetna metalna skela ili toranj mogu iznajmiti. No, mali broj privatnih investitora će se htjeti baviti time, stoga većina članova foruma još uvijek preferira drvene konstrukcije.

Metalna skela je bolja od drva, ali glavni adut drva je relativna jeftinost, jednostavnost i brzina njihove proizvodnje.

TheWick Savjet: Drvena skela je bolje graditi od kvalitetne klade. Ploča za kvalitetu, za razliku od otpadnog materijala, koja će se nakon uporabe morati izbaciti, može se koristiti na novom gradilištu.
Skele za kuću učinite sami.

Kako napraviti skele od dasaka

Prije prelaska na proizvodnju drvenih konstrukcija koje se sami izrađuju, potrebno je odrediti opseg radova. Ako u jednom slučaju oni mogu biti najjednostavniji - privitci (za podnošenje zabata, sporedni kolosijek za sporednu kuću u zemlji, itd.), Onda u drugim slučajevima (završna obrada fasade kamenom ili opekom, žbukanje itd.) Potrebna je ozbiljnija gradnja. ,

Trebala sam podrezati krajeve kuće na drugom katu kuće. Visina "pod modom" - 8 metara. Stoga sam odlučio izgraditi drvenu konstrukciju, a po potrebi sam joj povećao visinu.

Dimenzije osnovne jedinice su sljedeće:

  • Duljina - 5 m;
  • Širina - 1 m;
  • Visina (debljina) - 3,5 m.
Izgradnja je trajala 60 metara od ploče 150x50mm.

Za male radove preporučujem izgradnju dodatnih šuma. Brz je, jeftin i pouzdan.

Nazivaju se "skele - omotnica".

Konstrukcija skela to napravite sami

Sam dizajn izgleda kao slovo D, pričvršćeno na zid. Ploča se uzima kao osnova 150x50, dok je druga ploča pričvršćena na nju okomito - potporna platforma na koju se polažu podnice.
Jedan od najvažnijih elemenata takvih konstrukcija su šavovi - daske 25-50x100, s kojima su dvije glavne ploče koje su udarene pod pravim kutom obložene sa strane.

Obično su na obje strane prikovane tri trepavice. Time se postiže krutost cijele konstrukcije.

Takve domaće šume ne trebaju čvrstu vezu s kućom. Opterećenje se vrši pomoću potporne ploče, koja s jednim krajem naslanja na mjesto pričvršćivanja dasaka, a drugi - sa šiljastim krajem - je zalijepljen u tlo.

Ako je kuća drvena ili okvirna, tada se na zid mogu pričvrstiti dodatne šume. Ako se fasada ne može pokvariti, oni se naslanjaju na zid, a glavno opterećenje snosi ploča za držanje.

Pri odabiru veličine "omotnica" treba se pridržavati sljedećih zahtjeva. Ako je tlo preusko, onda će biti teško i opasno hodati. Ako je tlo preširoko, odvajanje "omotnice" od zida nije isključeno. Optimalna veličina mjesta je 400-500 mm.

Glavna prednost dodatnih struktura - za njihovu proizvodnju ne zahtijeva puno drva.

Potporna ploča i, prema tome, visina šume mogu se povećati. Ako se duljina ploče poveća (više od 6 m), onda za krutost konstrukcije, druga ploča stoji nasuprot kutu između zida i slijepog područja, koji je fiksiran s drugim krajem do sredine prve ploče.

Unatoč činjenici da je izgradnja je nadaleko poznata, na prvi pogled na takve konstrukcije sumnjate u njihovu pouzdanost - to je strašno gledati! Vratimo se praktičnom iskustvu korisnika naših stranica.

Ove šume nazivamo "armenskim". Kad sam prvi put vidio takvu konstrukciju, iznenadila sam se kako se uopće drži. Pokušala sam, popela se na pod - sasvim sigurno. Sama dodana šuma koristio je više puta na drvenoj i ciglenoj kući. Oni su prikladni, brzo sklopljeni i rastavljeni. Nemojte zauzimati mnogo prostora.

Izgradnja armenskih skela.

Šume ovog tipa su potpuno sigurne. Nema potrebe za pričvršćivanjem dasaka na zidove, ali podovi moraju biti pričvršćeni vijcima na nosače (nisam ih oborio noktima da biste ih mogli brzo rastaviti).

Kako izgraditi skele za teške radove

Ali takve "armenske" skele nisu pogodne za sve radove, uglavnom za svjetlosne. Dobri su kao šume za slikanje kuća itd. Za "tvrde" radove koji zahtijevaju rad s alatima, mortovima, završnom obradom fasade kamenom, itd. trebala bi se primijeniti veća kapitalna izgradnja.

Sastavljanje konstrukcije vrši se na sljedeći način:

  • Šestmetarska ploča (150 / 200x50) je uzeta i postavljena okomito na zid;
  • Paralelno s tim stavila je i drugu ploču;
  • Oni su međusobno fiksirani vodoravnim prečkama. Nadalje, prema istoj shemi, drugi nosač je montiran i stavljen je pod;
  • Za veću krutost, stupovi su podržani dodatnim poduprtim daskama koje se naslanjaju na tlo;
  • Prema potrebi, šume se povećavaju osiguravanjem dodatnih vertikalnih ploča.

