Popularni Postovi

Izbor Urednika - 2020

Hibiskus koji štedi energiju

Novi izolacijski materijal na bazi biljaka razvijen u SAD-u

Nedavno smo razgovarali o tome kako inženjeri iz Europe iz Sjedinjenih Država koriste zrakoplovnu tehnologiju kako bi poboljšali toplinske performanse zgrada. Istraživači sa Sveučilišta Sjeverni Teksas otkrili su da izolacijski materijali od konoplje hibiskusa (kenaf) imaju visoku energetsku učinkovitost.

Stručnjaci su tri godine proučavali svojstva kenafa, godišnjeg zeljastog bilja roda Hibiscus, sličnog bambusu, te razvili novi izolacijski materijal na bazi biljnih sirovina. Konstrukcijske ploče kenafa za čvrstoću i težinu usporedive su s staklenim vlaknima, ali uštede 20% više energije.

Zanimljiv način pripreme kenafa kao građevinskog materijala: biljka je natopljena u posebnom okruženju mikroorganizmima koji rastvaraju sve osim osnovnih vlakana. U usporedbi s obradom parom, koja se obično koristi za izradu proizvoda iz biljnih vlakana, ova metoda je ekonomičnija i ne zahtijeva velike količine vode, a također vam omogućuje da poboljšate svojstva dobivenog materijala.

Projekt stvaranja novog materijala, kojeg je financirala Nacionalna zaklada za znanost, radio je ne samo biolozima sa Sveučilišta Sjeverni Teksas, već i industrijskim partnerima - Kengro je za znanstvenike uzgojio nekoliko hektara hibiskusa, a gumeni lak, proizvođač gume i plastike, osiguravao uvjete za njegovu preradu , Pretpostavlja se da se uskoro nove ploče mogu koristiti u izgradnji zgrada kao toplinska izolacija.

Saznajte više o ekološki prihvatljivim materijalima za toplinsku izolaciju u ovom forumu.

Pogledajte videozapis: Evo zašto bi trebalo UVEK da imate KIVI u kući! (Travanj 2020).

Загрузка...

Ostavite Komentar