Standardne veličine jednog raspona takvih šuma:

  • Korak između regala - 2-2,5 m;
  • Širina poda za rad - 1 m.
Drvo skela učiniti sami.

Takve smo šume napravili prošlog ljeta. Nisu bili pričvršćeni za zid. Stavili su samo jedan zid, a zatim su ga prebacili. Glavna stvar - napraviti braces i prestaje, a dizajn će stajati kao izli.

Kako najbolje napraviti šume: gustanite uz vijke

Uvijek postoji mnogo kontroverzi o tome kako sastaviti skele
što pričvrstiti daske jedni drugima. Mišljenja članova foruma bila su podijeljena: neki vjeruju da je moguće sklopiti na samoreznim vijcima, drugi se kategorički suprotstavljaju - samo na čavlima.

Glavni argument protivnika vijaka je njihova krhkost. Samorezni vijak ne radi dobro pod udarnim opterećenjem i na smicanju. Rezultat - kapica odleti, dizajn gubi snagu, sve do samouništenja.

Kako izgraditi skele za kućno podrezivanje.

Preporučujem sve da se pričvrsti sa noktima od 120 mm uz obavezno savijanje vrha na poprečnoj traci i na kraku. I bez vijaka! Reći ću vam takav slučaj. Poznati graditelji napravili su krov. Ploče su pričvrstile vijcima. Rezultat - dizajni su se razlikovali, sva četiri letjela su s visine od pet metara. Rezultat - jedan u bolnici sa slomljenim bubregom. Drugi je teška ozljeda nogu. Ali oni su i dalje lagano izlazili, bili viši, sve bi se moglo završiti mnogo jadnije.

Zato se i dogodilo. Čavao je izrađen od relativno mekog metala. Pod opterećenjem se savija i ne lomi se. Vijak je napravljen od kaljenog metala, a pod naizmjeničnim i udarnim opterećenjima, prvo će se malo saviti i zatim slomiti.Štoviše, takozvani "crni" samorezni vijci u ljudima, zbog gašenja, mnogo su krhkiji od anodiziranih žutih.

Vijci sa šestostranom glavom (za podloške) promjera 8 mm i specijalni metalni zatvarači prikladni su za sklopive drvene konstrukcije.

Glavni argument protivnika noktiju je da više nije moguće pažljivo rastavljati šume koje su načinile nokte na noktima, a dio dobre daske morat će se izbaciti ili staviti u rad. Strukturni elementi smicanja imaju veliku silu trenja koja se pojavljuje između dasaka, ako koristite vijke duge 120-150 mm. Stoga, morate kompromis - koristite vijke za prikupljanje skele "na crno". U tom slučaju, ako je došlo do pogreške u prvoj fazi sakupljanja šuma, one se mogu brzo rastaviti i obnoviti. A onda kasnije, pored toga, kako sve skupiti.

Kako graditi drvo od drva za kuću sporedni kolosijek

Kako bi se izbjeglo oštećenje ploča prilikom rastavljanja konstrukcija (u slučaju da se planira ponovno puštanje u rad), u glavnu ploču možete zakucati čavlić preko razdjelne ploče 25x100. Na kraju rada, mršava ploča se može brzo podijeliti i izbaciti. Oslobođena glava nokta se lako izvuče iz glavne ploče hvatačem za nokte.

Kako napraviti drvo za slikanje kuće: odaberite vrstu stabla
Važna točka su vrste šumskog drveća, od kojih se međusobno ruše građevinske konstrukcije. Korisnik nadimka dgusepe vjeruje da je samo smreka prikladna za njihovu proizvodnju, ali ne i za bor. jer bor je drvo čiji čvorovi rastu u pršljenu, a na tim mjestima daske nastoje lomiti.

Ali postoji dijametralno suprotan pogled.

Sagradio sam borove šume. I savršeno su izdržali dva odrasla muškarca težina ispod 100 kg i više dodatnih stepenica. Usput, prikupljeni su na žutim anodiziranim vijcima. Nitko nije pao, ništa se nije slomilo.

Da biste testirali ploču za snagu, možete je staviti na dva stupca (od triju naslaganih cigli) i skočiti na nju. Loša kvaliteta ploče (s čvorovima) će ispucati ili se slomiti.

Rezultati: kada radite na skelama, morate posvetiti veću pozornost sigurnosti. Prije nego što nastavite s radom, morate pažljivo pregledati i provjeriti sve sklopove, pričvrsne elemente, paziti da nema pukotina u konstrukciji, da se ne popušta, a učvršćivač čvrsto sjedi. Prilikom rada na velikoj nadmorskoj visini potrebno je predvidjeti sigurnosne elemente - sigurnosni pojas i dodatne hipotekarne elemente - za pričvršćivanje sigurnosnih užadi pri kretanju po konstrukcijama.

Domaće šume s drveta: pogledajte naše fotografije i sheme. Saznajte kako premjestiti prikolicu bez dizalice. Pročitajte članak o izboru materijala za gradnju drvene kuće. Iz našeg videa naučit ćete o najpopularnijem projektu kuće na TheWicku - "Stanište anđela" u verziji okvira.

Pogledajte videozapis: How to Make a Lego-Style Figure Candle (Siječanj 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar